Top Stories

U petak, 18. siječnja 2019. u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske supredsjedatelji Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, državni tajnik Zvonko Milas s hrvatske strane i državni tajnik Ivan Bošnjak sa srpske strane, održali su radni sastanak povodom priprema za 8. sjednicu MMO-a.   

Zagreb, 24 travanj-Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova s kojim je razgovarala o pomacima u rješavanju pitanja od značaja za unaprjeđenje položaja Hrvata u Republici Srbiji nakon nedavnog službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj.              

Zagreb, 20. travanj-„U potpunosti i osobno i kao Vlada podržavamo odluku predsjednika Hrvatskoga sabora i svih članova izaslanstva da prekinu posjet Beogradu i da se vrate u Hrvatsku. Očekujem od Srbije da oštro i nedvosmisleno osudi ovaj akt zastupnika u Skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu i retoriku i ponašanje prema Republici Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Vlade           
 
                     
Naglasio je kako Hrvatska očekuje da nastavak dijaloga i odnosa sa Srbijom bude u kontekstu njihove osude ponašanja Šešelja. Kazao je i da je Hrvatska gospodarska komora jučer otvorila ured u Beogradu, što je bio jasan signal da Hrvatska želi nastaviti unaprjeđivati odnose, razvijati trgovinsku razmjenu i gospodarsku suradnju, raditi na dobrosusjedstvu i europskom putu, ali ovo su, naglasio je, prethodna pitanja koja je nužno vrlo jasno osuditi.
Podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer uputilo notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu s jasnom osudom ovoga čina.
„Vlada Republike Hrvatske će nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze ćemo reagirati odlučno i primjereno u zaštiti digniteta simbola hrvatske države i dostojanstva Republike Hrvatske u cjelini“, poručio je predsjednik Vlade.

U dvorani Florentini u Đakovu 23. studeni su uručene nagrade 'Julije Benešić' laureatima ljetos održanih 21. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara. Dobitnici Nagrade “Julije Benešić” za najbolju knjigu književnih kritika u ovoj godini su Tomislav Žigmanov iz Subotice za knjigu 'Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme' i Božidar Alajbegović iz Rijeke za knjigu kritika 'Paralelni svjetovi'. Povelja uspješnosti Julija Benešića posthumno je dodjeljena Vlastimiru Kusiku iz Osijeka.     

rvatska matica iseljenika, Zaklada hrvatskih studija iz Sydneyja i Hrvatska škola Boston objavili su rezultate natječaja „Igračka u srcu“, inspiriranog hrvatskom tradicijskom kulturom, u četiri kategorije: likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj. Natječaj je bio namijenjen djeci i mladima u dobi od 5 do 18 godina, koji žive i obrazuju se izvan Republike Hrvatske. Udruge iz Republike Srbije su sudjelovali na natječaju „Igračka u srcu“, i osvojili nagrade i dobili posebna priznanja.         

Prvi put u Zagrebu se predstavila najveća ljetna svetkovina bačkih Hrvata Dužijanca, koja njeguje jedan od najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Manifestacija „Dužijanca u Zagrebu“ održala se  od 17. do 19. kolovoza 2018.             

U subotu 22.srpnja, završene su 4. Hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta. Igre su službeno završene podjelom medalja najuspješnijim natjecateljima.           

 

                               

U utorak 18.srpnja 2017., na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu svečano su otvorene IV. Hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta.    

 

                      

U utorak 27. lipnja, u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održano je predstavljanje projekta IV. Hrvatskih svjetskih igara – amaterskog sportskog natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta a koje će se održati od 18.- 22. srpnja ove godine u Zagrebu. Projekt neslužbeno nosi ime „Crolimpijada - Olimpijske igre s hrvatskim predznakom“.        

 

                          

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: