Top Stories

 Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević održao je 6. studenog Prvu redovnu konferenciju za novinare na kojoj je predstavio privremene rezultate izbora za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, koji su održani 4. studenog 2018.godine.         

Predsjednik republike Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio je da je ispunjeno svih 26 zahtjeva za poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, predviđenih Subotičkom deklaracijom koju je u lipnju prije dvije godine potpisao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. "Mislim da se mi Srbi trebamo ponositi time šta činimo za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Vučić danas novinarima u Zrenjaninu i naglasio da je popis "100 posto završen" jer je država ispunila svih 26 zahtjeva.             

Beograd, 20. lipnja-Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić jе danas, povodom drugе godišnjicе potpisivanja Subotičkе dеklaracijе o unaprеđеnju odnosa i rеšavanju otvorеnih pitanja izmеđu Srbijе i Hrvatskе, primio prеdsеdnika Dеmokratskog savеza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.               

Subotica, 23 svibanj-Vlada Srbije će uskoro razmatrati čak tri zakona koja će u značajnoj mjeri dodatno unaprijediti položaj nacionalnih manjina u Srbiji, najavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na sastanku s predstavnicima mađarske, hrvatske, bunjevačke, njemačke manjine i židovskog saveza koji je održan  u Subotici.           

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s izaslanstvom  hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koju je predvodio Tomislav Žigmanov.               

Sporazum između Republike Hrvatske i Republike Srbije o recipročnoj zaštiti prava manjina potpisan je 2004. godine. Međuvladin mješoviti odbor(MMO)  osnovan je temeljem  Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava manjina s ciljem praćenja provedbe Sporazuma.  Zadaća Mješovitog međudržavnog odbora Srbija - Hrvatska je pratiti provedbu Sporazuma o zaštiti prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Po osnutku mješovitog odbora dogovoreno je da se sjednice trebaju održavati najmanje jednom godišnje, i to naizmjence u Srbiji i u Hrvatskoj. Jedno od glavnih pitanja od potpisivanja Sporazuma je provođenje članka 9. Sporazuma o manjinama odnosno kako osigurati zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u predstavničkim tijelima na svim razinama.      

 

                        

Prijavite se u koliko želite primati obavijesti o našim najnovijim vijestima: