Grid List

U zbornicima, kod nas i u Republiki Hrvatskoj objavili smo 15 radova o životu, tradiciji, kulturi i govoru Šokaca Bačke, a najviše je u svemu tomu zastupljen Monoštor. Objavili smo do sada i 12 knjiga, dvije su Zbornici „O Šokcima je rič“. Mi samo potičemo sjećanja na pretke današnjih stanovnika Sombora, Hrvata Šokaca i pokušavamo probuditi zaboravljeno pamćenje  

U nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) iz tiska je izišla likovna monografija pod nazivom „Cilika Dulić Kasiba“ autorice povjesničarke umjetnosti Olge Šram.  

Hrvatsko nacionalno vijeće i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskazuju solidarnost sa stradalima u razornom potresu u Hrvatskoj te izražavaju sućut obiteljima nastradalih s nadom da se ovakve tragedije više neće ponavljati.  

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je 22. prosinca predstojeće božićne i novogodišnje blagdane Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.  

Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu, a tradicija ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar.  

Poštovani prijatelji! Sve što vam je tijekom 2020 donosilo patnju, slabost, ostavite za sobom. Od ovog trena počni da želiš i da se nadaš boljem. Život je jedan, život je kratak, budi hrabar, budi svoj, neboj se nikoga. Voli, je vrijediš onoliko koliko znaš da voliš.  

Do danas su se očuvali i elementi za koje se vjerovalo da osiguravaju obilje u idućoj godini, primjerice običaj sijanja pšenice na Svetu Luciju. Stoga danas veći broj elemenata božićnog ciklusa običaja ima izmijenjeno značenje, kako na području Krivoga Puta tako i u urbanim sredinama   

U 78 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati: 

Samo nekoliko sati od potresa koji je razorio Petrinju i teško pogodio okolna mjesta, građani su se samoinicijativno organizirali u prikupljanju pomoći.   

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Što se tiče trećih zemalja, oni ne mogu prelaziti peko granice u RH, osim iznimke u kojima moraju posjedovati negativni PCR test. Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:  

Hrvatska će s ukupno dva milijuna kuna poduprijeti pet strateških projekata u četiri države, vezanih uz hrvatsku nacionalnu manjinu, odlučeno je 8. listopada na sjednici Vlade.  

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Hrvatskog nacionalnog Vijeća u Republici Srbiji, predsjednicu Jasnu Vojnić i dopredsjednika Hrvatskog nacionalnog Vijeća za Suboticu Ladislava Suknovića, te predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.  

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je primio 11. siječnja biskupa Srijemske biskupije msgr. Đuru Gašparovića, predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić s kojima je razgovarao o nastavku suradnje na projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini.  

Predstavnici nekoliko nacionalnih manjina sigurno će biti uključeni u rad aktualne vlade premijerke Ane Brnabić, kažu neslužbeni izvori Danasa povodom nedavne izjave predsjednika Aleksandra Vučića da je Vladi Srbije uputio zahtjev da ima više članova pripadnika nacionalnih manjina.  

Predsjednik Pokrajinske vlade Mirović je uoči sjednice Skupštine  održane 29. listopada rekao da je vrlo važna vijest da će predstavnici slovačke i hrvatske nacionalne manjine biti dio Pokrajinske vlade. Goran Kaurić (DSHV) je izabran za zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose sa vjerskim zajednicama u novoj Pokrajinskoj vladi, a Mladen Petreš za pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

 

Veleposlanik Hrvatske u Republiki Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je od predstavnika vlsti dobio obećanja da će predstavnici hrvatske zajednice sudjelovati u radu Vlade Srbije, kao i pokrajinskih i lokalnih vlasti.  

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić doneo je Odluku kojom se proglašava izvanredna situacija za cijelu teritoriju grada Subotice, od 26. studenog 2020. godine, zbog pogoršanja epidemiološke situacije uslijed širenja epidemije zarazne bolesti COVID 19.  

Svečana misa, tijekom koje je mons. Slavko Večerin po rukama nadbiskupa Ladislava Németa zaređen za subotičkog biskupa, proslavljena je u katedrali – manjoj bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici, na spomendan sv. Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga.  

Na trećoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj 5. studeni u Velikoj vijećnici Gradske kuće, koje su se ticale formiranja Povjerenstva za predlaganje naziva ulica, Povjerenstva za postavljanje i održavanje javnih spomenika predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i vijećnika u Skupštini grada Subotice Tomislav Žigmanov izrazio je nezadovoljsvo zbog izostanka predstavnika hrvatske zajednice.  

 

Tokom proteklih godinu dana postigli smo veliki broj malih ali značajnih pobeda. Zahvaljujući solidarnosti naših sugrađanki i sugrađana koji su doprineli našoj borbi svojim zalaganjem na terenu ili novčanom podrškom uspeli smo, bar privremeno, da pomognemo našim najugroženijim sugrađanima. 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.   

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Izdvojeno:

Grid List

Samo nekoliko sati od potresa koji je razorio Petrinju i teško pogodio okolna mjesta, građani su se samoinicijativno organizirali u prikupljanju pomoći.   

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je primio 11. siječnja biskupa Srijemske biskupije msgr. Đuru Gašparovića, predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić s kojima je razgovarao o nastavku suradnje na projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini.  

Nadolazeća događanja