Grid List

Hrvati u Vojvodini: identitet(i), procesi i društvene aktivnosti naziv je zbornika radova koji je izašao u nakladi Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Urednici zbornika su Mario Bara i dr. sc. Aleksandar Vukić.
Svijest da je u suvremenoj znanosti nezaobilazno istraživanje višedimenzionalnosti identiteta, od lokalnih i regionalnih do nacionalnih i transnacionalnih, potaknula je realizaciju ovoga interdisciplinarnoga tematskoga zbornika.

Vlastitim primjerom promovirati naša manjinska prava
Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji, najviše zastupničko tijelo Hrvata u Republici Srbiji. Dr. sc. Slaven Bačić obnaša drugi mandat predsjednik HNVa. Naime, njegova je lista na izbornoj elektorskoj skupštini održanoj 26. listopada 2014. u Beogradu za izbor HNV a, u čijemu radu je sudjelovalo 132 elektora hrvatske zajednice iz Vojvodine i Beograda dobila potporu 93 od 132 elektora.
Od tada Srbija je i službeno otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima s EU, a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić potpisali su 20. lipnja u Subotici Deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske. O ovim i drugim temama smo razgovarali sa predsjednikom Hrvatskog nacionalog vijeća dr. Slavenom Bačićom. 

Jedanaesti Festival hrvatskih duhovnih pjesama - HosanaFest održat će se u Subotici, u subotu, 10.09.2016. godine. Slogan ovogodišnjega festivala je »Milost na milost!« (Iv 1,16) 
Pjesme po abecednom redu naziva skladbe su:

Šesti saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 23. do 26. kolovoza (avgusta) u Subotici, u organizaciji Hrvatske likovne udruge Cro Art iz Subotice. Kolonija će biti održana na salašu Đorđević na Paliću (Aleksandrovi salaši br. 11), a okupit će 14 većinom akademskih slikara iz Srbije, Hrvatske, Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Makedonije i Australije. 

U novom 35. broju Hrvatskih novina između ostalog možete pročitati: Ostati i opstati - piše Zlatko Ifković, Razgovor sa Goranom Kurićem, predsjednikom udruge Banatskih Hrvata, Obiteljski život - piše dr. med. Antun Lisec
Hrvatske novine tri godine sa vama
Tiskanjem mjesečnika „Hrvatskih novina“ iz Subotice dali smo doprinos očuvanju jezika, kulture, kulturne baštine, običaja, povijesti, sve u cilju očuvanje identiteta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Piše: Goran Suručić
Svi oni su se ujedinili da ne možeš više naći svjetlo u tunelu kroz koji nas vode svih ovih godina. Budi pametan ako možeš i ako smiješ. Nadaš se da dolazi bolje sutra. Ali ništa
Kako drugačije da razmišljaš poslije još jedne peripetije zvane postizborna noć. Što da misliš poslije još jednog ci(r)klusa, koji je trajao 2 – 4 godine. Smjenjuju se izvješća sa svih strana. Svi čekaju da čuju nešto novo. Novu nadu u bolje sutra. Ali ništa.

Piše: Michael Ilić
Nekim čudom i baš sada Hrvati imaju zastupnika i u republičkom parlamentu, tehnički ispunjavajući jedan od uvjeta hrvatske blokade Srbije u eurointegracijama, poglavlja 23.
Koliko bi naši životi bili prazni i monotoni da malo pa malo nemamo neke izbore, što dokazujemo i brojem političkih stranaka po glavi stanovnika.
Hladno vrijeme i malo kiše ne može spriječiti glasače nedjeljom malo prošetati do škole, dobiti socijalni paketić od vrećice brašna i dvije paštete, a popularno je i gotovinsko plaćanje.

U 34 broju mjesečnika Hrvatske novine možete pročitati intervju s Ljubicom Kolarić-Dumić, književnicom, članicom Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske
Živim i pišem kao da nikada nisam otišla iz Kukujevaca
Smatram da SVIJET nije smio dopustiti da se dogodi tako strašna tragedija jednog naroda, koji je stoljećima živio u svom zavičaju
Za početak razgovora predstavite se našim čitateljima.

AKTIVNA REGISTRACIJA - za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj Birači koji imaju e-osobnu iskaznicu ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e- osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području druge diplomatske misije/konzularnog ureda, odnosno u Republici Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Birači koji nemaju e-osobnu iskaznicu i nisu podnijeli zahtjev za izdavanjem iste (s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati.

Sredinom srpnja iz tiska je izašao sedmi broj Matice u ovoj godini, koja po običaju donosi obilje zanimljivih priloga iz domovine i svijeta. Na naslovnici je slika pomorske bitke kod Visa 1866. koja upućuje na prilog o obljetnici tog važnog povijesnog događaja. U novoj Matici naći ćete i članke o Hrvatskom iseljeničkom kongresu održanom u Šibeniku, izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, jubilejima koje je obilježila hrvatska zajednica New Yorka, susretu hrvatsko-kanadskih gospodarstvenika, tamburaškom festivalu HBZ-a održanom u Chicagu…
Dragi čitatelji Matice diljem svijeta, u našem i vašem interesu je da naš mjesečnik zabilježi svaki važan događaj iz vaših sredina. Stoga vas i ovaj puta pozivamo da s nama surađujete. Pišite nam vijesti i šaljite fotografije, kreirajte s nama sadržaj Matice pišući nam o tome što biste željeli čitati. Učinimo Maticu uistinu mostom hrvatskog zajedništva.

Upravni odbor Hrvatske matice iseljenika imenovao je profesoricu Mirjanu Anu-Mariu Piskulić vršiteljicom dužnosti ravnateljice. Naime, dosadašnjem ravnatelju HMI mr.sc. Marinu Knezoviću dana 16. srpnja 2016. istekao je četverogodišnji mandat. Na svojoj drugoj sjednici, održanoj 14. srpnja ove godine, Upravni odbor Hrvatske matice iseljenika imenovao je profesoricu Mirjanu Anu-Mariu Piskulić vršiteljicom dužnosti ravnateljice.

U četvrtak 14. srpnja, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je novo vodstvo Programskog kanala Glas Hrvatske: g. Ivu Kujundžića, v.d. glavnog urednika Programskih kanala Glas Hrvatske, dr.sc. Ivu Čulina, zamjenicu glavnog urednika i urednicu svih televizijskih sadržaja Glasa Hrvatske, Majdu Ivković, urednicu radijskih sadržaja, Tanju Rau, koordinatoricu u programu Glasa Hrvatske i Davorku Komar voditeljicu HRT-ove Službe financijskog planiranja, analize i zvješćivanja.

Skupština Srbije izglasovala je novu Vladu Srbije. Za prijedlog mandatara Aleksandra Vučića glasovala su 163 zastupnika, protiv su bila 62, a uzdržanih nije bilo.
Nova Vlada Srbije: premijer Aleksandar Vučić, prvi potpredjsednik i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednica i ministrica građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije poručili su na obilježavanju 26. obljetnice osnutka Demokratske stranke Hrvata Vojvodine (DSHV) kao su i Srbija i Hrvatska spremne rješavati sva otvorena pitanja i na bilateralnoj razini i u okviru europskog pregovaračkog procesa Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić primio je članove Udruge pravnika Vukovar 1991.: Zorana Šanguta, pravnika Peru Kovačevića te zastupnika u Bundestagu Josipa Juratovića.
"Ovo je prvi put da je netko primio predstavnike neke udruge iz RH na razgovore o srbijanskim ratnim logorima, i to na najvišoj razini. Do toga je došlo na temelju inicijative iz Bundestaga, osobito zastupnika Josipa Juratovića, ali i zbog sastanka premijera Vučića s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović. Premijer Srbije obećao je da će poduzeti sve da se počinitelji otkriju.", rekao je Šangut u središnjem Dnevniku HRT-a.

U Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korištenju simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine, koji je Pokrajinska vlada na inicijativu predsjednika Igora Mirovića u srijedu uputila Odboru Skupštine Vojvodine za pitanja ustavnopravnog položaja, regulirano je gdje i na koji način se ističu simboli pokrajine. U tom dokumentu su određene i novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara ukoliko se simboli ne koriste na način kako je to određeno odlukom, ili ukoliko se ne koriste kada je to obavezno. 

Zbog jedinstvene arhitekture, Subotica jedan od najljepših gradova u Srbiji. Izvanredno kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine, multikulturalni duh i evropski šarm su osobine koje čine ovaj grad drugačijim.
Katedrala Svete Terezije Avilske je zaštitnica Subotice. Korzo je glavna subotička ulica nastala na starom trgovačkom putu.
Gradska kuća dominira najužim centrom grada, a svojom ljepotom mami i oduzima dah. Velebno zdanje je izgrađeno u stilu mađarske secesije, po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakoba.

Grad Subotica će organizirati doček za olimpijskog prvaka Davora Štefaneka i time pružiti prigodu njegovim sugrađanima da ga pozdrave. Doček je planiran za subotu od 20 sati na balkonu iznad svečanog ulaza u Gradsku vijećnicu, a prije toga će biti upriličen prijem kod gradonačelnika mr. Bogdana Labana.

Vrijeme

Subotica Serbia Sunny, 20 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:0 am   |   Sunset: 7:23 pm
74%     0.0 km/h     33.523 atm
Forecast
PON Low: 15 °C High: 31 °C
UTO Low: 17 °C High: 28 °C
SRI Low: 17 °C High: 27 °C
ČET Low: 13 °C High: 28 °C
PET Low: 13 °C High: 29 °C
SUB Low: 16 °C High: 28 °C
NED Low: 15 °C High: 28 °C
PON Low: 16 °C High: 28 °C
UTO Low: 16 °C High: 24 °C
SRI Low: 15 °C High: 26 °C

Pronađite nas na Facebooku

Likovna umjetnost - online prodaja

Bannerlikovnaumjetnost

Prodaja knjiga

Bannerprodajaknjige
Bannerprodajaknjige2

Oglasnik

Oglasnik
Oglasnik2

Izdvojeno:

Grid List

AKTIVNA REGISTRACIJA - za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj Birači koji imaju e-osobnu iskaznicu ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e- osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području druge diplomatske misije/konzularnog ureda, odnosno u Republici Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Birači koji nemaju e-osobnu iskaznicu i nisu podnijeli zahtjev za izdavanjem iste (s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati.

Skupština Srbije izglasovala je novu Vladu Srbije. Za prijedlog mandatara Aleksandra Vučića glasovala su 163 zastupnika, protiv su bila 62, a uzdržanih nije bilo.
Nova Vlada Srbije: premijer Aleksandar Vučić, prvi potpredjsednik i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednica i ministrica građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.