Top Stories

Grid List

Zajednička manifestacija hrvatskih udruga iz Vajske, Sombora, Bača, Berega, Monoštora i Sonte pod nazivom „Šokci i baština“, sedma po redu, održala se 12. listopada u sportskoj dvorani Osnovne škole 22. Oktobar u Monoštoru. 

 

Katoličko društvo Ivan Antunović povodom 105. godina od rođenja Albe Vidakovića i 25. godina postojanja zbora Collegium Musicum Catholicum prireilo je svečani koncert pod nazivom Vidakoviću u čast u ponedjeljak, 7. listopada u katedrali bazilici svete Terezije Avilske u Subotici.   

Nikola Jaramazović s pjesmom „Nebo i ti “, pobjednik je XIX. po redu Festivala bunjevački pisama koji je  održan u nedjelju, 29. rujna 2019. godine u Subotici.   

Hrvatsko katoličko sveučilište iz Zagreba organiziralo je u Subotici 11. listopada 2019. u Pastoralnom centru Augustinianum drugi dio znanstveno-stručnog skupa „Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini:  povijesni i suvremeni procesi“. Prvi dio je održan u Zagrebu, 9. listopada 2019,. Znanstveno-stručni skup u Subotici bi je podijeljen u tri sekcije: Političke i vojne elite, Crkveno-kulturna povijest i Kulture sjećanja i zaborava.

 

U Subotici se 20. i 21. rujna u Pastoralnom centru „Augustinianum“ održao dvodnevni Međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom „Kultura Hrvata u Vojvodini - od bogatoga nasljeđa k procesima razvoja“ koji su zajednički organizirali Matica hrvatska Zagreb, Ogranak Matice hrvatske u Subotici i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.  

U izdanju Hrvatskog akademskog društva iz Subotice objavljena je integralna studija Matije Evetovića (1894.-1972.) “Život i rad Paje Kujundžića 1859 – 1915”.  

U Mirgešu pokraj Subotice 2003. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“. Tamburaška sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ljutovo“ postoji od 2004 godine.       

 

                       

Piše: Mirko Paulić
Sezona rijaliti programa počinje, četiri od pet nacionalnih frekvencija imaće svako svoj rijaliti. Sve više sebe pitamo da li nam je potrebna kultura i tradicija? No u međuvremenu kao da se sve više i više novih rijalitija pojavljuje, jedan od mogućih novih je i rijaliti Izbori. 

HKPD Tomislav iz Golubinaca od 11. do 13. rujna 2015. godine organizira manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara.
U prostorijama HKPD Tomislav 11. rujna s početkom u 20 sati biti organizirana poetska večer na kojoj je gost pisac Đoka Filipović. Sljedećeg će dana u dvorištu OŠ 23. oktobar u 20 sati početi tamburaška večer na kojoj će se predstaviti Omladinski tamburaški orkestar HKPD Tomislav i Ladan špricer, a posljednjeg dana manifestacije, 13. rujna, na istom je mjestu, također u 20 sati, rock večer na kojoj sudjeluju sastavi Asteroidi, Srce, DMV, DI DA NE DA, Izlet u kosmos.

U Zagrebu je danas popodne, na stadionu Hrvatskog Dragovoljca u zagrebačkom Sigetu, svečano otvoreno  4. Svjetsko prvenstvo hrvatskih nogometnih klubova izvan Domovine. Prvenstvo će trajati do petka 28. lipnja kada je svečano zatvaranje na stadionu Sv. Josipa Radnika u Sesvetama.    

U nedjelju 19. kolovoza na Gradskom hipodromu kod Somorske kapije održao se 6. kasački dan u organizaciji Konjičkog kluba "Bačka". Na programu je bilo sedam utrka, među kojima i 91. Sanders-Srpski kasački derbi, utrke u kojoj se okupljaju najbolja četvorogoda grla.             

Na upravo završenom 6.europskom natjecanju nogometnih klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine, ponajbolji nogometaši hrvatske zajednice iz Srbije osvojili su drugo mjesto, odmah iza pobjednika natjecanja ekipe iz Švicarske N. K. Pajde iz Mohlina koju predvodi Dejan Rakitić ( inače rođeni brat hrvatskog reprezetativca Ivana Rakitića).             

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: