Kao uz druge velike crkvene blagdane, tako i uz Uskrs vezani su mnogi narodni običaji. Veliki Petak je stroga post , jedini dan u godini žalostan. Na Veliku subotu mladi momci obučeni u narodnu nošnju čuvaju Božiji grob. U posli podnevnim časovima obavlja se u crkvi blagoslov hrane narod to zove „posvećenje ila“.  

Nekada davno naši preci održavali su prela diljem ovih prostora, družili se noseći, što drugo nego svoju narodnu nošnju. U organizaciji HKCa Bunjevačko kolo i Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice održava se Prelo sićanja. Jedini uvjet nazočnosti na Prelu sićanja jeste da ste odjeveni u svečanu bunjevačku zimsku nošnju. 

U zbornicima, kod nas i u Republiki Hrvatskoj objavili smo 15 radova o životu, tradiciji, kulturi i govoru Šokaca Bačke, a najviše je u svemu tomu zastupljen Monoštor. Objavili smo do sada i 12 knjiga, dvije su Zbornici „O Šokcima je rič“. Mi samo potičemo sjećanja na pretke današnjih stanovnika Sombora, Hrvata Šokaca i pokušavamo probuditi zaboravljeno pamćenje  

Etnološki odjel „Blaško Rajić“ pri  Katoličkom društvu „Ivan Antunović“ priredio je XXIV. izložbu božićnjaka. Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.  

Više članaka ...