Grid List

Hrvatska  zajednica prema odluci Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) slavi četiri službena blagdana. Blagdan svetog Josipa, jedan od četiriju praznika Hrvata u Srbiji. Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji  je proslavilo blagda svtetog Josipa  19. ožujka  u Hrtkovcima.  

Obaveštenje za javnost HKD "Anton Gustav Matoš iz Zrenjenina: "Dana 04.03.2023. NN lice je uništilo ulazna vrata na prostorijama našeg udruženja. Nezapamćenim činom nasilja veoma smo uznemireni. Šteta na objektu je preko 150.000,00 dinara i obustavili smo rad  udruženja. " 

Susret sa Hrvatskim kulturno-umjetničkim i prosvjetnim Društvima i Udrugama koje djeluju na području Srijemske biskupije održan je u subotu, 4. ožujka 2023. godine u Srijemskoj Mitrovici, u prostorima župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika.  

Karolina Bašić je izabrana za novu predsjednicu Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV) na četvrtoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, održanoj 21. veljače u prostorijama HNV-a u Subotici.  

Neka  Vam sreća postane stvarnost, nek Vam zdravlje postane trajnost, nek Vas ljubav u srcu greje i nek vam se ostvare sve  želje.   

Mjesečnik Hrvatske novine deset godina sa Vama! Svi brojevi mjesečnika Hrvatske novine su vam dostižne ovdje na portalu, na jednom mjestu u pdf izdanju na http://www.hnl.org.rs/nova/hrvatske-novine, kao i u tiskanom izdanju.  

Poštovani prijatelji! Sve što vam je tijekom 2022 donosilo patnju, slabost, ostavite za sobom.  

Jedno od temeljnih ljudskih prava je informiranje i širenje informacija o pitanjima od javnog značaja na svom materinjem jeziku. Ujedno, kao subjekt koji u medijima ima priliku izraziti svoje stavove o svemu što javnost treba znati.  

Dana 15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu:  

"Nastavljamo zajedno raditi na boljem položaju Hrvata u Srbiji, kao i realizaciji projekata za očuvanje hrvatskog kulturnog i jezičnog identiteta",  

Znam Grade Sveti sve tvoje tajne, Znam Majku si zvao, A Otac ti ususret stigao   

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je punu podršku predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić uoči izbora u Hrvatskom nacionalnom vijeću te pozvao sve pripadnike hrvatske manjine da se na Popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne i potvrde svoju pripadnost.   

Bunjevačko nacionalno vijeće (NVBNM) obilježilo je 23.veljače u prostorijama Bunjevačke matice, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca – „Dan izbora prvog Nacionalnog vijeća – 23. veljače“ i 20 godina od osnutka NVBNM.  

Lista "Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić" pobijedila je na izborima za Bunjevački nacionalni savjet (BNS) koji su održani 13. studenog.  

Činom izbora za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u novoj vladi Srbije predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je podneo ostavku na mjesto zastupnika u Skupštini Republike Srbije. 

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izabran je za ministra u novoj vladi Srbije. 

Smatra se da je grad koji danas zovemo Suboticom osnovao nakon tatarske najezde (1241) ugarski kralj Bela IV, naselivši slobodne kraljevske jobađe,[1] od kojih potječe i ime grada – Szabadka (naselje slobodnih ljudi), ali pouzdanih podataka o osnivanju grada jednostavno nema.  

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovali su 9. veljače, u Zelenoj dvorani Gradske kuće, potpisivanju Ugovora o javnoj nabavi izvođenja radova na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog kazališta u Subotici – VIII./2 faza, između Gradske uprave Grada Subotice i tvrtke „SMB gradnja“.  

radni rukopis: Ljudevit Vujković Lamić ml. HRVATSKA AKADEMSKA DRUŠTVA U SUBOTICI  

Diljem svijeta 4. siječnja obilježava se Dan Brailleovog pisma.

Obavljam razne poslove. Odgovaram na telefonske upite, sastajem se s klijentima i dobavljačima te vodim računa o financijama.  

Koji su najveći problemi s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe?  

Postoje mnoge poslovice o ljudima i psima no zasigurno je najpoznatija ona koja kaže da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Da je tome tako dokazuje i činjenica da su psi oduvijek bili uz čovjeka  

Izdvojeno:

Grid List

Dana 15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu:  

Bunjevačko nacionalno vijeće (NVBNM) obilježilo je 23.veljače u prostorijama Bunjevačke matice, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca – „Dan izbora prvog Nacionalnog vijeća – 23. veljače“ i 20 godina od osnutka NVBNM.  

Nadolazeća događanja