Top Stories

Grid List

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo (HKPD) "Matija Gubec" iz Rume, je jedno od najstarijih društava sa hrvatskom nacionalnom odrednicom iu Vojvodini. Osnovano je 1903. godine, i do danas radi bez prekida.  

Dužijanca svake godine započinje Blagoslovom mladog, zelenog žita na blagdan sv. Marka, evanđeliste.   

Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ poziva sve Bunjevce koji priznaju svoju pripadnost hrvatskom narodu i koji vole i cijene svoje hrvatsko porijeklo da nam se pridruže i budu sudionici na ovogodišnjoj manifestaciji „Dužijanca“ u Mostaru  

Oci su stari narodni i crkveni običaj vezan uz Četvrtu nedjelju došašća, a sačuvan je kod bačkih Hrvata.  

Četvrtu godinu za redom u nastavu na hrvatskom jeziku upisan je manji broj učenika

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, odlukom apsolutne većine članova Vijeća, uz samo četiri suzdržana glasa, sudjelovat će na izvanrednim izborima za narodne zastupnike Narodne skupštine u okviru saveza manjinskih stranaka iz Vojvodine na izbornoj listi „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“,  

Materice su stari narodni i crkveni običaj uz 3. nedjelje došašća, a sačuvan je među bačkim Hrvatima. Kod bačkih Hrvata sačuvan je običaj da nakon čestitanja majke djecu i ostale čestitare daruju posebno ukrašenom jabukom u koju se zabadaju kovanice, orasi, rupčići i slične sitnice.   

U Mirgešu pokraj Subotice 2003. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“. Tamburaška sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ljutovo“ postoji od 2004 godine.       

 

                       

Piše: Mirko Paulić
Sezona rijaliti programa počinje, četiri od pet nacionalnih frekvencija imaće svako svoj rijaliti. Sve više sebe pitamo da li nam je potrebna kultura i tradicija? No u međuvremenu kao da se sve više i više novih rijalitija pojavljuje, jedan od mogućih novih je i rijaliti Izbori. 

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su u nedjelju 8. svibnja startali u natjecanju Regionalne lige Subotica. 

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su pobjedili u šestom kola Regionalne lige ŠK Bačka II u Pačiru 3/5 naspram 2/5 poena, a 9 kolu su nakon izgubljeniih sureta u 7 i 8 kolu pobjedili  ŠK  Gornji Breg 4/5 naspran 1/5.

Priopćenje za javnost Hrvatske udruge „Josip Vuković Đido“  

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: