Grid List

U nedjelju 25. rujna u Tehničkoj školi Ivan Sarić u Subotici održan je XVI. „Festival bunjevački pisama“.
Izvedeno je petnaest novih tamburaških skladbi, a pjesma „Prostrana su polja Vojvođanska“ autora Petra Kuntića je osvojila prvo mjesto na ovogodišnjem „Festivalu bunjevački pisama“.
Drugo mjesto pripalo je skladbi „Uspomena“ koju je izveo Ansambl „Biseri“, a treće mjesto osvojio je Vladislav Nađmićo s pjesmom „Zbogom tamburice“, koju je izveo Marinko Rudić Vranić.

Knjiga „Povratak iskonu“, s. Blaženke Rudić, ima trideset osam pjesama u tri cjeline. Ovo je treća knjiga s. Blaženke Rudić u nakladi Katoličkog društva Ivan Antunović. Knjiga je izišla u sunakladi Društva i Kongregacije svetih Anđela Čuvara sestara Dominikanki, a prigodom 800 godina utemeljenja dominikanskoga reda.

"Večer hrvatskog filma i novih medija" će se u Subotici održati 8. i 9. listopada 2016. u Art kinu Lifka po sljedećem rasporedu:
subota, 8.listopad 2016.: u 10 sati - Vlak u snijegu, dugometražni igrani film za djecu
nedjelja, 9.listopad 2016.: u 18 sati - Slamarke divojke, kratki dokumentarni film
- Poezija i revolucija, dugometražni dokumentarni film
u 19,30 sati
- No man's land (Ničija zemlja), kratki igrani film
- Ciguli Miguli, dugometražni igrani film
Ulaz na "Večer hrvatskog filma i novih medija" u Subotici je slobodan.

XV. „Dani Balinta Vujkova - dani hrvatske knjige i riječi“ održavaju se u Subotici od 6. do 8. listopada 2016.
U ovogodišnjem programu u sadržaju:
- za djecu, četvrtak, 6. 10. 2016. u 13 sati - u HKC "Bunjevačko kolo" - predstavljanje najnovijih knjiga za djecu i predstava osječkog Dječjeg kazališta
​- za ljubitelje književnosti, četvrtak, 6. 10. 2016. u 19 sati​ - spomen-kuća Bele Gabrića (Ul. Bele Gabrića 21) Književni salon - tema: Suvremena hrvatska duhovna lirika u Vojvodini
uvodničar: vlč. Marko Kljajić (Surčin)
- savjetovanje - petak, 7. 10. 2016. u 10 sati u Gradskoj knjižnici
tema: Književnost za djecu na manjinskim jezicima u Vojvodini, uz sudjelovanje predstavnika nacionalnih manjina
-​ za sve nas - multimedijalna večer, ​petak, 7. 10. 2016. u 19 sati u Velikoj vijećnici Gradske kuće
Bogata večer - dodjela nagrade za životno djelo književnici Ljubici Kolarić-Dumić, rodom iz Kukujevaca (Srijem), koja sada živi u Rijeci
- dodjela nagrada za najbolje knjige - "Emerik Pavić" i "Tomo Vereš"
- nastup zbora "Odjek" iz Zemuna
​​- subota, 8. 10. 2016. u 10 sati, za djecu kino Lifka: film "Vlak u snijegu"

Poštovani čitatelji, mjesečnik „Hrvatske novine“ su poslije tri godine rada od Grada Subotice dobile uz nadoknadu na korištenje prostorije na „Otvorenom univerzitetu“, Trg Cara Jovana Nenada 15.
Prostorija se nalazi na II. katu, broj 18. U njima će svoju djelatnost obavljati mjesečnik „Hrvatske novine“ i mrežna stanica „Hrvatske novine vijesti“, a svakog mjeseca će biti organizirano predstavljanje knjige manje afirmirani autora s izložbom slikara koji nisu do sada ima šansu predstaviti svoja djela.

U novom 36. broju Hrvatskih novina između ostalog možete pročitati:
Veliki doprinos profesora Bele Gabrića; Najveća ljetna svetkovina bačkih Hrvata - piše Zlatko Ifković; Razgovor s predsjednikom Hrvatskog nacionalog vijeća dr. Slavenom Bačićem; Starci i teški bolesnici - piše dr. med. Antun Lisec

U novom 35. broju Hrvatskih novina između ostalog možete pročitati: Ostati i opstati - piše Zlatko Ifković, Razgovor sa Goranom Kurićem, predsjednikom udruge Banatskih Hrvata, Obiteljski život - piše dr. med. Antun Lisec
Hrvatske novine tri godine sa vama
Tiskanjem mjesečnika „Hrvatskih novina“ iz Subotice dali smo doprinos očuvanju jezika, kulture, kulturne baštine, običaja, povijesti, sve u cilju očuvanje identiteta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Piše: Goran Suručić
Svi oni su se ujedinili da ne možeš više naći svjetlo u tunelu kroz koji nas vode svih ovih godina. Budi pametan ako možeš i ako smiješ. Nadaš se da dolazi bolje sutra. Ali ništa
Kako drugačije da razmišljaš poslije još jedne peripetije zvane postizborna noć. Što da misliš poslije još jednog ci(r)klusa, koji je trajao 2 – 4 godine. Smjenjuju se izvješća sa svih strana. Svi čekaju da čuju nešto novo. Novu nadu u bolje sutra. Ali ništa.

U XI. izbornoj jedinici Hrvatska demokratska zajednic (HDZ) je prema rezultatima osvojio 13. 117 glasova ili 62,64 posto a Nezavisna lista Željko Glasnović je osvojila 5.211 ili 24,94 posto glasova. U XI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio 2 mandata što znači da po prvi put nisu osvojili u ovoj izbornoj jednici sva 3 mandata jer je nezavisna lista Željko Glasnović osvojila 1 mandat.

Rezultati glasovanja na održanim izborima za Hrvatski Sabor u XII. izbornoj jedinici u kojoj glasuju pripadnici nacionalnih manjina i koji imaju direktnu zastupljenost:
Pripadnici srpske nacionalne manjine, glasovalo 19.534 birača: izabrani zastupnici prof. dr. sc. Milorad Pupovac 16.166, dipl. Iur Mile Horvat 12.175, dipl. Iur Boris Milošević 11. 479 glasova.

Na osnovu istraživanje koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna 2016. nakon rezultata iz svih deset izbornih jedinica Narodna koalicija bi s osvojila 55 mandata, a slijedio bi HDZ i partneri s 53 osvojena saborska mandata. Most bi ostao na 12 mandata, koliko je imao na kraju prošlog saziva Sabora, a Živi zid popeo bi se na osam mandata. Bandićevoj koaliciji pripalo bi sedam mandata, IDS-u tri mandata, a HDSSB i stranka Pametno dobili bi po jedan mandat.

U Krivom Putu, nedaleko Senja, održana je osnivačka skupština Hrvatske bunjevačke stranke koja će biti, kako je kazano, biti stranka svih Bunjevaca sa područja Grada Senja i šire.
Na osnivačkoj skupštini nazočili su brojni Bunjevci, sa područja Ličko senjske županije, predsjednik Županijske skupštine i predsjednik ŽO HDZ LSŽ Darko Milinović, župan Ličko senjski Milan Kolić, dožupan Sanjin Rukavina, Krunoslav Tomljanović predsjednik HNS Senja, Vladimir Skorup predsjednik HSS Senja te predstavnici političkih stranaka sa područja Grada Senja, te brojni stanovnici.

Skupština Srbije izglasovala je novu Vladu Srbije. Za prijedlog mandatara Aleksandra Vučića glasovala su 163 zastupnika, protiv su bila 62, a uzdržanih nije bilo.
Nova Vlada Srbije: premijer Aleksandar Vučić, prvi potpredjsednik i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednica i ministrica građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije poručili su na obilježavanju 26. obljetnice osnutka Demokratske stranke Hrvata Vojvodine (DSHV) kao su i Srbija i Hrvatska spremne rješavati sva otvorena pitanja i na bilateralnoj razini i u okviru europskog pregovaračkog procesa Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić primio je članove Udruge pravnika Vukovar 1991.: Zorana Šanguta, pravnika Peru Kovačevića te zastupnika u Bundestagu Josipa Juratovića.
"Ovo je prvi put da je netko primio predstavnike neke udruge iz RH na razgovore o srbijanskim ratnim logorima, i to na najvišoj razini. Do toga je došlo na temelju inicijative iz Bundestaga, osobito zastupnika Josipa Juratovića, ali i zbog sastanka premijera Vučića s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović. Premijer Srbije obećao je da će poduzeti sve da se počinitelji otkriju.", rekao je Šangut u središnjem Dnevniku HRT-a.

U Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korištenju simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine, koji je Pokrajinska vlada na inicijativu predsjednika Igora Mirovića u srijedu uputila Odboru Skupštine Vojvodine za pitanja ustavnopravnog položaja, regulirano je gdje i na koji način se ističu simboli pokrajine. U tom dokumentu su određene i novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara ukoliko se simboli ne koriste na način kako je to određeno odlukom, ili ukoliko se ne koriste kada je to obavezno. 

Pročitajte rad Subotica od 1918. do 1941. 

Subotica je član Mreže gradova secesije od 2013. godine, u suradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i u studenom 2015. godine bila je domaćin Generalne skupštine Mreže gradova secesije koju čini savez 20 gradova koji više od 15 godina surađuju na promociji secesije.
Planovi Mreže su poboljšanje djelovanja čiji je cilj podizanje svijesti u pogledu na vrijednosti secesijskog nasljeđa i proširivanje dosega među europskim stanovništvom. Planovi uključuju i četverogodišnji program posvećen unutrašnjosti secesijskih građevina i nekoliko projekata koji se odnose na rad sa školama.

Naredne godine će biti godine razvoja Subotice
Naredne godine će biti godine razvoja. Subotica je moderan grad koji prednjači u stvaranju povoljnih uslova za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Kulturno-umjetničko društvo "Bunjevka" iz Subotice je i ove godine organiziralo Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, 15. po redu, a ovogodišnja tema Festivala vezana je za značajane jubileje.
Ovogodišnji Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva počeo je u ponedjeljak, 5. rujna premijerom kazališne predstave "Zemlja naši pradidova" na sceni kino "Jadran" u izvedbi Amaterska dramska sekcija "Bunjevka".

Vrijeme

Subotica Serbia Partly Cloudy (day), 25 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:40 am   |   Sunset: 6:20 pm
32%     11.3 km/h     33.590 atm
Forecast
PET Low: 11 °C High: 25 °C
SUB Low: 11 °C High: 24 °C
NED Low: 11 °C High: 24 °C
PON Low: 12 °C High: 18 °C
UTO Low: 10 °C High: 18 °C
SRI Low: 7 °C High: 13 °C
ČET Low: 5 °C High: 13 °C
PET Low: 5 °C High: 14 °C
SUB Low: 5 °C High: 14 °C
NED Low: 4 °C High: 15 °C

Pronađite nas na Facebooku

Likovna umjetnost - online prodaja

Bannerlikovnaumjetnost

Prodaja knjiga

Bannerprodajaknjige
Bannerprodajaknjige2

Oglasnik

Oglasnik
Oglasnik2

Izdvojeno:

Grid List

U XI. izbornoj jedinici Hrvatska demokratska zajednic (HDZ) je prema rezultatima osvojio 13. 117 glasova ili 62,64 posto a Nezavisna lista Željko Glasnović je osvojila 5.211 ili 24,94 posto glasova. U XI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio 2 mandata što znači da po prvi put nisu osvojili u ovoj izbornoj jednici sva 3 mandata jer je nezavisna lista Željko Glasnović osvojila 1 mandat.

Skupština Srbije izglasovala je novu Vladu Srbije. Za prijedlog mandatara Aleksandra Vučića glasovala su 163 zastupnika, protiv su bila 62, a uzdržanih nije bilo.
Nova Vlada Srbije: premijer Aleksandar Vučić, prvi potpredjsednik i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednica i ministrica građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Nadolazeća događanja