U Zagrebu je 12. ožujka započela je 8. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Sjednica se održava godinu dana nakon 7. sjednice, u planiranom i redovitom terminu što je ujedno pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanje manjinskih prava.   

U petak, 18. siječnja 2019. u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske supredsjedatelji Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, državni tajnik Zvonko Milas s hrvatske strane i državni tajnik Ivan Bošnjak sa srpske strane, održali su radni sastanak povodom priprema za 8. sjednicu MMO-a.   

Zagreb, 24 travanj-Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova s kojim je razgovarala o pomacima u rješavanju pitanja od značaja za unaprjeđenje položaja Hrvata u Republici Srbiji nakon nedavnog službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj.              

Zagreb, 20. travanj-„U potpunosti i osobno i kao Vlada podržavamo odluku predsjednika Hrvatskoga sabora i svih članova izaslanstva da prekinu posjet Beogradu i da se vrate u Hrvatsku. Očekujem od Srbije da oštro i nedvosmisleno osudi ovaj akt zastupnika u Skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu i retoriku i ponašanje prema Republici Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Vlade           
 
                     
Naglasio je kako Hrvatska očekuje da nastavak dijaloga i odnosa sa Srbijom bude u kontekstu njihove osude ponašanja Šešelja. Kazao je i da je Hrvatska gospodarska komora jučer otvorila ured u Beogradu, što je bio jasan signal da Hrvatska želi nastaviti unaprjeđivati odnose, razvijati trgovinsku razmjenu i gospodarsku suradnju, raditi na dobrosusjedstvu i europskom putu, ali ovo su, naglasio je, prethodna pitanja koja je nužno vrlo jasno osuditi.
Podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer uputilo notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu s jasnom osudom ovoga čina.
„Vlada Republike Hrvatske će nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze ćemo reagirati odlučno i primjereno u zaštiti digniteta simbola hrvatske države i dostojanstva Republike Hrvatske u cjelini“, poručio je predsjednik Vlade.

Više članaka ...