Grid List

Zabrinjava činjenica da treću godinu zaredom opada broj upisanih učenika u prvi razred nastava na hrvatskom jeziku a da se broj uposlenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji  koji za to primaju plaću povećao.  

Festival hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest održat je ove godine u Dvorani sportova dvije festivalske večeri. Druga večer festivala održala se u nedjelju, 19. rujna 2021. godine na kojoj su predstavljene  pjesme sa HosanaFesta 2021..

Hrvatska likovna udruga „CroArt“ obilježila je desetu obljetnicu. Hrvatska likovna udruga „CroArt“ osnovana je 25. siječnja 2011. godine. Okuplja amaterske i profesionalne likovne umjetnike, kao i ljubitelje likovne umjetnosti.    

U najuži izbor žiri je uvrstio tri pripovijetke, i to: Bomboni s Božićne jelke, autora Branislava Mikulića (Sarajevo–Amsterdam); Nevjerojatan dan, autorice Ljerke Radović iz Novog Sada; te Sine, jel ti to plačeš?, autorice Jelene Stanojčić iz Zagreba.  

U 82 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati:   

Hrvatsko kulturno društvo "Vladimir Nazor" Stanišić raspisuje Natječaj za Najlipšu pismu na ikavici hrvatskih pisnika koji žive ili su rođeni u Srbiji  

Nevjesta je sa sobom donijela svoj način života, roditelji tu žive dugi niz godina gdje prevladavaju pravila kuće, koja se moraju i trebaju poštivati. Sada tek ulazimo u sklisko područje 

U 81 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati: 

Najveći izazovi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji su isključenost iz donošenja odluka te još uvijek snažne politike prešućivanja i nijekanja zločina nad njima 90-tih godina, rečeno je u subotu na okruglom stolu “Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta“.  

Pismo potpore Demokratskoj zajednici Hrvata  ravnatelja Uprave za jugoistočnu Europu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske g. Stribora Kikereca.  

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je jučer čestitku Tomislavu Žigmanovu na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. U čestitki hrvatskoga premijera stoji sljedeće:   

Osma revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske „Najljepša od najljepših“ za 2021. godinu održalo se on line na Facebook izboru Udruge „Stećak“. Pobjednica Facebook glasovanja, odlukom publike, je Lidija Sarić Cvijin iz Srbije.

Dan državnosti Republike Hrvatske već tradicionalno, po petnaesti puta uzastopce, obilježen je u Zemunu, gdje je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano svečano euharistijsko slavlje za Domovinu i prigodan kulturno umjetnički program.  

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije najoštrije je 21. travnja osudilo skidanje zastave Hrvatske s rezidencije hrvatskog veleposlanika u Beogradu, Hidajeta Biščevića.  

Na zasjedanju Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa razgovarano je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i odlučeno je da se, ukoliko broj zaraženih ne raste tijekom vikenda, otvore ugostiteljski objekti u baštama i na otvorenom, poštujući propisane mjere. Najavio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog stožera pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Točno u 15 sati i 35 minuta 18. veljače proglašeno je kako je za novog, 46. patrijarha SPC-a - zagrebačko -ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić). Patrijarh je izabran tzv. "apostolskim ždrijebom".  

Ovogodišnja proslava Dana grada Subotice je započela 4. Subotičkim polumaratonom koji se održao 29. Kolovoza, na kom je sudjelova više od 1.500 trkača iz 17 država. Na maratonu su se natjecali na utrkama na 5., 10. i 21.5 kilometara, održane su i dječje utrke.  

Podizanjem gradskog barjaka i svečanom sjednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obilježen je Dan grada Subotice koji je odlukom Marije Terezije 1. rujna 1779. godine postao slobodnim kraljevskim gradom.

Konjički klub Bačka osnovan je 1921. godine i jedan je od najstarijih. Prva natjecanja održana su na starom hipodromu, na izlazu iz grada prema Paliću. Hipodrom je premješten 1948./49. godine do današnjeg mjesta, kada počinju masovne aktivnosti, a organiziraju se i veća natjecanja.  

Ove godine dvadeset i osmo izdanje Festivala europskog filma Palić održat će se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. srpnja na Paliću i u Subotici, u organizaciji  Otvorenog učilišta Subotica.  

Udruženje slepih i slabovidih Subotice je 21 kolovoza na Paliću svečano obelježilo jubilej sedamdeset godina postojanja.Savez slepih i slabovidih Srbije ponosi se ovom organizacijom   

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.   

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Izdvojeno:

Grid List

Najveći izazovi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji su isključenost iz donošenja odluka te još uvijek snažne politike prešućivanja i nijekanja zločina nad njima 90-tih godina, rečeno je u subotu na okruglom stolu “Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta“.  

Dan državnosti Republike Hrvatske već tradicionalno, po petnaesti puta uzastopce, obilježen je u Zemunu, gdje je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano svečano euharistijsko slavlje za Domovinu i prigodan kulturno umjetnički program.  

Nadolazeća događanja