U dvorani Florentini u Đakovu 23. studeni su uručene nagrade 'Julije Benešić' laureatima ljetos održanih 21. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara. Dobitnici Nagrade “Julije Benešić” za najbolju knjigu književnih kritika u ovoj godini su Tomislav Žigmanov iz Subotice za knjigu 'Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme' i Božidar Alajbegović iz Rijeke za knjigu kritika 'Paralelni svjetovi'. Povelja uspješnosti Julija Benešića posthumno je dodjeljena Vlastimiru Kusiku iz Osijeka.     

rvatska matica iseljenika, Zaklada hrvatskih studija iz Sydneyja i Hrvatska škola Boston objavili su rezultate natječaja „Igračka u srcu“, inspiriranog hrvatskom tradicijskom kulturom, u četiri kategorije: likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj. Natječaj je bio namijenjen djeci i mladima u dobi od 5 do 18 godina, koji žive i obrazuju se izvan Republike Hrvatske. Udruge iz Republike Srbije su sudjelovali na natječaju „Igračka u srcu“, i osvojili nagrade i dobili posebna priznanja.         

Prvi put u Zagrebu se predstavila najveća ljetna svetkovina bačkih Hrvata Dužijanca, koja njeguje jedan od najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Manifestacija „Dužijanca u Zagrebu“ održala se  od 17. do 19. kolovoza 2018.             

Više članaka ...