U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u subotu, 10. ožujka u Muzičkoj školi u Subotici održana je promocija zbornika „Vidakoviću u čast“. Zbornik sadrži radove s Međunarodnog znanstvenog simpozija održanog 2014. godine prigodom 100. obljetnice  rođenja i 50. obljetnice smrti Albe Vidakovića. Ovaj simpozij pod imenom „Dani Albe Vidakovića“ s bogatim programom, kako onim koncertnim, tako i u okviru međunarodnog znanstvenog skupa i liturgijskom proslavom održan je u organizaciji Subotičke biskupije, Katoličkog društva „Ivan Antunović” iz Subotice,  Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta iz Zagreba  i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika iz Zagreba.             

Ukupan broj prikupljenih i obrađenih prezimena od A do Ž iznosi 419. Ovaj broj predstavlja sve živuće i postojeće obitelji sa označenim prezimenima na području Subotice i okolice. Međutim, na desetine drugih prezimena do II. svjetskog rata je izumrlo (odselilo se ili promijenilo prezime).                

U selu Čantavir kod Subotice održana je 48. Međunarodna izložba rukotvorina i kolekcionarstva (MIRK) na kojoj je sudjelovala  „Hrvatska škrinjica“ iz Sombora i oko 1.500 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Mađarske sa ciljem očuvanja narodnog stvaralaštva i tradicije U srijedu 18.travnja, 2018. u maloj dvorani Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor iz Sombora priređena je svečanost na kojoj su uručene diplome sa 48. MIRKa.               

U povodu 140. obljetnice Velikoga prela Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata tiskao je knjigu Preljske pisme Velikoga prela u Biblioteci Posebna izdanja, za koju je pjesme skupila i knjigu priredila Katarina Čeliković, a likovno ju je opremio Darko Vuković.      

 
U predgovoru knjige Čelikovićeva piše: „Knjiga Preljske pisme Velikoga prela sadrži 36 pjesama, od kojih je jedna pisana za svečano otvorenje Pučke kasine, a razlog njezine objave je u dosljednom preuzimanju preljskih pisama iz objavljenih knjiga odnosno književnih priloga. Prvih šest pjesama (Nikole Kujundžića) doneseno je u originalu, bez lektorskih intervencija, sa željom da se čitatelju približi stari pravopis i jezik toga doba, u vrijeme velikih jezičnih previranja. Slijede pjesme nastale od 90-tih godina prošloga stoljeća do danas, koje su kontinuirano objavljivane, dok nam one koje su, moguće, bile čitane na prethodnim prelima, nisu dostupne u periodici. Sve su pjesme objavljene u nekoj od tiskovina na hrvatskom jeziku, a samo su jednom dvije pjesme proglašene „najlipčima“ (2000.). Knjiga nudi (samo) najlipču pismu Velikoga prela određene godine (iako su većinom na prelima novijeg doba izabrane tri najljepše) budući da su redovito čitane i objavljivane upravo one najlipče, što i jest cilj ove knjige – na jednom mjestu objaviti sve najlipče preljske pisme a u povodu 140. obljetnice održavanja Velikoga prela u Subotici. Ovo je jedino prelo koje u dugogodišnjem nizu ima svoju pjesmu, po kojem je i prepoznatljivo, u narodu omiljeno.“
Knjiga je objavljena u nakladi od 700 primjeraka, a može se nabaviti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) ili naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom. Cijena primjerka je 300,00 dinara. 
 izvor: www zkvh.org.rs

Više članaka ...