Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Kako je lijep snijeg

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1470
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

 

Piše: Dipl. ing. Goran Suručič Legenda: Može se reći da je snijeg ne samo lijep nego i koristan

U srpnju su svi tražili spas od žege i pričali o klimatskim promjenama. Spas je tržen po rijekama, morima, jezerima, u debelim šumskim planinskim gustišima, ispod usamljenog drveta na salašu, a najviše uz razne klima uređaje. Temperatura se na otvorenom podizala i do 50 stupnjeva. Nitko tada nije vjerovao da će stići polarna zima koja nam se trenutno ukazala.      

 

 

                       

 

Sredinom studenog kada sam pozivan na razne književne manifestacije koje će biti održane u prosincu i siječnju govorio sam: „Ljudi ne računajte na mene. Biće snijega!“ Sada se svi pitaju kako sam to znao? Iskreno da vam kažem, to je profesionalna deformacija, još iz studentskih dana, daleke 79 godine prošlog stoljeća.

Kratkotrajne prognoze 

Moram da se osvrnem na to vrijeme. Tada se temeljito učilo. Nitko nije prolazio na ispitu ako ne bi pokazao adekvatno znanje. Danas rijetko tko umije pogledom na nebo da kaže kakvo nas vrijeme očekuje sutra a kamoli za mjesec ili dva. Mnogi se oslanjaju na satelitska i druga svakojaka „sokoćala“ ili uređaje kojih je sve više u uporabi. Sve se svodi na kratkotrajne prognoze.

Sada kad je sve okovano u ovu lijepu bjelinu i kad je sve tako prirodno čisto svi govore da nije nikad bilo ovako ledenih dana. Moja generacija, i ranije, sjetiće se sredine 60 godina prošlog stoljeća kada je led na Dunavu bio toliko debeo da su kola sa konjskom zapregom prelazila sa jedne na drugu obalu rijeke. Tada se skelom prelazila rijeka. Da ne pričam o igranju hokeja na improviziranim klizalištima. Svaka malo strmija ulica bila je sanjkalište. Djeca razdragana, graja, prevrtanja po snijegu, grudanja i padovi. Svi mokri, zdravi, rumeni, radosni.

Kad se spušta sumrak mladi zaljubljeni polako šeću po mjesečini. Raskoš i ljepota snijega tada dolazi do izražaja. Sve svjetluca poput tisuću kristala. Hvataju se pahulje, para izlazi iz usta i nozdrva. Ljepota lica voljene osobe je upotpunjena sa prirodnom ljepotom zimske idile. Još ako se tako nađeš u blizini neke još nezaleđene rijeke čuješ huk koji voda stvara kad prelazi preko leda. Sve to dobijaš i doživljavaš kao najllepšu simfoniju za oči i uši. Kad ti prohladan povjetarac miluje obraze i pahulje bijele padaju po cijelom licu.

Sjetim se i veseljaka koji su pod dejstvom maligana, teturajući odlazili u sitne sate prema svojim domovima. Ni dandanas ne mogu da se načudim kako „pod gasom“ nikad ne padnu. Verojatno je kvaliteta obuće pridonosila njihovoj sigurnosti, a danas trijezni lome noge, kukove, ruke. Ne znaš točan razlog njihovih „crvenih noseva“. Jesu li crveni od hladnoće ili od dobre bratske kapljice. Uglavnom, hladnoće nema kod njih ni u duši, ni u srcu.

Danas se pitam što će neki reći što je uzrok ovako oštroj ali lijepoj zimi i snijegu? Verojatno će nam opet pričati o teorijama zavjere, nekim novim „harpovima“ i drugim glupostima, da bi nam odvratili pažnju od naših svakodnevnih problema. Uvijek se tada sjetim latinske izreke „Kruha i igara“. Tako će i ovaj lijepi snijeg, ova bjelina i trenutna čistoća biti izgovor za svakojake makinacije i manipulacije kako bi zataškali svoj nerad i nesposobnost. Više nitko ne planira unaprijed uz devizu „ništa nas ne može i ne smije iznenaditi“. To su za neke misaone stvari i imenice.

Koliko je bijeli snijeg važan?

Zavijani na putovima ili mjestima se sjete pjesme „Zavejan je put za salaš moj“. Kako drugačije opisati svu ljepotu zime i raskoš snijega. Tu sjetu u duši osjete samo oni koji su bar jednom doživjeli da ne mogu stići do svog odredišta, do voljenog mjesta ili drage osobe zbog tog istog snijega. Možda se sad možemo prisjetiti i sjajne knjige i istoimenog filma „Vlak u snijegu“. A još kad me uhvati pored toga svega i profesionalna deformacija, koliko je taj bijeli snijeg važan za naša zlatna žitna polja, ima li više potrebe o tome govoriti? To najbolje znaju oni koji žive od zlatnog klasja. Pored zaštitne osobine da ne dođe do smrzavanja biljke možda je najvažnija odlika snijega da dobro nađubri naša polja. 

Zato se poslije svega može reći da je snijeg ne samo lijep nego i koristan. Stari gorštaci su smatrali kako treba izići na prvi snijeg i natrljati ga na tijelo. Ne znam tko to danas radi? Tko to preporuča u suvremenoj medicini? Poznato je da virusi ne vole hladnoću i niske temperature. Možda ne bi bilo toliko gripoznih i bolesnih da je malo ranije nastupila ova lijepa zimska čarolija u bijelom.

Opširnije  Hrvatske novine broj 40 u tiskanom i pdf izdanju strana 11

0

Comments