Grid List

Svima je poznato da su Hrvati u Vojvodini i Srbiji  kompliciranom položaju, međutim mi smo uspjeli, uz dosta muke, sačuvati jedinu hrvatsku športsku udrugu u Srbiji   

U Subotici je u subotu, 26. listopada u svečanoj dvorani HKCa  održan II. Festival tradicijskog pjevanja koje je organizirao Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“. Prvo mjesto i zlatnu nagradu Laureat po odluci ocenjivačkog suda je osvojila Ženska pjevačka skupina „Vranovke“, koje su izvele tradicijske pjesme „Enđu, Menđu“ i „Pudarsku pjesmu,“.   

Potaknuti istraživanjem koje radi župnik Marko Klajić radi prikupljanja podataka za slijedeću knjigu „Rodovi hrvatskih prezimena u Surčinu“  vođstvo Hrvatske čitaonice Fischer osmislilo je istraživačka putovanja koja bi se ostvarivala jednom godišnje radi obilaska mjesta iz kojih potiču pojedine obitelji i istraživanje iz kojih mjesta su došle ostale obitelji. Istraživanje je dobilo ime „Putevima predaka“. Cilj ovih putovanja je uspostavljanje i održavanje veze sa zavičajem praroditelja radi jačanja identiteta pojedinca i zajednice.   

Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova imaju istaknuto mjesto u sveukupnim hrvatskim književnim priredbama, kao dani hrvatske knjige i riječi. Književna manifestacija - XVIII. „Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova“, održana je od 23. do 27. listopada 2019. godine u Subotici.

Ovu knjigu posvećujem svim mojim pretcima zahvaljujući kojima i ja postojim ali i živim srodnicima sa kojima djelim neraskidivu sponu života, te onaj prekrasni osjećaj pripadnosti jednom neupitnom indetitetu, usprkos višestoljetnim razlikama, koje su nam nametnuli tuđini na našoj zemlji.   

U 67 broju mjesečnika Hrvatske novine broju između ostalog možete pročitati: Pjesme duše: Potpora Hrvatima u Srbiji iz  Hrvatske: Intervju: Marinko Miković, predsjednik HAŠK Zrinjski iz Subotice: Iz Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca (4): Kratku priču: Mojem rodu i narodu   

Nemam više dvadeset godina da vjerujem svakome, da mislim da iza svakog lažnog osmjeha i obećane riječi se doista krije jedna iskrena poštena osoba. Nemam dvadeset godina, sada imam četrdeset, život natovario na leđa razna iskustva, noći plakanja, razočaranja u iskrenost, toliko potrošenih dana, sati    

U 66 broju mjesečnika Hrvatske novine broju između ostalog možete pročitati: Pjesme duše: Najveća ljetna svetkovina bačkih  Hrvata, Putovanje unutar sebe, O  samoći,  Sedam stoljeća povijesti franjevačkog samostana u Baču (2)  

U Varaždinu je u nedjelju, 10. studenoga 2019., završila sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.   

Ljubica Kolarić Dumić ove je godine dobitnica Nagrade za životno djelo Društva hrvatskih književnika, a bit će joj dodijeljena na Književnoj manifestaciji "Dani Josipa i Ivana Kozarca" koja se održava od 24.-26, listopada u Vinkovcima.    

Hrvatski sabor usvojio je 18. listopada 2019. g. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, koje su usmjerene prema olakšavanju postupka stjecanja hrvatskog državljanstva Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a isti će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.   

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas podnio je, u četvrtak 10. listopada 2019., u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te predstavio ključne aktivnosti, mjere, iskorake i inicijative koje je Ured proveo tijekom 2018. godine.   

Novi Sad, 7 studeni-Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Vojvođanska partija i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV)  danas su potpisali Sporazum o suradnji. Sporazum su u ime ovih stranaka potpisali njihovi predsjednici Nenad Čanak, Aleksandar Odžić i Tomislav Žigmanov.   

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 29. rujna predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka i predstavnike svih hrvatskih županija koji prvi put, organizirano, borave u radnoj posjeti AP Vojvodini.   

U Subotici je 15. lipnja održan  susret najviši predstavnika srpske nacionalne manjine iz Republike Hrvatske i hrvatske nacionalne manjine iz Republike Srbije, a povod ovog sastanka je bilo održavanje utakmice nogometnih reprezentacija ovih dvaju nacionalnih manjina u mjestu Tavankut, Suradnja u oblasti kulture, obrazovanja, kao i prekogranični projekati bila je tema razgovora na sastanku u Subotici između dvaju nacionalnih manjina.    

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić sudjelovala je u radu Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Vijeća Europe, koji je 6. lipnja zasjedao u sjedištu Autonomne pokrajine Vojvodine u Novome Sadu. Na sastanku su prezentirani primjeri i razmijenjena iskustva u području ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Vojvodini.    

Tamara Heger iz Gornjega Tavankuta i otac je i majka svojoj djeci. Ova samohrana majka brine se o svoje troje djece i o njihovome školovanju. Blizanci Igor i Ivana uzrasta su čestrnaest godina dok je maleni Ivan tek deset godina. Igor ima srčanih tegoba, sve to otežava i ovako težak život ove obitelji.   

U petak, 30. kolovoza, na središnjem gradskom trgu prigodom obilježavanja Dana grada Subotice održata su dva koncerta: nastup Subotičkog tamburaškog orkestra i koncert Nataše Bekvalac, a u subotu, 31. kolovoza održan je koncert Subotičkog simfonijskog orkestra

U organizaciji Mađarskog kulturnog centra "Népkör", (MKC) 18. po redu „Interetno festival“ održaao se od 22. do 26. kolovoza u Subotici. „Interetno festival” je član Međunarodne organizacije CIOFFa  

Za očuvanje nacionalnog identiteta vrlo je važno upoznati svoju povijest, kulturu, svoje običaje staviti ih u funkciju tradicije jer to je živa vatra postojanja, smisao života i radost življenja. Tko ne potiče kulturu pamćenja izgubljen je i nema sadašnjost a budućnost ne može očekivati i neće je imati   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Kad gledaš realno svaka knjiga, a ima ih raznih žanrova i tematika, ima svoju težinu i svoju poruku      

Projekt “ Visitus – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe”, sufinancira se iz prekograničnog programa “Interreg IPA CBC Croatia – Serbia” i provodi se do 14. veljače 2019. godine. Nositelj projekta je grad Sombor uz partnere - Općinu Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda, a ukupna vrijednost projekta je 353.048,15 eura.     

Za mali  broj izuma se može reći kako je jednostavan, a promijenio je živote ljudi koji ne vide i povezuje ljude. Jedan od njih je i Brajevo pismo, koje pomaže slijepim i osobama sa ograničenim vidom da, uz pomoć dodira, čitaju i pišu.    

Izdvojeno:

Grid List

Novi Sad, 7 studeni-Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Vojvođanska partija i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV)  danas su potpisali Sporazum o suradnji. Sporazum su u ime ovih stranaka potpisali njihovi predsjednici Nenad Čanak, Aleksandar Odžić i Tomislav Žigmanov.   

Nadolazeća događanja