Top Stories

U Zagrebu je 12. ožujka započela je 8. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Sjednica se održava godinu dana nakon 7. sjednice, u planiranom i redovitom terminu što je ujedno pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanje manjinskih prava.   

U petak, 18. siječnja 2019. u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske supredsjedatelji Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, državni tajnik Zvonko Milas s hrvatske strane i državni tajnik Ivan Bošnjak sa srpske strane, održali su radni sastanak povodom priprema za 8. sjednicu MMO-a.   

Zagreb, 24 travanj-Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova s kojim je razgovarala o pomacima u rješavanju pitanja od značaja za unaprjeđenje položaja Hrvata u Republici Srbiji nakon nedavnog službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj.              

U organizaciji udruge Pasionska baština u Zagrebu se od 6. do 17. travnja održavaju 28. svečanosti Pasionske baštine. a u programu sudjeluju Ženska pjevačka skupina Prelje HKC Bunjevačko kolo Subotica i Ženska pjevačka skupina Udruge građana Tragovi Šokaca iz Bača.    

U dvorani Florentini u Đakovu 23. studeni su uručene nagrade 'Julije Benešić' laureatima ljetos održanih 21. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara. Dobitnici Nagrade “Julije Benešić” za najbolju knjigu književnih kritika u ovoj godini su Tomislav Žigmanov iz Subotice za knjigu 'Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme' i Božidar Alajbegović iz Rijeke za knjigu kritika 'Paralelni svjetovi'. Povelja uspješnosti Julija Benešića posthumno je dodjeljena Vlastimiru Kusiku iz Osijeka.     

rvatska matica iseljenika, Zaklada hrvatskih studija iz Sydneyja i Hrvatska škola Boston objavili su rezultate natječaja „Igračka u srcu“, inspiriranog hrvatskom tradicijskom kulturom, u četiri kategorije: likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj. Natječaj je bio namijenjen djeci i mladima u dobi od 5 do 18 godina, koji žive i obrazuju se izvan Republike Hrvatske. Udruge iz Republike Srbije su sudjelovali na natječaju „Igračka u srcu“, i osvojili nagrade i dobili posebna priznanja.         

U subotu 22.srpnja, završene su 4. Hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta. Igre su službeno završene podjelom medalja najuspješnijim natjecateljima.           

 

                               

U utorak 18.srpnja 2017., na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu svečano su otvorene IV. Hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta.    

 

                      

U utorak 27. lipnja, u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održano je predstavljanje projekta IV. Hrvatskih svjetskih igara – amaterskog sportskog natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta a koje će se održati od 18.- 22. srpnja ove godine u Zagrebu. Projekt neslužbeno nosi ime „Crolimpijada - Olimpijske igre s hrvatskim predznakom“.        

 

                          

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: