Grid List

Knjiga haiku pjesama Tavankućanina Tomislava Žigmanova „(Po)Čuj haiku s piska“ objavljena je krajem ožujka 2020. u sunakladi Đakovačkog kulturnog kruga iz Đakova i Kuće na mrginju s Čikerije.  

Poštovani članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, građani hrvatske nacionalnosti u Republici Srbiji!  

Upis djeteta u prvi razred osnovne škole vrši roditelj ili zakonski zastupnik i započinje 1. travnja 2020., ali će zbog izvanrednog stanja u zemlji biti realiziran nešto drugačije nego do sada.  

Hrvatski je sabor 10. lipnja 1687. godine izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda. Kroz stoljeća Crkva u Hrvata se njemu utjecala kao svome zaštitniku i njegovom je zagovoru preporučala svoje obitelji i cijeli narod.  

Gradski štab za vanredne situacije u Subotici, u skladu sa najnovijim mjerama Vlade Srbije a u cilju sprečavanja širenja virusa, nakon sjednice održane 21. ožujka izdao je naredbu kojom se od večeras u 20 sati u potpunosti obustavlja javni prijevoz na teritoriju grada Subotice. Od danas se na teritoriju grada obustavlja u potpunosti rad kafea i restorana (osim dostave hrane), tržnih centara, kladionica, kazina i automat-klubova                         

U 72 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati: Zaštitite sebe i budite podrška drugima, 3 strana, Apsolutna tišina, strana 4, Kolumnu Žane Alpeza: Prirodne djevojke u 21. stoljeću – vrsta u izumiranjustrana 7, Intervju: strana 13,  Iz knjige: „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“ strana 15:...  

SZO i javnozdravstvene vlasti širom svijeta djeluju protiv suzbijanja epidemije COVID-19. Međutim, ovo krizno vrijeme generira stres kod stanovništva. Ove psihološke aspekte razvio je Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti SZO kao poruke koje ciljaju na različite skupine kako bi pružile podršku psihičkoj i psihosocijalnoj dobrobiti tijekom epidemije COVID-19.  

Očito je da postoji „nepisani Zakon“ gladi i sitosti, jer siromašne zemlje, postaju svakim danom još siromašnije, sve više je bolesti, sve više je umiranja, sve više je neuhranjenosti, i tako dalje...   

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz deset zemalja govorili su o aktualnom položaju i izazovima, ali i o postignućima te perspektivi hrvatske nacionalne manjine u zemljama iz kojih dolaze  

Birališta u Republiki Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati, kada je završila i dvodnevna izborna šutnja. Drugi izborni krug pratio je dobar odaziv birača, bolji nego prije dva tjedna, lošiji nego u 2. krugu predsjedničkih izbora prije pet godina. Nakon što je obrađeno više od 99% biračkih mjesta Zoran Milanović ima više od 100 tisuća glasova prednosti. 1. Zoran Milanović 1.033.578 (52,70%) 2. Kolinda Grabar-Kitarović 927.758 (47,30%).   

S prvim minutama siječnja Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EUa. Početak predsjedanja bit će službeno obilježen 9. siječnja 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.   

Povijest i identitet hrvatskih manjinskih zajednica bila je tema 25. Foruma hrvatskih manjina. Na Forumu, održanom 29. listopada  u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, sudjelovalo je više od 30 sudionika iz sedam zemalja koji su izlagali teme vezane za iskustvo identiteta i njegovu povijesnu ukorijenjenost u hrvatskim manjinskim zajednicama.   

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), i Vojvođanska partija (VP) osnovali su Vojvođanski front, a na sjednici predsedništava te tri stranke u Subotici usvojili su Memorandum o budućnosti Vojvodine. Članovi Vojvođanskog fronta su i Rumunska partija, Crnogorska partija, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine i Forum V-21.  

Izjmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promjene pola u matičnu knjigu rođenih primenjuju se od ove godine.   

Liga socijaldemokrata Vojvodine(LSV), Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Vojvođanska partija (VP) usvojili su 26. studenog u Subotici, na sjednici predsjedništava ove tri stranke, Memorandum o budućnosti Vojvodine. Ovim dokumentom LSV, DSHV i VP snažno naglašavaju demokratsku i proeuropsku opredjeljenost.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 29. rujna predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka i predstavnike svih hrvatskih županija koji prvi put, organizirano, borave u radnoj posjeti AP Vojvodini.   

Lekarska komora Srbije (LKS)preporučila je postupke koji bi trebalo da se primenjuju u svakodnevnom životu i radu kako bi prevenirali mogućnost zaraze virusom COVID-19.  Uz već postojeći kontakt-centar formiran u okviru Gradske uprave grada Subotice koji je otvoren od 8 do 16 sati, i kontakt-centar Doma zdravlja, grupa liječnika, Kriznom stožeru grada Subotice ponudila je pomoć

Iz tiska je izišla nova knjiga Dražena Prćića, Subotica priča o fotografiji, koja na 200 stranica sadrži  68 priča o Subotici kakva je nekada bila. Priče govore o značajnim subotičkim objektima, mjestima, događajima i obiteljima...   

Martin Horvacki (188. - 1970.) Subotica. Ove se godine navršava 50. godišnjica smrti Martina Horvackog, jednog od osnivača NK Bačka, najstarijeg nogometnog kluba  osnovanog 1901. godine u Subotici.  

Objavljujemo dijelove iz knjige „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“ u nakladi udruge Hrvatska nezavisna lista, u kojoj je na 116 strana prikazana povijest franjevačke crkve i samostana u Subotici kako ju je zabilježio o. Paškal Cvekan u knjizi „Subotički franjevački samostan i crkva“ tiskanoj u Subotici 1977. godine.  

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Kad gledaš realno svaka knjiga, a ima ih raznih žanrova i tematika, ima svoju težinu i svoju poruku      

Izdvojeno:

Grid List

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz deset zemalja govorili su o aktualnom položaju i izazovima, ali i o postignućima te perspektivi hrvatske nacionalne manjine u zemljama iz kojih dolaze  

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), i Vojvođanska partija (VP) osnovali su Vojvođanski front, a na sjednici predsedništava te tri stranke u Subotici usvojili su Memorandum o budućnosti Vojvodine. Članovi Vojvođanskog fronta su i Rumunska partija, Crnogorska partija, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine i Forum V-21.  

Nadolazeća događanja