Više sredstava za programe osoba sa invaliditetom u 2019. godini

PONOSNI NA SEBE
Typography

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zajedno državnim tajnikom Nenadom Nerićem, v.d. pomoćnice ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljanom Barošević i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za finansijsko upravljanje, računovodstvo i kontroling Sašom Trandafilovićem, održao je sastanak sa predstavnicima 35 Saveza udruga osoba sa invaliditetom kako bi zajedno definirali prioritete za 2019. godinu.     

„Verujem da ćemo zajedničkim radom uspeti da se izborimo za vaš još bolji položaj u društvu, jer smo ove godine već dosta toga uradili. I u narednom periodu trudićemo se da iskorenimo stereotipe koji postoje prema osobama sa invaliditetom“, istakao je Đorđević.
Kako je ministar naveo, za narednu godini obezbijeđeno je 270 miliona za Programski natječaj, 30 milijuna više nego prethodne, a za stalno otvoreni natječaj 180 milijuna, odnosno 20 milijuna više nego u 2018. godini, i dodao da će se zalagati da se svake godine obezbijedi sve više sredstava.
Ministar je naglasio da će prioritet rada Ministarstva i u narednoj godini ostati briga prema osobama sa invaliditetom i obezbijeđivanje njihovog nesmetanog kretanja, kao i omogućavanje njihove potpune uključenosti u sve društvene sfere.
„Kao veliki uspeh Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom izdvojio bih projekat J=DNAKI, kroz koji smo želeli da pokažemo da u Srbiji svi građani moraju imati ista prava. Takođe, uveden je i novi predmet za studente Arhitektonskog fakulteta o pristupačnosti infrastrukturnih projekata osobama sa invaliditetom, prvi u svetu koji se bavi ovom tematikom“, rekao je Đorđević i dodao da je urađena i aplikacija koja osobama sa invaliditetom omogućava da preko svog mobilnog telefona saznaju šta im je sve u njihovom okruženju dostupno. 
Ministar je istakao da je ovo samo još jedan u nizu sastanaka na kojem predstavnici saveza imaju priliku da predstave svoje probleme.
„Ovo je način da odredimo prioritete za finansiranje projekata, jer najbitnije je da sredstva koje država dodeli utrošimo na najbolji mogući način, definisanjem zajedničkih prioriteta “, rekao je Đorđević.
Tekst preuzet sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije
 
Powered by WordPress.