Grid List

Hrvatska posada u dvojcu bez kormilara Valent i Martin Sinković osvojili su zlatno odličje na Europskom veslačkom prvenstvu u talijanskom Vareseu.   

U Subotici je u 73. godini života, preminuo Milovan Miković. Fala Milovanu Mikoviću za sve ono što je tijekom svog zemaljskog života uradio u području književnosti. On i njegovala djela će vječno živiti.  

Dragi roditelji i učenici, u svim razvijenim sredinama svijeta možemo zapaziti jednu posebnost. Kada im se za to ukaže prilika, roditelji nastoje svoju djecu upisati u elitne škole u kojima će dobiti vrhunski odgoj i obrazovanje.  

Kao uz druge velike crkvene blagdane, tako i uz Uskrs vezani su mnogi narodni običaji. Veliki Petak je stroga post , jedini dan u godini žalostan. Na Veliku subotu mladi momci obučeni u narodnu nošnju čuvaju Božiji grob. U posli podnevnim časovima obavlja se u crkvi blagoslov hrane narod to zove „posvećenje ila“.  

U 79 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati: 

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.  

Iako je usvajanje hrvatskoga standardnog jezika u Bačkoj izrazito poraslo u posljednje doba, s vrlo velikim rezultatima u znanosti i u kulturnom životu uopće, hrvatski su organski idiomi u Vojvodini danas izrazito ugroženi  

Potvrda-putovnica o cijepljenju protiv koronavirusa za slobodno putovanje unutar Europske unije trebala bi vrijediti od 17. ožujka, a vrijedit će samo za cjepiva čiju je učinkovitost utvrdila Europska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je europska povjerenica za unutarnje poslove Ilva Johansson.

U četvrtak, 25. ožujka u Hrvatskom saboru održana je rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu.  

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje poslao je Ministarstvu kulture prijedlog da se bunjevački govor proglasi nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske, kao važan čin pomoći bunjevačkom govoru i svim Bunjevcima u Hrvatskoj i inozemstvu, izvijestio je ravnatelj tog instituta Željko Jozić .  

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske u razgovoru s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnom Vojnić osudio je prijeteće poruke upućene predstavnicima institucija Hrvata u Srbiji i njoj osobno, te istaknuo snažnu potporu i nadu da će počinitelji biti pronađeni i sankcionirani.  

Za razliku od nekih država, poput Grčke, Mađarske i Estonije, koje su najavile uvođenje covid-putovnica za turiste koji namjeravaju dolaziti, Ministarstvo turizma je zauzelo stav da "sustav covid-putovnica nije razrađen na razini EU" te da će se s odlukom o tome pričekati, kako je odgovoreno Jutarnjem listu.  

Na zasjedanju Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa razgovarano je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i odlučeno je da se, ukoliko broj zaraženih ne raste tijekom vikenda, otvore ugostiteljski objekti u baštama i na otvorenom, poštujući propisane mjere. Najavio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog stožera pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Točno u 15 sati i 35 minuta 18. veljače proglašeno je kako je za novog, 46. patrijarha SPC-a - zagrebačko -ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić). Patrijarh je izabran tzv. "apostolskim ždrijebom".  

Vlada Republike Srbije, u Zaključku donesenom 4. veljače, dala je suglasnost o uplati 11.9 milijuna dinara, odnosno 100.000 eura, Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji za obnovu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, stoji u Službenom glasniku Republike Srbije.  

Cijene električne energije u Srbiji od 1. veljače porast će za 3,4 posto. Ovo je samo jedno u nizu povećanja cijena koje su nas dočekale u novoj, 2021. godini.  

Javna rasprava trajat će od 9. travnja do 23. travnja 2021. godine. U javnoj raspravi mogu sudjelovatisvi zainteresirani građani, predstavnici udruga građana isredstva javnog informiranja.  

Na šestoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj 4. veljače 2021. u Velikoj vijećnici Gradske kuće, usvojeno je 27 točaka dnevnog reda. Vijećnici su usvojili Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o pokretanju postupka za realizaciju javno-privatnog partnerstva s elementima koncesije za financiranje, revitalizaciju, upravljanje i obavljanje farmaceutske djelatnosti u gradu Subotica u kome „Apoteka“ Subotica trenutačno obavlja farmaceutsku djelatnost.  

Prema podacima Doma zdravlja Subotica, u razdoblju od 20. do 26. siječnja 2021. godine u Subotici je protiv virusa COVID-19 cjepivom kineskog proizvođača „Sinofarm“ ukupno cijepljeno 5.014 građana, čak 1.394 više od plana imunizacije koji je za to predviđao 2.375  sugrađana.  

Dane biskupa Ivana Antunovića svake godine u siječnju priređuje Katoličko društvo “Ivan Antunović”. Ovogodišnji Dani obilježeni su svetom misom, polaganjem vijenaca na spomenik i tradicionalnim Razgovorom, predavanjem na neku od aktualnih tema za vjernike u Bačkoj. Događanja su obilježena vrlo skromno, radi epidemiološke situacije.  

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.   

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Izdvojeno:

Grid List

U četvrtak, 25. ožujka u Hrvatskom saboru održana je rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu.  

Na zasjedanju Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa razgovarano je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i odlučeno je da se, ukoliko broj zaraženih ne raste tijekom vikenda, otvore ugostiteljski objekti u baštama i na otvorenom, poštujući propisane mjere. Najavio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog stožera pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Nadolazeća događanja