Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata već nekoliko godina digitalizira građu za baštinu Hrvata u Vojvodini. Ono što je novo u tim nastojanjima je povezivanje s digitalizacijskim projektima u Republici Hrvatskoj. Tako je naslijeđe vojvođanskih Hrvata predstavljeno na dvije internetske platforme – znameniti.hr i  i Topoteka.   

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ (HKPD) iz Berega organizirao je 15. veljače XXVII. po redu Šokačko prelo. Bila je to večer puna pjesme i veselih divana u odličnoj atmosferi do jutarnjih sati u subotu 15. veljače 2020. u Beregu.  

Nekada davno naši preci održavali su prela diljem ovih prostora, družili se noseći, što drugo nego svoju narodnu nošnju. U organizaciji HKCa Bunjevačko kolo i Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice održava se Prelo sićanja. Jedini uvjet nazočnosti na Prelu sićanja jeste da ste odjeveni u svečanu bunjevačku zimsku nošnju.

Svakako je bitno podržavati kulturne aktivnosti od svih nas, jer u organiziranju učestvuju ljudi iz našeg okruženja, naše nacionalne zajednice, te kao što smo zajednica na poslu, crkvi, trebamo biti i na društvenoj razini. Na taj način, dajući potporu kulturnim manifestacijama, čuvamo od zaborava ljude našeg podrijetla   

Više članaka ...