LVIII. Znanstveni kolokvij ZKVH-a na teme „Uskrsni običaji srijemskih Hrvata“ i „Hodočašće Gospi tekijsko“j održan je u nedjelju, 24. veljače  2019. godine u vjeronaučnoj dvorani župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu.   

Fantastično naselje visoke kulture Gomolava I u potpunosti nasilno nestaje prije oko 5.500 godina (ratovi, požari i sl) i nastaje period mirovanja u kojem se na Gomolavi formira čak novi sloj humusa. Međutim, povoljnost lokaliteta čini da se relativno brzo pojavi ponovno nastanjivanje i Gomolava ulazi u dugu fazu izgradnje novih naselja i novih kultura (Gomolava IIa, IIb, IIIa, IIIb i IIIc), ali koje u arheološkom i povjesnom smislu nisu ništa posebno u odnosu na šire okruženje tog vremena i brojna druga nalazišta na ovim prostorima.         

Predastavljanje knjige Monoštor u povijesti 2 održana je u srijedu,24.listopada 2018.na Dječjem odjelu Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki"u Somboru u 18 sati .O knjizi je govorila recenzentica prof.dr.sc.Ljiljana Kolenić sa Filozofskog fakulteta u Osijeku i prof. Marija Mrgić ravnateljica škole u Monoštoru.       

Katoličko društvo ,,Ivan Antunović“ početkom svake godine priređuje Dane biskupa Ivana Antunovića kojima se obilježava obljetnica smrti biskupa Antunovića, 13. siječnja 1888. godine. Svečana sveta misa za pokojnog biskupa Ivana Antunovića slavljena je u nedjelju, 13. siječnja u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Misu je predvodio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović.    

Više članaka ...