Top Stories

Grid List

U okviru svog godišnjeg plana i programa, KUD Hrvata ,,Bodrog’’ ima nekoliko tradicionalnih manifestacija. Jedan od tih programa jeste i književno – jezična manifestacija ,, Divanim šokački’’. Osmišljena je sa ciljem njegovanja, očuvanja, promocije i popularizacije ikavice ( u Monoštoru je još uvijek očuvana ikavica staroštokavskog narječja ) u sveukupnom domenu generacijski različitih članova i simpatizera Udruge, te ostalih indirektnih korisnika programa.        

Koncem mjeseca kolovoza ove godine Dužijancu smo prvi put slavili u Zagrebu, hrvatskoj metropoli. Dakle, prvi puta izvan naše zemlje. Ta manifestacija je po ocjeni mnogih bila vrlo zapažena. Vratili smo se kući s mnogim pohvalama i zahvalama.      

U Subotice je 11. studenog u  u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" (HKC) u dvorani Centra održan prvi „I. Festival tradicijskog pjevanja“, koji je odpočeo pjesmom „Kolo igra, tamburica svira koju je izvela  Ženska pjevačka skupina „Prelje“ Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačkog kola“.     

Brošura je tiskana u pet tisuća primjeraka na hrvatskom, srpskom, mađarskom i engleskom jeziku. Puni naslov joj je DUŽIJANCA - SVEČANOST ZAVRŠETKA ŽETVENIH RADOVA.      

Predastavljanje knjige Monoštor u povijesti 2 održana je u srijedu,24.listopada 2018.na Dječjem odjelu Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki"u Somboru u 18 sati .O knjizi je govorila recenzentica prof.dr.sc.Ljiljana Kolenić sa Filozofskog fakulteta u Osijeku i prof. Marija Mrgić ravnateljica škole u Monoštoru.       

Povodom obilježavanja godišnjice rođenja bana Josipa Jelačića u Kulturnom centru Novog Sada 16. listopada održana je prezentacija DVD "Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava" u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada.           

U Mirgešu pokraj Subotice 2003. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“. Tamburaška sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ljutovo“ postoji od 2004 godine.       

 

                       

Piše: Mirko Paulić
Sezona rijaliti programa počinje, četiri od pet nacionalnih frekvencija imaće svako svoj rijaliti. Sve više sebe pitamo da li nam je potrebna kultura i tradicija? No u međuvremenu kao da se sve više i više novih rijalitija pojavljuje, jedan od mogućih novih je i rijaliti Izbori. 

HKPD Tomislav iz Golubinaca od 11. do 13. rujna 2015. godine organizira manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara.
U prostorijama HKPD Tomislav 11. rujna s početkom u 20 sati biti organizirana poetska večer na kojoj je gost pisac Đoka Filipović. Sljedećeg će dana u dvorištu OŠ 23. oktobar u 20 sati početi tamburaška večer na kojoj će se predstaviti Omladinski tamburaški orkestar HKPD Tomislav i Ladan špricer, a posljednjeg dana manifestacije, 13. rujna, na istom je mjestu, također u 20 sati, rock večer na kojoj sudjeluju sastavi Asteroidi, Srce, DMV, DI DA NE DA, Izlet u kosmos.

U nedjelju 19. kolovoza na Gradskom hipodromu kod Somorske kapije održao se 6. kasački dan u organizaciji Konjičkog kluba "Bačka". Na programu je bilo sedam utrka, među kojima i 91. Sanders-Srpski kasački derbi, utrke u kojoj se okupljaju najbolja četvorogoda grla.             

Na upravo završenom 6.europskom natjecanju nogometnih klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine, ponajbolji nogometaši hrvatske zajednice iz Srbije osvojili su drugo mjesto, odmah iza pobjednika natjecanja ekipe iz Švicarske N. K. Pajde iz Mohlina koju predvodi Dejan Rakitić ( inače rođeni brat hrvatskog reprezetativca Ivana Rakitića).             

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su u nedjelju 10. lipnja u petom kolu natjecanja Regionalne lige Subotica  pobjedili momčad ŠK Spartak II iz Subotice  rezultatom 4 naspram 2. Na tablici Regionalne lige Subotica poslije prvog dijela natjecanja, ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice se nalazi se na 2 mjestu tablice, sa osvojena 11 boda i 18 poena.           

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: