Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Čuveni golman i lijevo krilo

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1078
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

 

Svi smo voljeli nogomet i taj klub koji se zvao Hajduk iz Sjenikovca. Posjeta na utakmicama je bila velika, dolazilo je muško i žensko, staro i mlado. Utakmica u nedjelju popodne na domaćem terenu je bila narodni praznik. Pred igralištem pekle su se lepinje , palačinke, krmenadle, slanina, čevapčići i janjci na žaru. Točila se meka rakija šljivovica za muškarce a za žene liker. Od bezalkoholnih pića točila se kabeza i klaker. Igralište se nalazilo između šume i bare. Nije bilo ograđeno ali nitko nije ulazio bez kupljene ulaznice. Svi su znali da se za taj novac kupuju lopte, kopačke i dresovi. Bez ulaznice su ulazili samo djeca, đaci, vojnici i umirovljenici. Nije bilo ni tribina već su gledatelji stajali pored linija bočno. Iza bližeg gola se ulazilo i tu je bio kirvaj. Iza daljeg gola nalazio se Jozin šljivik.        

 

 

                                                             

 

Navijalo se sportski bez ispada i pucnjave. Bilo je psovanja ali se to toleriralo. Psovanje i prijetnje bi kulminirale ako bi gosti igrali grubo i ako sudac ne bi sudio pošteno.

Svi su igrači bili na cijeni a posebno golman i lijevo krilo. Golman je sasvim slučajno bio moj ujak Ivo. Sa lijevim krilom nisam bio u rodu jer je on bio električar iz Donje mahale u koju sam rijetko zalazio. 

Većina gledatelja stajala je između šume i aut linije. Između bare i aut linije sa druge strane stajali su obično gostujući navijači . To se znalo i kontakta između domaćih i gostujućih navijača nije bilo. Osim toga, šuma je pružala lijepu hladovinu a navijači pored bare pekli su se na suncu ljeti.

Golman je važan u nogometu to svi znamo. Golman, moj ujak, je imao specijalno izbacivanje lopte takozvano degažiranje. Nosio je loptu u rukama do ivice kaznenog prostora i ispucavao je loptu daleko i visoko. Izgledalo je da će lopta preletiti protivnički gol i završiti u Jozinom šljiviku ali ona bi iznenada počela padati i pala bi u protivnički gol odmah iz gol-linije. To je bilo iznenađenje za protivničke igrače a najviše za protivničkog golmana. Obično bi protivnički golman ležerno pratio pogledom loptu koja ide visoko preko gola. Kada bi lopta ušla u gol iznenađenje bi bilo veliko. Moglo bi se reći da je protivnički golman bio šokiran. Moj ujak inače nije bio osobito dobar golman ali zbog specijalnog degažiranja je branio stalno. Bio je nesiguran u istrčavanju i hvatanju visokih lopti. Lopta mu je često ispadala pa su domaći navijači psovali. Čak bi počeli psovati čim bi visoka lopta bila nabačena u domaći kazneni prostor jer su svi znali šta će se dešavati.

Lijevo krilo je igrao Safet. To je bio sitan mladić sa krivim deformiranim nogama. I lijeva i desna noga su mu bile deformirane. Nekako su išle obje noge u lijevu stranu pa se govorilo da Safet ima dvije lijeve noge. Safet je zabijao golove iz kornera i zbog toga su ga držali u timu. Nije bio ni brz ni spretan da bi stalno igrao i bio među standardnih jedanaest igrača. Kad bi sudac dosudio korner sa lijeve strane, publika bi već počela da žamori. Išćekivanje i nestrpljenje bi kulminiralo. Safet bi namjestio loptu i otišao u šumu radi zaleta. U šumi bi se ponekad dugo zadržao jer je imao običaj da se pomokri kraj velike bukve radi sreće. Safet bi neočekivano istrčao iz šume i izveo korner. Lopta bi krenula visoko prema penalu ali kad bi došla ispred gola naglo bi skrenula pod prečku. Iznenađenje kod gostujućih igrača bi bilo veliko. 

Gostujući golman bi bio opet šokiran. Obično bi istrčavao na visoku loptu oko bijele točke i bio bi frapiran kad bi vidio da lopta naglo mijenja smjer i odsjeda u njegovom golu ispod prečke.

Gosti se ne bi ni snašli a domaći bi već vodili sa 2:0 ili 3:0.  Iznenađenje bi bilo potpuno a domaći navijači su bili u deliriju.

Opširnije u Hrvatskim novinama broj 40 u pdf i tiskanom izdanju strana 23

0

Comments