U Tavakutu je u sjedištu HKPDa „Matija Gubec“, 27. veljače održana 9. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV), na kojoj je nazočilo 25 vijećnika. Da podsjetimo da je HKPD „Matija Gubec“ najviše doprineo formiranju novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća iz razoga što su prikupili potpise za 12 elektora od 82 elektora čije su prijave bile prihvaćene.   

Priopćenje predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanov prenosimo u cjelosti:"Kao politički prvak hrvatskoga naroda u Republici Srbiji i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini dužan sam iznijeti zabrinutost koju pripadnici hrvatskoga naroda u Republici Srbiji posljednjih nekoliko mjeseci intenzivnije osjećaju. Tim prije, jer neprihvatljivi sadržaji glasova koji dolaze s političke ekstremno desne margine najučestalije se u posljednje vrijeme mogu čuti iz Subotice, grada koji je središte kulturnog i političkog života Hrvata u Vojvodini.    

U pripoćenju za javnost predsjednik DSHVa Tomislav Žigmanov naveo  je da je lista "Hrvati zajedno", koju predvodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) prikupila dovoljan broj potpisa za elektore da bi se pristupilo izboru IV. saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), koji će se održati 4. studenog u Beogradu.     

Uključivanje Hrvata izvan Republike Hrvatske u društveni i politički život zemlje jedan je od strateških ciljeva Programa Vlade Republike Hrvatske 2016.-2020. Vlada Republike Hrvatske, uz potporu Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kontinuirano radi na unaprjeđenju politika i programa za Hrvate koji žive izvan granica Republike Hrvatske.       

Više članaka ...