Grid List

HKPD "Matija Gubec" u Tavankutu tijekom 74 - godišnjeg postojanja i rada uvijek je bio glavni, a mogli bismo reći i jedini, nositelj kulturnih događanja u Tavankutu i čuvar tradicije i običaja, te matica koja je, osobito u razdoblju od 1965. do 1972. godine, okupljala sve zainteresirane za bunjevačko narodno stvaralaštvo i kulturu s ciljem da se čuva, prezentira i razvija kao dio hrvatske kulture.  

U subotu 28.studenog 2020.godine Hrvatsko kulturno društvo „Vladimir Nazor“ Stanišić obilježilo je 75.obljetnicu Savezne kolonizacije Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vojvodinu, održavanjem stručnog skupa i izložbom radova u drvetu sa motivima iz Dalmacije.  

Na 44. SjednicI Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) održanoj 24. studenog. 2020., Vojislav Temunović izabran je za novog člana Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća zaduženog za oblast kulture.  

Na 44. sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji usvojene su odluke o dodjeli priznanja zaslužnim članovima zajednice za 2020. godinu. Hrvatsko nacionalno vijeće dodjeljuje priznanja za doprinos društvenim aktivnostima, u oblasti kulture i iz područja obrazovanja. 

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra zornice.  

Sam Blagdan Svete Katarine (Svete Kate) se obilježava 25. studenog, što znači da blagdan prema pučkom kalendaru posljednji dani jeseni i dolazak zime. Također, od Blagdana Sv Katarine (Sv. Kate) kreću i pripreme sa Božić te se pjevaju božićne pjesme. 

Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca pripada tipu specijalnih leksikona, i to po dvjema osnovama: njegovu posebnost ne čini samo zemljopisno područje na koje se odnosi nego mu posebnu dimenziju daje i to što se u zadanome teritorijalnom okviru usredotočuje na pojave i osobe koje imaju (i) hrvatski karakter. Kao takav, on nastoji obuhvatiti ne samo Bunjevce i Šokce u vojvođanskom i mađarskom dijelu Bačke nego i u cijelome povijesnom ugarskom Podunavlju  

Pisati i govoriti o Hrvatima u Srbiji, što se tu ima reći? Pisati i govoriti o povijesti Hrvata u Srbji, zar toga ima?  

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Što se tiče trećih zemalja, oni ne mogu prelaziti peko granice u RH, osim iznimke u kojima moraju posjedovati negativni PCR test. Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:  

Hrvatska će s ukupno dva milijuna kuna poduprijeti pet strateških projekata u četiri države, vezanih uz hrvatsku nacionalnu manjinu, odlučeno je 8. listopada na sjednici Vlade.  

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Hrvatskog nacionalnog Vijeća u Republici Srbiji, predsjednicu Jasnu Vojnić i dopredsjednika Hrvatskog nacionalnog Vijeća za Suboticu Ladislava Suknovića, te predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.  

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske objavio je na twitteru da je 25. rujna razgovarao s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnom Vojnić o prioritetima Hrvata u Srbiji, čiji je boljitak važan za ukupne bilateralne odnose dviju država.  

Predstavnici nekoliko nacionalnih manjina sigurno će biti uključeni u rad aktualne vlade premijerke Ane Brnabić, kažu neslužbeni izvori Danasa povodom nedavne izjave predsjednika Aleksandra Vučića da je Vladi Srbije uputio zahtjev da ima više članova pripadnika nacionalnih manjina.  

Predsjednik Pokrajinske vlade Mirović je uoči sjednice Skupštine  održane 29. listopada rekao da je vrlo važna vijest da će predstavnici slovačke i hrvatske nacionalne manjine biti dio Pokrajinske vlade. Goran Kaurić (DSHV) je izabran za zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose sa vjerskim zajednicama u novoj Pokrajinskoj vladi, a Mladen Petreš za pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

 

Veleposlanik Hrvatske u Republiki Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je od predstavnika vlsti dobio obećanja da će predstavnici hrvatske zajednice sudjelovati u radu Vlade Srbije, kao i pokrajinskih i lokalnih vlasti.  

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je 14. listopada veleposlanika Republike Hrvatske Hidajeta Biščevića s kojim je razgovarao o potrebi da se dvije države posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa i jačanju suradnje, jer su odnosi Srbije i Hrvatske važni za cijelu regiju.  

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić doneo je Odluku kojom se proglašava izvanredna situacija za cijelu teritoriju grada Subotice, od 26. studenog 2020. godine, zbog pogoršanja epidemiološke situacije uslijed širenja epidemije zarazne bolesti COVID 19.  

Svečana misa, tijekom koje je mons. Slavko Večerin po rukama nadbiskupa Ladislava Németa zaređen za subotičkog biskupa, proslavljena je u katedrali – manjoj bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici, na spomendan sv. Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga.  

Na trećoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj 5. studeni u Velikoj vijećnici Gradske kuće, koje su se ticale formiranja Povjerenstva za predlaganje naziva ulica, Povjerenstva za postavljanje i održavanje javnih spomenika predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i vijećnika u Skupštini grada Subotice Tomislav Žigmanov izrazio je nezadovoljsvo zbog izostanka predstavnika hrvatske zajednice.  

 

Tokom proteklih godinu dana postigli smo veliki broj malih ali značajnih pobeda. Zahvaljujući solidarnosti naših sugrađanki i sugrađana koji su doprineli našoj borbi svojim zalaganjem na terenu ili novčanom podrškom uspeli smo, bar privremeno, da pomognemo našim najugroženijim sugrađanima. 

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Kad gledaš realno svaka knjiga, a ima ih raznih žanrova i tematika, ima svoju težinu i svoju poruku      

Izdvojeno:

Grid List

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Što se tiče trećih zemalja, oni ne mogu prelaziti peko granice u RH, osim iznimke u kojima moraju posjedovati negativni PCR test. Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:  

Predstavnici nekoliko nacionalnih manjina sigurno će biti uključeni u rad aktualne vlade premijerke Ane Brnabić, kažu neslužbeni izvori Danasa povodom nedavne izjave predsjednika Aleksandra Vučića da je Vladi Srbije uputio zahtjev da ima više članova pripadnika nacionalnih manjina.  

Nadolazeća događanja