Top Stories

Grid List

Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo (HKPD) Tomislav iz Golubinaca organizira deveti put po redu tradicionalni prikaz običaja Golubinačkih maškara i maskenbal, koji će biti održan u subotu, 23. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole 23. oktobar u Golubincima, s početkom u 19 sati. Program se nastavlja u nedjelju 24. veljače manifestacijom Karneval na ulicama Golubinaca. Početak je u 14 sati.   

HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega organizirao je 9. veljače XXII. po redu Šokačko prelo. Bila je to večer puna pjesme i veselih divana u odličnoj atmosferi, u subotu 9. veljače 2019. u Beregu – Bačkom Bregu. Organizator ovog Prela, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega pozvao je u goste dugogodišnje prijatelje iz Oriovca, Nuštra, Sarvaša, Novog Sada...    

Dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ za 2018. godinu donosi bogat sadržaj, a izlazi u sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ. Časopis donosi različite teme kako iz područja književnosti tako i iz drugih umjetnosti, a obogaćen je i grafičkim crtežima Darka Vukovića iz Petrovaradina.     

Katoličko društvo ,,Ivan Antunović“ početkom svake godine priređuje Dane biskupa Ivana Antunovića kojima se obilježava obljetnica smrti biskupa Antunovića, 13. siječnja 1888. godine. Svečana sveta misa za pokojnog biskupa Ivana Antunovića slavljena je u nedjelju, 13. siječnja u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Misu je predvodio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović.    

Fantastično naselje visoke kulture Gomolava I u potpunosti nasilno nestaje prije oko 5.500 godina (ratovi, požari i sl) i nastaje period mirovanja u kojem se na Gomolavi formira čak novi sloj humusa. Međutim, povoljnost lokaliteta čini da se relativno brzo pojavi ponovno nastanjivanje i Gomolava ulazi u dugu fazu izgradnje novih naselja i novih kultura (Gomolava IIa, IIb, IIIa, IIIb i IIIc), ali koje u arheološkom i povjesnom smislu nisu ništa posebno u odnosu na šire okruženje tog vremena i brojna druga nalazišta na ovim prostorima.         

Brošura je tiskana u pet tisuća primjeraka na hrvatskom, srpskom, mađarskom i engleskom jeziku. Puni naslov joj je DUŽIJANCA - SVEČANOST ZAVRŠETKA ŽETVENIH RADOVA.      

U Mirgešu pokraj Subotice 2003. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“. Tamburaška sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ljutovo“ postoji od 2004 godine.       

 

                       

Piše: Mirko Paulić
Sezona rijaliti programa počinje, četiri od pet nacionalnih frekvencija imaće svako svoj rijaliti. Sve više sebe pitamo da li nam je potrebna kultura i tradicija? No u međuvremenu kao da se sve više i više novih rijalitija pojavljuje, jedan od mogućih novih je i rijaliti Izbori. 

HKPD Tomislav iz Golubinaca od 11. do 13. rujna 2015. godine organizira manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara.
U prostorijama HKPD Tomislav 11. rujna s početkom u 20 sati biti organizirana poetska večer na kojoj je gost pisac Đoka Filipović. Sljedećeg će dana u dvorištu OŠ 23. oktobar u 20 sati početi tamburaška večer na kojoj će se predstaviti Omladinski tamburaški orkestar HKPD Tomislav i Ladan špricer, a posljednjeg dana manifestacije, 13. rujna, na istom je mjestu, također u 20 sati, rock večer na kojoj sudjeluju sastavi Asteroidi, Srce, DMV, DI DA NE DA, Izlet u kosmos.

U nedjelju 19. kolovoza na Gradskom hipodromu kod Somorske kapije održao se 6. kasački dan u organizaciji Konjičkog kluba "Bačka". Na programu je bilo sedam utrka, među kojima i 91. Sanders-Srpski kasački derbi, utrke u kojoj se okupljaju najbolja četvorogoda grla.             

Na upravo završenom 6.europskom natjecanju nogometnih klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine, ponajbolji nogometaši hrvatske zajednice iz Srbije osvojili su drugo mjesto, odmah iza pobjednika natjecanja ekipe iz Švicarske N. K. Pajde iz Mohlina koju predvodi Dejan Rakitić ( inače rođeni brat hrvatskog reprezetativca Ivana Rakitića).             

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su u nedjelju 10. lipnja u petom kolu natjecanja Regionalne lige Subotica  pobjedili momčad ŠK Spartak II iz Subotice  rezultatom 4 naspram 2. Na tablici Regionalne lige Subotica poslije prvog dijela natjecanja, ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice se nalazi se na 2 mjestu tablice, sa osvojena 11 boda i 18 poena.           

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: