Grid List

Nekada davno naši preci održavali su prela diljem ovih prostora, družili se noseći, što drugo nego svoju narodnu nošnju. U organizaciji HKCa Bunjevačko kolo i Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice održava se Prelo sićanja. Jedini uvjet nazočnosti na Prelu sićanja jeste da ste odjeveni u svečanu bunjevačku zimsku nošnju. 

Ivan Tumbas rođen je 1965. godine u Subotici. Kolumne, pripovijetke, i pjesme objavljuje u tisku: Glas ravnice, Glasnik Pučke kasine, Hrvatske novine, Subotičke novine, Subotička Danica, te sudjeluje na susretima pučkih pjesnika Lira naiva. Svoja djela objavljuje i na društvenim mrežama. Autor je knjige "Nako sa salaša"  

Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo je izveo poetski prikaz „Avaških godina“ Milovana Mikovića u nedjelju, 31. siječnja u velikoj dvorani Centra s početkom. 

U zbornicima, kod nas i u Republiki Hrvatskoj objavili smo 15 radova o životu, tradiciji, kulturi i govoru Šokaca Bačke, a najviše je u svemu tomu zastupljen Monoštor. Objavili smo do sada i 12 knjiga, dvije su Zbornici „O Šokcima je rič“. Mi samo potičemo sjećanja na pretke današnjih stanovnika Sombora, Hrvata Šokaca i pokušavamo probuditi zaboravljeno pamćenje  

Gubitak je najčešće ono neopisivo i neopipljivo. Ne gubimo melodije, stihove, emociju i ljubav koju nam je dao, to je vječno‘  Omiljeni novosadski kantautor Đorđe Balašević zauvijek je zaklopio oči u 68. godini od posljedica koronavirusa.  

Ove godine korizma započinje ovu srijedu 17. veljače i traje do subote 3. travnja. Korizma se još zove i četrdesetnica.Smisao i sadržaj korizmenog vremena sažeto izražava Direktorij o pučkoj pobožnosti i liturgiji u kojem čitamo: „Korizma je vrijeme koje prethodi i oraspoložuje za slavlje Vazma. Vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenja s Bogom te s braćom i sestrama, vrijeme češćega posezanja za ‘oružjem kršćanske pokore’: molitvom, postom i dobrim djelima.  

Ove godine nas očekuje popisu stanovništva u Republici Srbiji. Ovo je prigoda da se podsjetimo da je prema posljednjem popisu stanovništva u Srbiji održanom 2011. godine, 57.900 osoba se izjasnilo kao Hrvati (12.702 osobe manje nego 2002. godine; udio Hrvata u ukupnom broju stanovnika s 0,94 % pao je na 0,81%.  

Tvorac prvog cjepiva protiv korone, Ugur Shahin, profesor na Sveučilištu Gutenberg i suosnivač biotehnološke tvrtke Biontek (BioNTech), vjeruje da ćemo se do ljeta vratiti u normalan život, piše Večernji list u subotu, koji je bio na predavanju i razgovarao sa poznatim znanstvenikom.  

Za razliku od nekih država, poput Grčke, Mađarske i Estonije, koje su najavile uvođenje covid-putovnica za turiste koji namjeravaju dolaziti, Ministarstvo turizma je zauzelo stav da "sustav covid-putovnica nije razrađen na razini EU" te da će se s odlukom o tome pričekati, kako je odgovoreno Jutarnjem listu.  

Samo nekoliko sati od potresa koji je razorio Petrinju i teško pogodio okolna mjesta, građani su se samoinicijativno organizirali u prikupljanju pomoći.   

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Što se tiče trećih zemalja, oni ne mogu prelaziti peko granice u RH, osim iznimke u kojima moraju posjedovati negativni PCR test. Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:  

Hrvatska će s ukupno dva milijuna kuna poduprijeti pet strateških projekata u četiri države, vezanih uz hrvatsku nacionalnu manjinu, odlučeno je 8. listopada na sjednici Vlade.  

Točno u 15 sati i 35 minuta 18. veljače proglašeno je kako je za novog, 46. patrijarha SPC-a - zagrebačko -ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić). Patrijarh je izabran tzv. "apostolskim ždrijebom".  

Vlada Republike Srbije, u Zaključku donesenom 4. veljače, dala je suglasnost o uplati 11.9 milijuna dinara, odnosno 100.000 eura, Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji za obnovu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, stoji u Službenom glasniku Republike Srbije.  

Cijene električne energije u Srbiji od 1. veljače porast će za 3,4 posto. Ovo je samo jedno u nizu povećanja cijena koje su nas dočekale u novoj, 2021. godini.  

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je primio 11. siječnja biskupa Srijemske biskupije msgr. Đuru Gašparovića, predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić s kojima je razgovarao o nastavku suradnje na projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini.  

Gradonačelnik Stevan Bakić je podnio prijedlog za promjenu Statuta Subotice na temelju inicijative Bunjevačkog nacionalnog vijeća, koji uključuje bunjevački jezik u službenu upotrebu.  

Na šestoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj 4. veljače 2021. u Velikoj vijećnici Gradske kuće, usvojeno je 27 točaka dnevnog reda. Vijećnici su usvojili Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o pokretanju postupka za realizaciju javno-privatnog partnerstva s elementima koncesije za financiranje, revitalizaciju, upravljanje i obavljanje farmaceutske djelatnosti u gradu Subotica u kome „Apoteka“ Subotica trenutačno obavlja farmaceutsku djelatnost.  

Prema podacima Doma zdravlja Subotica, u razdoblju od 20. do 26. siječnja 2021. godine u Subotici je protiv virusa COVID-19 cjepivom kineskog proizvođača „Sinofarm“ ukupno cijepljeno 5.014 građana, čak 1.394 više od plana imunizacije koji je za to predviđao 2.375  sugrađana.  

Dane biskupa Ivana Antunovića svake godine u siječnju priređuje Katoličko društvo “Ivan Antunović”. Ovogodišnji Dani obilježeni su svetom misom, polaganjem vijenaca na spomenik i tradicionalnim Razgovorom, predavanjem na neku od aktualnih tema za vjernike u Bačkoj. Događanja su obilježena vrlo skromno, radi epidemiološke situacije.  

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.   

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Izdvojeno:

Grid List

Za razliku od nekih država, poput Grčke, Mađarske i Estonije, koje su najavile uvođenje covid-putovnica za turiste koji namjeravaju dolaziti, Ministarstvo turizma je zauzelo stav da "sustav covid-putovnica nije razrađen na razini EU" te da će se s odlukom o tome pričekati, kako je odgovoreno Jutarnjem listu.  

Točno u 15 sati i 35 minuta 18. veljače proglašeno je kako je za novog, 46. patrijarha SPC-a - zagrebačko -ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić). Patrijarh je izabran tzv. "apostolskim ždrijebom".  

Nadolazeća događanja