Top Stories

Predsjednik republike Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio je da je ispunjeno svih 26 zahtjeva za poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, predviđenih Subotičkom deklaracijom koju je u lipnju prije dvije godine potpisao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. "Mislim da se mi Srbi trebamo ponositi time šta činimo za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Vučić danas novinarima u Zrenjaninu i naglasio da je popis "100 posto završen" jer je država ispunila svih 26 zahtjeva.             

Beograd, 20. lipnja-Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić jе danas, povodom drugе godišnjicе potpisivanja Subotičkе dеklaracijе o unaprеđеnju odnosa i rеšavanju otvorеnih pitanja izmеđu Srbijе i Hrvatskе, primio prеdsеdnika Dеmokratskog savеza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.               

Subotica, 23 svibanj-Vlada Srbije će uskoro razmatrati čak tri zakona koja će u značajnoj mjeri dodatno unaprijediti položaj nacionalnih manjina u Srbiji, najavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na sastanku s predstavnicima mađarske, hrvatske, bunjevačke, njemačke manjine i židovskog saveza koji je održan  u Subotici.           

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s izaslanstvom  hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koju je predvodio Tomislav Žigmanov.               

Sporazum između Republike Hrvatske i Republike Srbije o recipročnoj zaštiti prava manjina potpisan je 2004. godine. Međuvladin mješoviti odbor(MMO)  osnovan je temeljem  Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava manjina s ciljem praćenja provedbe Sporazuma.  Zadaća Mješovitog međudržavnog odbora Srbija - Hrvatska je pratiti provedbu Sporazuma o zaštiti prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Po osnutku mješovitog odbora dogovoreno je da se sjednice trebaju održavati najmanje jednom godišnje, i to naizmjence u Srbiji i u Hrvatskoj. Jedno od glavnih pitanja od potpisivanja Sporazuma je provođenje članka 9. Sporazuma o manjinama odnosno kako osigurati zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u predstavničkim tijelima na svim razinama.      

 

                        

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Večernji list govori o hrvatsko-srpskoj pomirbi, teretu prošlosti, da će Srbi i Hrvati u budućnosti morati da budu saveznici i najavio svoju posjetu Zagrebu u studenom.        

 

                          

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: