Grid List

Potaknuti istraživanjem koje radi župnik Marko Klajić radi prikupljanja podataka za slijedeću knjigu „Rodovi hrvatskih prezimena u Surčinu“  vođstvo Hrvatske čitaonice Fischer osmislilo je istraživačka putovanja koja bi se ostvarivala jednom godišnje radi obilaska mjesta iz kojih potiču pojedine obitelji i istraživanje iz kojih mjesta su došle ostale obitelji. Istraživanje je dobilo ime „Putevima predaka“. Cilj ovih putovanja je uspostavljanje i održavanje veze sa zavičajem praroditelja radi jačanja identiteta pojedinca i zajednice.   

Na žalost, nisu rijetki slučajevi da se Hrvati u Srbiji još uvijek suočavaju s neostvarivanjem čak i elementarnih prava u pojedinim područjima društvenom života.    

U sklopu Dana europskih regija i gradova u organizaciji Komiteta regiona, predstavnici hrvatske zajednice iz Vojvodine nazočili su u ponedjeljak, 7. listopada sastanku koji je organiziran u predstavništvu pet slavonskih županija u Briselu. Cilj posjeta hrvatske delegacije iz Vojvodine jest i nastavak konkretne suradnje koja je u posljednje vrijeme intenzivirana s Osječko-baranjskom županijom.    

Praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića  svečano je obilježen u srijedu, 16. listopada 2019. godine, u Petrovaradinu, Jelačićevu rodnom mjestu. Sveta misa slavljena je u crkvi sv. Jurja, a u amfiteatru na SPENSu, u Novom Sadu je održana svečana akademija.

U 67 broju mjesečnika Hrvatske novine broju između ostalog možete pročitati: Pjesme duše: Potpora Hrvatima u Srbiji iz  Hrvatske: Intervju: Marinko Miković, predsjednik HAŠK Zrinjski iz Subotice: Iz Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca (4): Kratku priču: Mojem rodu i narodu   

Nemam više dvadeset godina da vjerujem svakome, da mislim da iza svakog lažnog osmjeha i obećane riječi se doista krije jedna iskrena poštena osoba. Nemam dvadeset godina, sada imam četrdeset, život natovario na leđa razna iskustva, noći plakanja, razočaranja u iskrenost, toliko potrošenih dana, sati    

U 66 broju mjesečnika Hrvatske novine broju između ostalog možete pročitati: Pjesme duše: Najveća ljetna svetkovina bačkih  Hrvata, Putovanje unutar sebe, O  samoći,  Sedam stoljeća povijesti franjevačkog samostana u Baču (2)  

Ovu knjigu posvećujem svim mojim pretcima zahvaljujući kojima i ja postojim ali i živim srodnicima sa kojima djelim neraskidivu sponu života, te onaj prekrasni osjećaj pripadnosti jednom neupitnom indetitetu, usprkos višestoljetnim razlikama, koje su nam nametnuli tuđini na našoj zemlji.   

Hrvatski sabor usvojio je 18. listopada 2019. g. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, koje su usmjerene prema olakšavanju postupka stjecanja hrvatskog državljanstva Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a isti će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.   

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas podnio je, u četvrtak 10. listopada 2019., u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te predstavio ključne aktivnosti, mjere, iskorake i inicijative koje je Ured proveo tijekom 2018. godine.   

Na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, dužnosnici iz 18 županija boravili su u Vojvodini, gdje su obišli Suboticu i Novi Sad.   

Šahisti ŠK HAŠK Zrinski iz Subotice nastavljaju suradnju sa klubovima iz Hrvatske, 21. rujna bili su u posjetu ŠK Đakovo. Ovo je treći susret dvaju klubova, prvi je bio 2014. godine u Đakovu, a uzvratni susret je bio prigodom obilježavanja V. obljetnice HAŠK Zrinski u Tavankutu 2015.   

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 29. rujna predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka i predstavnike svih hrvatskih županija koji prvi put, organizirano, borave u radnoj posjeti AP Vojvodini.   

U Subotici je 15. lipnja održan  susret najviši predstavnika srpske nacionalne manjine iz Republike Hrvatske i hrvatske nacionalne manjine iz Republike Srbije, a povod ovog sastanka je bilo održavanje utakmice nogometnih reprezentacija ovih dvaju nacionalnih manjina u mjestu Tavankut, Suradnja u oblasti kulture, obrazovanja, kao i prekogranični projekati bila je tema razgovora na sastanku u Subotici između dvaju nacionalnih manjina.    

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić sudjelovala je u radu Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Vijeća Europe, koji je 6. lipnja zasjedao u sjedištu Autonomne pokrajine Vojvodine u Novome Sadu. Na sastanku su prezentirani primjeri i razmijenjena iskustva u području ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Vojvodini.    

Na inicijativu političkih predstavnika Hrvata iz Srbije, u četvrtak, 25. travnja, u Beogradu je održan sastanak u Nogometnom savezu Srbije s predstavnicima Srba iz Hrvatske u povodu skorog održavanja nogometne utakmice njihovih reprezentacija u Tavankutu.    

U petak, 30. kolovoza, na središnjem gradskom trgu prigodom obilježavanja Dana grada Subotice održata su dva koncerta: nastup Subotičkog tamburaškog orkestra i koncert Nataše Bekvalac, a u subotu, 31. kolovoza održan je koncert Subotičkog simfonijskog orkestra

U organizaciji Mađarskog kulturnog centra "Népkör", (MKC) 18. po redu „Interetno festival“ održaao se od 22. do 26. kolovoza u Subotici. „Interetno festival” je član Međunarodne organizacije CIOFFa  

Za očuvanje nacionalnog identiteta vrlo je važno upoznati svoju povijest, kulturu, svoje običaje staviti ih u funkciju tradicije jer to je živa vatra postojanja, smisao života i radost življenja. Tko ne potiče kulturu pamćenja izgubljen je i nema sadašnjost a budućnost ne može očekivati i neće je imati   

Maya Kovač, slikarka iz Subotice je rođena 1995. godine.  Završila je gimnaziju ,,Svetozar Markovic" u Subotici, 2014.godine i  Akademiju umetnosti u Novom Sadu, 2018. godine, odsek grafika.   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Kad gledaš realno svaka knjiga, a ima ih raznih žanrova i tematika, ima svoju težinu i svoju poruku      

Projekt “ Visitus – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe”, sufinancira se iz prekograničnog programa “Interreg IPA CBC Croatia – Serbia” i provodi se do 14. veljače 2019. godine. Nositelj projekta je grad Sombor uz partnere - Općinu Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda, a ukupna vrijednost projekta je 353.048,15 eura.     

Za mali  broj izuma se može reći kako je jednostavan, a promijenio je živote ljudi koji ne vide i povezuje ljude. Jedan od njih je i Brajevo pismo, koje pomaže slijepim i osobama sa ograničenim vidom da, uz pomoć dodira, čitaju i pišu.    

Izdvojeno:

Grid List

Hrvatski sabor usvojio je 18. listopada 2019. g. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, koje su usmjerene prema olakšavanju postupka stjecanja hrvatskog državljanstva Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a isti će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.   

Nadolazeća događanja