Top Stories

Grid List

Hrvatska likovna udruga „CroArt“ obilježila je desetu obljetnicu. Hrvatska likovna udruga „CroArt“ osnovana je 25. siječnja 2011. godine. Okuplja amaterske i profesionalne likovne umjetnike, kao i ljubitelje likovne umjetnosti.    

U najuži izbor žiri je uvrstio tri pripovijetke, i to: Bomboni s Božićne jelke, autora Branislava Mikulića (Sarajevo–Amsterdam); Nevjerojatan dan, autorice Ljerke Radović iz Novog Sada; te Sine, jel ti to plačeš?, autorice Jelene Stanojčić iz Zagreba.  

Hrvatska čitaonica Fischer je kulturna udruga Hrvata u Surčinu. Hrvatska čitaonica Fischer je osnovana prije pet godine. Prvotni cilj udruge je bio da njeguje kulturnu baštinu Hrvata u Srijemu, svoj identitet i zajedništvo.    

Hrvatska zajednica prema odluci Hrvatskog nacionalnog vijeća slavi četiri službena blagdana. Jedan od četiriju blagdana hrvatske zajednice u Srbiji je 19. lipnja, dan rođenja biskupa  Dan Ivana Antunovića – narodnog preporoditelja se vezuje za prosvjetu i obrazovanje na hrvatskom jeziku, budući da je biskup Antunović za života nesebično, duhovno i materijalno pomagao školovanje mnogih učenika. 

Nagrada „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine pripala je knjizi Hrvatsko-ugarska nagodba u svjetlu povijesnih osoba : u povodu njezine 150. obljetnice, autora docenta dr. sc. Ladislava Heke iz Segedina.

Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca pripada tipu specijalnih leksikona, i to po dvjema osnovama: njegovu posebnost ne čini samo zemljopisno područje na koje se odnosi nego mu posebnu dimenziju daje i to što se u zadanome teritorijalnom okviru usredotočuje na pojave i osobe koje imaju (i) hrvatski karakter. Kao takav, on nastoji obuhvatiti ne samo Bunjevce i Šokce u vojvođanskom i mađarskom dijelu Bačke nego i u cijelome povijesnom ugarskom Podunavlju  

U Mirgešu pokraj Subotice 2003. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“. Tamburaška sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ljutovo“ postoji od 2004 godine.       

 

                       

Piše: Mirko Paulić
Sezona rijaliti programa počinje, četiri od pet nacionalnih frekvencija imaće svako svoj rijaliti. Sve više sebe pitamo da li nam je potrebna kultura i tradicija? No u međuvremenu kao da se sve više i više novih rijalitija pojavljuje, jedan od mogućih novih je i rijaliti Izbori. 

HKPD Tomislav iz Golubinaca od 11. do 13. rujna 2015. godine organizira manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara.
U prostorijama HKPD Tomislav 11. rujna s početkom u 20 sati biti organizirana poetska večer na kojoj je gost pisac Đoka Filipović. Sljedećeg će dana u dvorištu OŠ 23. oktobar u 20 sati početi tamburaška večer na kojoj će se predstaviti Omladinski tamburaški orkestar HKPD Tomislav i Ladan špricer, a posljednjeg dana manifestacije, 13. rujna, na istom je mjestu, također u 20 sati, rock večer na kojoj sudjeluju sastavi Asteroidi, Srce, DMV, DI DA NE DA, Izlet u kosmos.

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su pobjedili u šestom kola Regionalne lige ŠK Bačka II u Pačiru 3/5 naspram 2/5 poena. Pobjede za ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su postigli: David Mačković,  Laslo Lanji, Antal Hegedus, Robert Mešter, Ištvan Kovač su odigrali neodlučno, Fernenc Seleš je izgubio sraz. 

Priopćenje za javnost Hrvatske udruge „Josip Vuković Đido“  

Hrvatska posada u dvojcu bez kormilara Valent i Martin Sinković osvojili su zlatno odličje na Europskom veslačkom prvenstvu u talijanskom Vareseu.   

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: