IPA Prekogranična suradnja između Srbije i Hrvatske: Obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe

PONOSNI NA SEBE
Typography

Projekt “ Visitus – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe”, sufinancira se iz prekograničnog programa “Interreg IPA CBC Croatia – Serbia” i provodi se do 14. veljače 2019. godine. Nositelj projekta je grad Sombor uz partnere - Općinu Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda, a ukupna vrijednost projekta je 353.048,15 eura.     

Osobe oštećenog vida, slijepi i slabovidni, članovi i članice Saveza slijepih iz Srbije i Hrvatske, sudjelovali su u prvoj promotivnoj turističkoj turi prilagođenoj ovoj grupaciji ljudi, koja je organizirana u Apatinu i Sonti, objavio je dnevni list Danas, a prenosi sajt europa.rs .
Turistička ponuda na prostoru Zapadnobačkog okruga u narednih nekoliko mjeseci biće prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, kada će biti mapirano ukupno 30 turističkih točaka u Somboru, Apatinu, Bačkom Monoštoru, Sonti, Bezdanu i Telečkoj.
Sve turističko točke, koje su tijekom dvije godine preslikavaju i prilagođene slabovidnim i slijepim osobama, biće po završetku projekta na raspolaganju ovoj turističkoj grupaciji i narednih godina. Organizirane turističke ture za slabovidne i slijepe osobe na području Zapadnobačkog okruga  iu Osiječko-baranjskoj županiji postaće ustaljena praksa, što do sada nije bio slučaj.
Tijekom prve promotivne turističke ture članovi i članice Saveza slijepih iz Srbije i Hrvatske posjetili su u Apatinu Podunavsko-njemački crkveni muzej i Crkvu uzvišenja Marijinog, a potom etno-šokačku kuću u Sonti i Banju Junaković.
„Takve turističke ture donose neku vrstu jedinstva, jer ovdje su članovi gotovo svih organizacija slijepih i slabovidnih osoba iz Srbije i Hrvatske. Doprinosi i ruši predrasude koje postoje o nama, slijepim osobama i osobama oštećenog vida, i trebamo organizirati nešto takvo barem jednom, dva puta godišnje. Za mene je ovo prvi takav projekt i želio bih nastaviti ovu tradiciju, jer su takvi programi rijetki. Najveći dojam na mene je ostavila knjižnica Podunavsko-njemačkog muzeja u Apatinu, gdje među 40.000 raritetnih knjiga, čuvaju i Bibliju, tiskanu za slijepe osobe, koja je jedinstvena u ovom dijelu regije.“, kaže Zdenko Klinko, član Saveza slijepih Srbije.
Na prvom turističkom putovanju sudjelovalo je 30 slijepih i slabovidnih osoba i njihovih sljedbenika. Svi se slažu da bi takve ture trebale postati praksa, te da je ova skupina ljudi jednaka drugim turistima.
„Najveći dojam ostavio sam u etno ili Šokačkoj kući u Sonti. Mislim da je neophodno da nas, slijepe i slabovidne osobe, što više uključuju u ovakve turističke aranžmane, da se krećemo s ostalim osobama zdravog vida i da nismo osobe drugog reda. Mislim da je ovaj projekt početak takve prakse, kaže Saša Jovanović.“, predsjednik Međuresorne organizacije slijepih Pirota.
Drugog dana prve promo turističke ture za slijepe i slabovidne, sudionici / e su posjetili Hrvatsku - Turističko informativni centar u Aljmašu, Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu i KZC "Milutin Milanković" u Dalju.
„U siječnju će ove promotivne turističke ture biti obogaćene s četiri mjesta u Srbiji i četiri mjesta u Hrvatskoj, koja će biti opremljena specijalnim taktilnim mapama, koje će na Brajevoj azbuci i glasovnim porukama, na četiri jezika, opisivati svih 58 mapiranih točaka u Srbiji i Hrvatskoj, a koje su bitne za ovu regiju s obje strane granice, objašnjava Saša Bošnjak, projektni menadžer Visitusa za Grad Sombor.“, i navodi i da je Grad Sombor osigurao besplatnu mobilnu aplikaciju u okviru ovog projekta, koja će početkom sljedeće godine biti predstavljena javnosti, kao i turističke karte prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.
Saša Bošnjak naglašava da nekoliko faktora jamče održivost ovog europskog projekta, koji zajednički realiziraju Grad Sombor, Općina Erdut u Hrvatskoj i Ekonomski institut Republike Srbije.
Izvor: europa.rs
 
 
Powered by WordPress.