Sva događanja

Dana, 23.06.2019. godine, uoči blagdana Sv. Ivana Cvitnjaka, održat će se „Priskakanje vatre“ u Đurđinu, u dvorištu crkve sv. Josipa Radnika, na adresi Đurđin 325, sa početkom od 19 sati. Ovaj, gotovo zaboravljeni narodni običaj, deveti  je put uvršten u program „ Dužijance“.    

  • 20 Lipanj 2019 - 23 Lipanj 2019

HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta tijekom  postojanja i rada uvijek je bio glavni nositelj kulturnih događanja u hrvatskoj zajednici i čuvar tradicije, običaja bunjevačkog narodnog stvaralaštva i kulture s ciljem da se čuva, prezentira i razvija kao dio hrvatske kulture.    

  • 20 Lipanj 2019 - 28 Kolovoz 2019

Sonta je mjesto u Općini Apatin, većinu stanovništva čine Hrvati – Šokci. U njemu od 2002. godine djeluje Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija (KPZH), koja je 2006. kupila staru kuću u Sonti kako bi od nje napravila šokačku etno kuću. U KPZH Šokadija  djeluju folklorni, dramski, tamburaški, literarno-recitatorski, likovni, etno i dječji folklorni odjel, te pjevački zbor.

Projekt Šokačke kuće je osmišljen kao višenamjenski prostor u kojem bi se odvijale različite aktivnosti na kojima radi KPZH Šokadija iz Sonte. 
U planu je da ona sadrži muzejski dio (starinska soba s izloženim eksponatima namještaja, odjeće i alata, te predmeta za svakodnevnu uporabu), galerijski dio (prostor predviđen za različite vrste likovnih i etno-izložbi tijekom cijele godine), knjižnicu i arhivu (dio predviđen za sakupljanje i čuvanje knjiga i arhivskog materijala – do 1200 jedinica razne knjižne građe koju je prikupila Šokadija u cilju čuvanja, objavljivanja i prezentacije, kao i mjesto na kome bi se održavale književne večeri, predavanja), te učionicu, a s ciljem da sve funkcionira kao mali hrvatski kulturni cenar.
 
  • 05 Travanj 2019 - 26 Svibanj 2019

U petak 22. ožujka 2019. godine u galeriji „Selo“ Doma kulture u Novom Bečeju otvorena je izložba slika u tehnici slame pod nazivom „Sve boje žita“ slamarki Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Matija Gubec” (HKPD) i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta. Na izložbi koja će bit otvorena do 15 travanja, posjetitelji će moći pogledati 41 sliku, nesvakidašnje tehnike, rijetko prikazivane u Novom Bečeju. Izložbi su nazočile slamarke: Jozefina SkenderovićMarija Rukavina, Marija Vojnić, Edita Petrekanjić Bačić i Katarina Skenderović.

Foto: HKPD “Matija Gubec”
 
  • 03 Travanj 2019 - 18 Travanj 2019

U sklopu Pasionske baštine u Aljmašu je  24. ožujka u crkvi Svetišta Gospe od Utočišta održan koncert korizmenih napjeva iz Aljmaša, Bača i Bogdanovaca -Jadna staza Adamova, na kom su sedjelovali UG"Tragovi Šokaca iz Bača, KUD "Seljačka Sloga" Bogdanovci sa njihovom domaćom skupinom. 

Fotografije Dragutin Šipek
 
  • 27 Ožujak 2019 - 29 Travanj 2019

KUDH „Bodrog“ iz Monoštora osnovan je 2001. godine. Svoj rad ostvaruje kroz malu-dječju sekciju, plesnu sekciju, literanu sekcuju i pjevačke skupine „Kraljice bodroga“ i „Bodroški bećari“. Svoj rad udruga ostvaruje i kroz razna gostovanja ali i kroz tradicionalne manifestacije koje organizuje udruga tokom godine a to su „Pokladni bal“, godišnji koncert, „Sastali se alasi i bećari“, „Marijanski pučki festival“, „Divanim šokački“ i Božićni koncert. 

 Foto: KUDH "Bodrog"
  • 26 Ožujak 2019 - 08 Svibanj 2019

Nadolazeća događanja