Top Stories

Grid List

I ove godine HKUPD "Stanislav Preprek" organizirao je trinaesti put za redom manifestaciju "Preprekovo proljeće", a koja je  održana u subotu, 7 svibnja, u Malom amfiteatru Sportsko-poslovnog-centra "Vojvodina" (SPENS).  

U ponedjeljak, 25. travnja, svetom misom u 16,30 u crkvi sv. Josipa Radnika i blagoslovom mladoga žita na obližnjoj njivi započela je proslava ovogodišnje Dužijance.  

U posljednju nedjelju pred korizmu, 27. veljače 2022., održano je 12. po redu „Prelo sićanja“.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, odlukom apsolutne većine članova Vijeća, uz samo četiri suzdržana glasa, sudjelovat će na izvanrednim izborima za narodne zastupnike Narodne skupštine u okviru saveza manjinskih stranaka iz Vojvodine na izbornoj listi „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“,  

Hrvatska zajednica prema odluci Hrvatskog nacionalnog vijeća slavi četiri službena blagdana. Jedan od četiriju blagdana hrvatske zajednice u Srbiji je 19. lipnja, dan rođenja biskupa  Dan Ivana Antunovića – narodnog preporoditelja se vezuje za prosvjetu i obrazovanje na hrvatskom jeziku, budući da je biskup Antunović za života nesebično, duhovno i materijalno pomagao školovanje mnogih učenika. 

Nagrada „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine pripala je knjizi Hrvatsko-ugarska nagodba u svjetlu povijesnih osoba : u povodu njezine 150. obljetnice, autora docenta dr. sc. Ladislava Heke iz Segedina.

Materice su stari narodni i crkveni običaj uz 3. nedjelje došašća, a sačuvan je među bačkim Hrvatima. Kod bačkih Hrvata sačuvan je običaj da nakon čestitanja majke djecu i ostale čestitare daruju posebno ukrašenom jabukom u koju se zabadaju kovanice, orasi, rupčići i slične sitnice.   

U Mirgešu pokraj Subotice 2003. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“. Tamburaška sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ljutovo“ postoji od 2004 godine.       

 

                       

Piše: Mirko Paulić
Sezona rijaliti programa počinje, četiri od pet nacionalnih frekvencija imaće svako svoj rijaliti. Sve više sebe pitamo da li nam je potrebna kultura i tradicija? No u međuvremenu kao da se sve više i više novih rijalitija pojavljuje, jedan od mogućih novih je i rijaliti Izbori. 

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su u nedjelju 8. svibnja startali su u natjecanja Regionalne lige Subotica. U prvom kolu nove sezone natjecanja u Subotici su protiv ŠK Senta rezultatom 1/5 naspram 4/5 odpočeli novu sezonu.   

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su pobjedili u šestom kola Regionalne lige ŠK Bačka II u Pačiru 3/5 naspram 2/5 poena, a 9 kolu su nakon izgubljeniih sureta u 7 i 8 kolu pobjedili  ŠK  Gornji Breg 4/5 naspran 1/5.

Priopćenje za javnost Hrvatske udruge „Josip Vuković Đido“  

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: