Grid List

Etnološki odjel „Blaško Rajić“, pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović“, najavljuje otvorenje XXVI. tradicionalne Izložbe božićnjaka, koje će se održati u predvorju Gradske kuće u Subotici, u petak 09. XII. 2022. godine, s početkom u 18 sati. Izložba će se moći pogledati do 16. XII. 2022.  

U subotu 26.11.2022.godine pred brojnom publikom održana je 13. književno-pjevačka večer "IKAVICA-govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih,bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata" u Domu MKUD "Ady Endre" u Stanišiću. Organizator je bilo Hrvatsko kulturno društvo "Vladimir Nazor" Stanišić.  

Ivan Tumbas, predstaviće svoju drugu knjigu „Steščalo se“ 4. prosinca u Župi Marije Majke u 18 sati.   

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je priredio izložbu nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji pod nazivom "Živa baština".  

Nudimo  vam mogućnost oglašavanja na web sajtu „Hrvatske novine vijesti“, ovdje na adresi www.hnl.org.rs. koji je uređen  suvremenim dizajnom.   

U 85 broju mjesečnika Hrvatske novine koji vam je  ovdje dostupan u sadržaju možete pročitati:  

Donošenjem novog zakona o pravima i zaštiti nacionalnih manjina, hrvatskoj je nacionalnoj manjini konačno priznat status manjine u Srbiji i samim tim i pravo na školovanje na materinskom jeziku. Tako je školske 2002./2003. došlo do otvaranja prvih odjela na hrvatskom jeziku.  

Ove godine nas od 1. do 31. listopada očekuje popis stanovništva u Republici Srbiji. Ovo je prigoda da se podsjetimo da je prema posljednjem popisu stanovništva u Srbiji održanom 2011. godine, 57.900 osoba se izjasnilo kao Hrvati (12.702 osobe manje nego 2002. godine; udio Hrvata u ukupnom broju stanovnika s 0,94 % pao je na 0,81%.  

Znam Grade Sveti sve tvoje tajne, Znam Majku si zvao, A Otac ti ususret stigao   

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je punu podršku predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić uoči izbora u Hrvatskom nacionalnom vijeću te pozvao sve pripadnike hrvatske manjine da se na Popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne i potvrde svoju pripadnost.   

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. usvojena je na sastanku Vijeća ministara financija u Bruxellesu.  

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković objavio je 7. srpnja na  Twitteru da je razgovarao s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom.   

Lista "Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić" pobijedila je na izborima za Bunjevački nacionalni savjet (BNS) koji su održani 13. studenog.  

Činom izbora za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u novoj vladi Srbije predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je podneo ostavku na mjesto zastupnika u Skupštini Republike Srbije. 

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izabran je za ministra u novoj vladi Srbije. 

radni rukopis: Ljudevit Vujković Lamić ml. HRVATSKA AKADEMSKA DRUŠTVA U SUBOTICI  

Tradicionalna manifestacija   „1. svibanj na Paliću – Prvosvibanjski Uranak“ na Paliću organizirala se po 37. put ove godine

Slovenija, delovi Hrvatske i Vojvodina, teritorije koje su pripadale bivšoj Monarhiji, prednjačile su po ulasku u novu jugoslovensku državnu zajednicu po stepenu industrijskog razvitka. Bačka, Banat i Baranja, po rezultatima popisa iz 1921. godine, imale su i najveći procenat gradskog stanovništva – 30,68. Subotica je bila jedan od najvećih gradova u novoj državi.  

Ovogodišnja proslava Dana grada Subotice je započela 4. Subotičkim polumaratonom koji se održao 29. Kolovoza, na kom je sudjelova više od 1.500 trkača iz 17 država. Na maratonu su se natjecali na utrkama na 5., 10. i 21.5 kilometara, održane su i dječje utrke.  

Otprilike milijarda mladih ljudi u svijetu u opasnosti je od gubitka sluha u poznijim godinama zbog slušanja preglasne glazbe preko slušalica ili zbog boravka u prostorima ili na koncertima s preglasnom glazbom, pokazali su podaci koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija na temelju više istraživanja.  

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, u spomen na sestre Mirabel, političke aktivistkinje koje je 25. studenog 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo.  

Širom svijeta 19. kolovoza se obilježava Dan humanosti – World Humanitarian Day (WHD), kako bi se skrenula pažnja na humanitarne radnike koji rizikuju svoj život da bi pomogli ljudima u nevolji.  

Ovo je priča, to jest ispovijed jedne žene u najboljim godinama koja je nekoliko puta završila na odjelu Klinike za Psihijatriju. Njezina priča je duboka emocija, nade, novih pogleda i shvaćanja kroz život. Nije ni sanjala da će se njoj desiti ovakav jedan preokret u životu, ali upravo su trenuci ti koji sastavljaju život.  

Izdvojeno:

Grid List

Lista "Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić" pobijedila je na izborima za Bunjevački nacionalni savjet (BNS) koji su održani 13. studenog.  

Nadolazeća događanja