Grid List

U nazočnosti 11 od 18 članova Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini je 11. lipnja u Staroj Binguli osnovana mjesna organizacija DSHVa.  

Na blagdan Tijelova predstavljeni su predvoditelji žetvenih svečanosti, bandaš i bandašica Dužijance 2021. Za bandaša je izabran Daniel Kujundžić, a za bandašicu  Kristina Matković iz Subotice 

U Domu DSHV-a u Subotici u ponedjeljak, 31. svibnja, održana je 15. sjednica Predsjedništva Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.  

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. 

U 80 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati:  

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su u nedjelju 16. svibnja startali su u natjecanja Regionalne lige Subotica. U prvom kolu nove sezone natjecanja u Gunarošu su protiv ŠK Gunaroš rezultatom 1/5 naspram 4/5 odpočeli novu sezonu. Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice u 3 kolu Regionalne lige u Malom Iđošu, protiv ŠK Malom Iđošu odigrali su nedlučno 3 naspram 3

Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca pripada tipu specijalnih leksikona, i to po dvjema osnovama: njegovu posebnost ne čini samo zemljopisno područje na koje se odnosi nego mu posebnu dimenziju daje i to što se u zadanome teritorijalnom okviru usredotočuje na pojave i osobe koje imaju (i) hrvatski karakter. Kao takav, on nastoji obuhvatiti ne samo Bunjevce i Šokce u vojvođanskom i mađarskom dijelu Bačke nego i u cijelome povijesnom ugarskom Podunavlju  

Četvrta Sjednica drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH održala se 4. i 5. lipnja 2021. godine u pet zasebnih video sastanaka u trajanju od po dva sata, a matično administrativno-servisno mjesto je Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.  

Posebna kvota odnosi se na dvije kategorije definirane člankom 2. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 124/2011 i 16/2012):  

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da će pozvati na konzultacije hrvatskog veleposlanika u Srbijini Hidajeta Biščevića, nakon što je predsjednik Demokratskog save Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio u emisiji "Nedjeljom u 2" kako se hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević, u godinu i pol dana svog mandata, nije sastao s njime.  

Kakve probleme imaju Hrvati u Vojvodini i Srbiji, zašto ih nema u tijelima političke vlasti te kako surađuju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, neka su od pitanja koja su postavljena u emisiji "Nedjeljom u dva". Gost Aleksandra Stankovića bio je predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.  

Dan državnosti Republike Hrvatske već tradicionalno, po petnaesti puta uzastopce, obilježen je u Zemunu, gdje je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano svečano euharistijsko slavlje za Domovinu i prigodan kulturno umjetnički program.  

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije najoštrije je 21. travnja osudilo skidanje zastave Hrvatske s rezidencije hrvatskog veleposlanika u Beogradu, Hidajeta Biščevića.  

Na zasjedanju Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa razgovarano je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i odlučeno je da se, ukoliko broj zaraženih ne raste tijekom vikenda, otvore ugostiteljski objekti u baštama i na otvorenom, poštujući propisane mjere. Najavio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog stožera pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Točno u 15 sati i 35 minuta 18. veljače proglašeno je kako je za novog, 46. patrijarha SPC-a - zagrebačko -ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić). Patrijarh je izabran tzv. "apostolskim ždrijebom".  

Zapovjednik Stožera za izvanredne situacije, gradonačelnik Stevan Bakić danas je, na temelju Zaključka Gradskog stožera za izvanredne situacije, donio Odluku o ukidanju izvanredne situacije za cijelo područje Grada Subotice radi poboljšanja epidemiološke situacije uslijed zarazne bolesti COVID-19.  

Gradska uprava Subotice nastavlja svoju inicijativu da bunjevačku ikavicu proglasi jezikom koji će biti u službenoj uporabi na teritoriju Grada Subotice. Ekonom Subotičke biskupije mr. Mirko Štefković iznio je za Radio-televiziju Vojvodine stav Crkve glede uporabe ovoga dijalekta hrvatskoga jezika u liturgijske svrhe.  

Na devetoj sjednici Skupštine Grada Subotice, održanoj u četvrtak 6. svibnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće, vijećnici su jednoglasno, sa 61 glasom „za“ donijeli Odluku o izmjenama Statuta Grada Subotice kojom je završena procedura uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu na području grada Subotice. Dva vijećnika DSHVa nisu nazočili na devetoj sjednici Skupštine Grada Subotice.  

Objavljujemo dijelove iz knjige „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“ u nakladi udruge Hrvatska nezavisna lista, u kojoj je na 116 strana prikazana povijest franjevačke crkve i samostana u Subotici kako ju je zabilježio o. Paškal Cvekan u knjizi „Subotički franjevački samostan i crkva“ tiskanoj u Subotici 1977. godine.  

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.   

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Izdvojeno:

Grid List

Četvrta Sjednica drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH održala se 4. i 5. lipnja 2021. godine u pet zasebnih video sastanaka u trajanju od po dva sata, a matično administrativno-servisno mjesto je Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.  

Dan državnosti Republike Hrvatske već tradicionalno, po petnaesti puta uzastopce, obilježen je u Zemunu, gdje je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano svečano euharistijsko slavlje za Domovinu i prigodan kulturno umjetnički program.  

Nadolazeća događanja