Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Visti s klupice

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1110
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Piše: Branko Ivković

Pa dete mi lipo izdivanite čeljadi kako ste vi proveli ove svece? 

A ja se borme ne možem tušta falit. Doduše bilo je ist i pit zadosta, malkoc se obašla rodbina i išlo redovnije u crkvu, al sam cilo vrime bijo niki bolešljiv, kunjo sam kugod pile puno tekudi. Davno sam bijo u gripi, imade i desetak godina. Pa me napali zubi, oteko sam. Al jeto vratijo se, Bogu fala, a sveci prooošli kugod da nisu ni bili.   

 

                           

 

A da ne pripovidam da su i novci prošli. Baš eto niki dan sam moro ić na berzu, na ono javljivanje, makar ni ne znadem šta mi to triba kad nikake asne nema, al ja kugod Nimac tralala, iđem, ko znade mož kadgod i to zafalit. Susrijo se s bać Grgom u varoši kod risarovog spomenika. Pita di sam bijo, on u smijanje kugod da ga vragovi čekljikaje, pa veli:

 „Av Braniša moj, pa pravo si mi smišan. Ti još i sad to tako radiš kugod u Titino vrime? Ta sad ako nemadeš svog jel nisi u kakoj partiji jal bandi i to da je digod pri vrvu borme nikake hasne! Ovi ćedu ti pomoć kugod crknutim konju zob! Ta iziš ji! Oni samo čuvadu svoju debelu gujcu i, doduše izanđane, futelje a baš ji briga za svit, bijo svoj jal tuđ. Nema ti, moj Braniša, više ničeg u pravdu na ovim svitu. A nikog borme nije ni briga kako si ti prošo.“ 

Mislim se ja nako kad sam malo odmako dalje... Ta ima ovaj bać Grgo skroz pravo. Kad mene svoj zaboravijo kako će me se tuđin sitit? Nema druge, moj Braniša, već ti sidi na tvojim starim salašu u Ivković šoru, ćuti i kunjaj do ti još desetak lita, ako joped ne dignedu divan za penziju navišlje, pa jel doživijo jel ne doživijo. Naplaćo si se ovoj državi ko bisan a ona baš za te nije ništa učinila. Al šta kast, dokle god se ovaj svit ne okrene pameti pa ne zategne kajase vako će bit, vladaće nam i kus i rus. Lako je tako gatat čeljadi moja al tribade to i priživit. 

No dosta o nevolji. Sad se malkoc smirilo stanje. Popo iđe po selu svetit kuće, unesiva niki mir i blagoslov i viru čoviku da će bit bolje i da nije skroz zaboravljen. Bar štogod da čoviku razgali dušu kad već ne mož na drugi način. 

Nikoliko dana baš fajinski bilo zima, kugod kadgod. Ja se sićam da je bilo sniga do struka. Samo da dotrva ogriva. Sam na se sam bisan što sam pokvarijo parasničku peć. Sad bi ja lako, lipo malo pruća i granja i gotovo. Vele mi pajdaši s mora da se i kod nji sve pomrznilo i da ne pamtidu odavno taku veliku zimetinu. Priguraćedu i oni nikako. Samo da već dune dolnjak.

O vlasti vam neću ni pripovidat više. A i šta pripovidat kad za koju godinu neće nam ni tribat... Kome ćedu vladat kad sva mladež čim prne iz baćinog gnjizda odleti napolje u tuđe države i baš i briga, odu nabolje. Žalosno je to kad je dotleg došlo da je čoviku bolje u tuđoj državi neg u svojoj. Al šta ćeš. Samo kad se mi spremamo za izbore. To je borme najvažnije. A ko će još ostat do prolića da bira, to ćemo vidit. Kaže moj Đura da jedva čeka. On ne propušća ni jednu televiziju i nijedno istiravanje. Zdravo mu drago kad i vidi kako se svađaje na televiziji. Siroma nije vidijo i drugu stranu opaklije - kad se ne slikuje oni lipo sididu zajedno i pijedu skoro zabadavad i smiju nam se. 

No dosta je bilo mudrovanja. A i šta mudrovat? Samo čeljadi moja moj dida Mijo je uvik kazo ko se zadnji smije najslađe se smije... 

Ajd zbogom i u zdravlju bili!

Opširnije u Hrvatskim novinama broj 40 u pdf i tiskanom izdanju strana 17

0

Comments