Sva događanja

Proslava 15. obljetnice od osnutka HKPD "Jelačić" iz Petrovaradina se održava 25. studenog 2018. Program proslave započinje otvorenjem izložbe o radu Društva s početkom u 18 sati u Spomen domu bana Jelačića (Vladimira Nazora 3 Petrovaradin). Kulturno umjetnički program članova Društva i gostiju se održava u Dvorani StudijaM u Novom sadu s početkom u 19, 30 sati

 
  • 19 Studeni 2018 - 26 Studeni 2018

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira LVI. znanstveni kolokvij u četvrtak, 22. studenog 2018. godine s početkom u 17 sati u prostorijama Zavoda, na adresi Laze Mamužića 22 u Subotici. Predavanje će održati Vladimir Nimčević, master povjesničar.

U povodu stote godišnjice završetka jedne epohe u povijesti čovječanstva, koju su na našim prostorima obilježili raspad jednog od najdugovječnijih carstava Europe Austro-Ugarske monarhije i nastanak tzv. Versailleskog poretka, kome je pripadala i Kraljevina SHS odnosno Jugoslavija, ZKVH organizira predavanje na temu Subotica u studenom 1918. godine, koje je zamišljeno kao prinos potpunijem rasvjetljavanju jednog od važnijih trenutaka u povijesti Subotice.
U povijesnim procesima koji su pokrenuti rujna-listopada 1918. godine u Subotici, bunjevački Hrvati igrali su bitnu ulogu, koja je i dalje slabije rasvijetljena i izolirana povijesna cjelina podložna jednostavnim i uskim tumačenjima. Tome su uzrok ne samo oskudica i raspačanost relevantnih izvora, nego i dosadašnji metodološki pristup istraživanju povijesti Vojvodine, koji nije u potpunosti odgovarao na zahtjeve koji proizlaze iz multikulturalnog i nacionalnog karaktera sjeverne srbijanske pokrajine.
Izvor: www zkvh.org.rs
 
  • 19 Studeni 2018 - 22 Studeni 2018

Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada po prvi puta je raspisalo natječaj za najbolju pjesmu na hrvatskom jeziku/ narječjima, a u okviru projekta Preprekovo proljeće 2019. Žiri koji odlučuje o nagradi za najbolju pjesmu radio je u sastavu: Franjo Nagulov, pjesnik iz Vinkovaca, Slađana Varićak, članica uredništva Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen. Nakon razmatranja pristiglih pjesama Žiri je sačinio širi izbor od osam naslova, i to, prema abecednom redu prezimena autora/autorica:

1.Dovoljan mi je Nerudin osmijeh: Vesna Andrejić Mišković (Slavonski Brod)
2.Putovanje: Stjepan Crnić (Zagreb)
3.Zgusnuta pjesma: Davorka Črnčec (Varaždin)
4.Kuća: Dean Ganza (Zagreb)
5.Poezija: Maja Gračan Livada (Ruma)
6.Kraj ljeta: Mirjana Kiževski (Novi Sad)
7.U noćima zgusnute tmine: Anđelka Korčulanić (Split)
8.Božićno drvce: Stanko Krnjić (Župa Dubrovačka)
Odluka o užem izboru, kao i o pobjedniku/ pobjednici natječaja bit će saopćena do 15. studenoga 2018.
 
  • 09 Studeni 2018 - 15 Studeni 2018

U povodu manifestacije Šokačko veče 2018., Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2018. Na natječaj se mogu prijaviti autori sa neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 19. studenog tekuće godine. 

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom Za natječaj ili na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Autori na natječaj mogu prijaviti po jednu neobjavljenu pjesmu. Ukoliko se šalju poštom, pjesme moraju biti tipkane na formatu A4. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen umjetničkom slikom, a najbolja pjesma bit će pročitana na Šokačkoj večeri koja će biti održana u petak, 23. studenog 2018. u Sonti.
 
  • 05 Studeni 2018 - 19 Studeni 2018

„Festival tradicijskog pjevanja“ se održava u dvorani Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo“ 11. studenog s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan.

 
  • 05 Studeni 2018 - 11 Studeni 2018

Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska riječ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) iz Subotice predstavit će svoja najnovija izdanja na ovogodišnjem, 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Predstavljanje ovih nakladnika bit će održano u petak, 26. listopada, u sajamskoj dvorani Vasko Popa (Hala 1a), s početkom u 19 sati.

NIU Hrvatska riječ će predstaviti dva naslova: knjigu pjesama Slike iz beskraja Vedrana Horvackog o kojoj će, uz autora, govoriti i urednica knjige Mirjana Crnković, te antologiju suvremene književnosti za djecu Hrvata u Vojvodini Zapisane avanture za male i velike koju je uredila i o kojoj će govoriti Katarina Čeliković.
ZKVH će predstaviti izbor iz najnovije znanstvene i publicističke naklade o kojoj će govoriti Robert Skenderović, Mirko Ćurić, Ivan Trojan, Tomislav Žigmanov i Katarina Čeliković.U sklopu sajma, na štandu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne ma njine bit će izložene knjige i druge publikacije hrvatskih nakladnika iz Vojvodine.
 
  • 25 Listopad 2018 - 26 Listopad 2018

Nadolazeća događanja