Top Stories

Grid List

Žiri za najbolju kratku priču na natječaju „Preprekova jesen 2018“, koji raspisuje HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, u sastavu: Marko Kljajić, Franja Petrinović i Dragana V. Todoreskov, u uži izbor odabrao je tri pripovijetke. To su, prema abecednom redu prezimena autorica, sljedeći naslovi:         

U Mirgešu je u nedjelju, 9. rujna, održana X. "Smotra hrvatskih tamburaških sastava" koja je okupila  tamburaške sastave iz triju država: iz Srbije (TS Ruže iz Subotice, TS San iz Subotice  Tamburaška sastav domaćina HKUDa Ljutovo), Hrvatske (ŽTS Liberta iz Kaptola) i iz Mađarske (TS  iz Mohača). Snimku sa X. "Smotra hrvatskih tamburaških sastava" u Mirgešu možete vidjeti uskoro ovdje na portalu u sadržaju u video.      

Četrnaesti put za redom Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice priredila je Smotru dječjih pjevača i zborova. Smotra je održana 7. rujna, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. U programu XIV. Smotre dječjih pjevača i zborova, nastupilo je 17 izvođača, koji su odpjevali 18 skladbi:          

Deveti broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz tiska je izišao u srpnju, na 448 stranica, donosi 15 cjelina na teme društvenog života Hrvata u Vojvodini.           

U povodu obilježavanja 20. obljetnice izlaženja Miroljuba, lista HKUDa Vladimir Nazor iz Sombora, u srijedu, 23. svibnja, u Hrvatskom domu bit će priređena Večer Miroljuba. Početak je u 20 sati. Do sad je tiskan 81. broj Miroljuba.                 

U selu Čantavir kod Subotice održana je 48. Međunarodna izložba rukotvorina i kolekcionarstva (MIRK) na kojoj je sudjelovala  „Hrvatska škrinjica“ iz Sombora i oko 1.500 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Mađarske sa ciljem očuvanja narodnog stvaralaštva i tradicije U srijedu 18.travnja, 2018. u maloj dvorani Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor iz Sombora priređena je svečanost na kojoj su uručene diplome sa 48. MIRKa.               

U Mirgešu pokraj Subotice 2003. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“. Tamburaška sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ljutovo“ postoji od 2004 godine.       

 

                       

Piše: Mirko Paulić
Sezona rijaliti programa počinje, četiri od pet nacionalnih frekvencija imaće svako svoj rijaliti. Sve više sebe pitamo da li nam je potrebna kultura i tradicija? No u međuvremenu kao da se sve više i više novih rijalitija pojavljuje, jedan od mogućih novih je i rijaliti Izbori. 

HKPD Tomislav iz Golubinaca od 11. do 13. rujna 2015. godine organizira manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara.
U prostorijama HKPD Tomislav 11. rujna s početkom u 20 sati biti organizirana poetska večer na kojoj je gost pisac Đoka Filipović. Sljedećeg će dana u dvorištu OŠ 23. oktobar u 20 sati početi tamburaška večer na kojoj će se predstaviti Omladinski tamburaški orkestar HKPD Tomislav i Ladan špricer, a posljednjeg dana manifestacije, 13. rujna, na istom je mjestu, također u 20 sati, rock večer na kojoj sudjeluju sastavi Asteroidi, Srce, DMV, DI DA NE DA, Izlet u kosmos.

U nedjelju 19. kolovoza na Gradskom hipodromu kod Somorske kapije održao se 6. kasački dan u organizaciji Konjičkog kluba "Bačka". Na programu je bilo sedam utrka, među kojima i 91. Sanders-Srpski kasački derbi, utrke u kojoj se okupljaju najbolja četvorogoda grla.             

Na upravo završenom 6.europskom natjecanju nogometnih klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine, ponajbolji nogometaši hrvatske zajednice iz Srbije osvojili su drugo mjesto, odmah iza pobjednika natjecanja ekipe iz Švicarske N. K. Pajde iz Mohlina koju predvodi Dejan Rakitić ( inače rođeni brat hrvatskog reprezetativca Ivana Rakitića).             

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su u nedjelju 10. lipnja u petom kolu natjecanja Regionalne lige Subotica  pobjedili momčad ŠK Spartak II iz Subotice  rezultatom 4 naspram 2. Na tablici Regionalne lige Subotica poslije prvog dijela natjecanja, ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice se nalazi se na 2 mjestu tablice, sa osvojena 11 boda i 18 poena.           

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: