Srušimo barijere za autizam zajedno: Izgradimo pristupačno društvo

PONOSNI NA SEBE
Typography

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

     

Što je autizam i kako pomoći?
Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve tri godine života.  Uzroci autizama nisu poznati, mnogi stručnjaci vjeruju kako ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom.  Učestaliji je kod dječaka nego kod djevojčica. 
Autizam se ne liječi, to je stanje koje traje tijekom cijelog života. 
Postoji mnogo programa za pomoć i rad sa osobama sa autizmom ali nijedan nije podjednako dobar i dovoljan za svakoga. Zbog toga u kreiranju individualnih programa moraju da sudjeluju svi neposredno zainterani: osobe sa autizmom koliko god je to moguće, roditelji, članovi obitelji, terapeuti i angažrani stručnjaci.
Znanstveno je dokazano da se ranim prepoznavanjem, te ciljanom ranom intervencijom značajno može poboljšati životni ishod osoba s autizmom. Sve je više primjera iz svijeta o osobama sa autizmom koji završavaju škole, fakultete i osposobljavaju se za razna zanimanja.
Uz različite terapije, stručan rad, učenjem prihvatanja okoline, te puno ljubavi, pažnje i strpljenja od najranijeg uzrasta, moguće je postići jako puno.
Da li postoji lijek?
Lijek za autizam nije pronađen. Djeca sa autizmom odrastaju u osobe sa autizmom. Osobama sa autizmom potrebna je podrška tijekom cijelog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal.
 
 J.D.
 
Powered by WordPress.