Grid List

Danas svjedočimo kako su prevladane mnoge prepreke i kako je podignut kvalitet nastave na hrvatskom jeziku u Republiki Srbiji. Svi oni koji još nisu odlučili upisati djecu na nastavu na hrvatskom jeziku u Srbiji imaju mogućnost, jer je obezbijeđeno kvalitetno obrazovanje na hrvatskom jeziku.   

Dana 14. travnja 2019. na Cvjetnicu, pred Uskrs, u župnoj dvorani Crkve Presvetog Trojstva u Surčinu, otvorena je izložba ručnih radova Kreativne sekcije Hrvatske čitaonice “ Fischer” i članice “Hrvatskog kulturnog centra - Beograd”, koja nam je stigla iz Subotice, slikarke Josipe Križanović, pod nazivom “Uskršnja izložba”.    

Priopćenje Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini prenosimo u cjelosti: „ Demokratski savez Hrvata u Vojvodini održao je sjednicu Predsjedništva u utorak, 9. travnja, u Petrovaradinu, na kojoj je bilo riječi o nekoliko važnih tema među kojima su uvjeti za rad stranke te aktualni politički događaji i procesi u Srbiji, kao što su prosvjedi građana, dinamika na političkoj sceni, hrvatsko-srpski odnosi te izazovi koji u neposrednoj budućnosti predstoje za DSHV.    

Tavankutu se od 8.-13. srpnja 2019. osmu godinu organizira SEMINAR BUNJEVAČKOG STVARALAŠTVA. Seminar obuhvaća sljedeće teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula), tradicijske vještine - izrada predmeta od slame. Prijavljeni polaznici se opredjeljuju za jednu od ove četiri oblasti.   

Dragi prijatelji, poštovani čitatelji i podupiratelji!     

Da li shvaćate u dubini sebe da je Isus dobro znao što Ga sljeduje i da je On to svojevoljno odabrao kako bi nas odkupio, odkupio naše grijehe i spasio nas od vječne smrti?!    

U prodaji je knjiga pod nazivom Put do Istine na 248 strana u nakladi udruge Hrvatska nezavisna lista. „Put do Istine“ sadrži 63 kratkih priča, eseja i kolumni, tiskana  hrvatskom jeziku, koje je tehnički oblikovala Divna Jovčić Lulić.     

U 63 Mjesečnika Hrvatske novine broju između ostalog možete pročitati: Intervju: Davor Horvatović, Udruga Hrvata „Slavonija“ Skopje, Iz neobjavljene knjige „U potrazi za korijenima Sekulića“ autora Kristijana Sekulića, Seoba  Bunjevaca  Krmpoćana.    

U organizaciji udruge Pasionska baština u Zagrebu se od 6. do 17. travnja održavaju 28. svečanosti Pasionske baštine. a u programu sudjeluju Ženska pjevačka skupina Prelje HKC Bunjevačko kolo Subotica i Ženska pjevačka skupina Udruge građana Tragovi Šokaca iz Bača.    

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj 19. ožujka 2019. godine donesena je  Odluka o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2019./2010.   

U nedjelju dana 26. svibnja 2019. godine temeljem Odluke Predsjednice Republike Hrvatske (»Narodne novine broj« 30/19) održat će se izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. U Republici Srbiji glasovanje će se provoditi na biračkim mjestima u prostorijama Konzularnog ureda Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, u Beogradu, Kneza Miloša 82/I. kat i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Maksima Gorkog 6.   

U Zagrebu je 12. ožujka započela je 8. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Sjednica se održava godinu dana nakon 7. sjednice, u planiranom i redovitom terminu što je ujedno pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanje manjinskih prava.   

Vijeće za nacionalne manjine usvojilo je prijedlog da prioritetno područje za financiranje programa i projekata iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine u 2019. godini bude kultura.   

Beograd, 28. prosinac-Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić primio jе danas prеdsеdnika Dеmokratskog savеza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, sa kojim jе razmotrio rеalizaciju inicijativa i projеkata, koji doprinosе boljеm položaju hrvatskе zajеdnicе u našoj zеmlji.    

Svim građankama i građanima čestitam blagdan, 10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava, datum koji je od ove godine odlukom Skupštine AP Vojvodine, a na inicijativu Pokrajinske vlade, ustanovljen kao datum od pokrajinskog značaja ", rekao je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da je Vlada, na čelu s njim, u potpunosti predana podizanju svijesti o ljudskim pravima i osiguravanju društva u kojem se tolerira tolerancija bez predrasuda i diskriminacije.      

Model informiranja na jezicima nacionalnih manjina koji funkcionira u Republici Srbiji je, bez sumnje, jedan od elemenata koji daje pozitivan doprinos europskom putu naše zemlje, stav je panela "Da li i kako manjinski mediji utječu na proces eurointegracije", održanog  u okviru Druge Europska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima.       

Cjelodnevnom izložbom fotografija pod nazivom „Šetnja kroz secesiju Osijeka i Subotice“, održanoj na Trgu slobode u Osijeku 29. ožujka , a u Subotici 13. travnja 2019. godine upriličeno je predstavljanje Secesijske turističke rute Osijeka i Subotice.    

Poštovani,obaviještavam vas da će predstava dramskog odjela HKC "Bunjevačko kolo" , Č'a Grgina huncutarija, biti održana 31.03.2019. godine u Narodnom kazalištu Subotica, sa početkom u 19.30 sati."Č'a Grgina huncutarija" je predstava koja je više puta nagrađivana, a na repertoaru Narodnog kazališta se našla 9 puta.    

Divna Lulić Jovčić slika u tehnici pastela. Najčešće teme njenih slika su konji, žene, mrtva priroda... Učesnik je mnogih likovnih kolonija. Do sada je imala devet samostalnih izložbi i učesnik je više grupnih izložbi.Osim slikarstva, piše poeziju, lirsku prozu, priče i satiru. Za njene radove je možete kontaktirati na:   mobil: + 381 63 114 72 28  e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

U petak 18. siječnja 2019. godine, u Medija-centru Gradske kuće održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno otvorenje subotičke Sinagoge za javnost od nedjelje 20. siječnja.  Za posjetitelje Sinagoga će biti otvorena od utorka do peta od 10 do 18 sati, a vikendom od deset do 14 sati. Ponedjeljak je neradan dan. Od utvrđenog  radnog vremena odstupiće se u skladu sa manifestacijama i vjerskim kalendarom Židovske općine Subotica.   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Kad gledaš realno svaka knjiga, a ima ih raznih žanrova i tematika, ima svoju težinu i svoju poruku      

Projekt “ Visitus – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe”, sufinancira se iz prekograničnog programa “Interreg IPA CBC Croatia – Serbia” i provodi se do 14. veljače 2019. godine. Nositelj projekta je grad Sombor uz partnere - Općinu Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda, a ukupna vrijednost projekta je 353.048,15 eura.     

Za mali  broj izuma se može reći kako je jednostavan, a promijenio je živote ljudi koji ne vide i povezuje ljude. Jedan od njih je i Brajevo pismo, koje pomaže slijepim i osobama sa ograničenim vidom da, uz pomoć dodira, čitaju i pišu.    

Izdvojeno:

Grid List

Nadolazeća događanja