Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Visti s klupice...

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 972
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

 

Iđem ja tako niki dan šorom, kako nemam di privriđivat samo mi dosadno kod kuće pa se biciglujem kugod smlaćen. Naiđem na šoru na čiča Grgu. Sidi čovik na njegovoj klupici pa sve milina vidit. Kugod prija po vika, najlipče vrime čeljadi moja!

 

 

Izem ti ja ovu jurnjavu po bilim svitu, trbuvom za kruvom, a kod nas se furtom štogod pravi i baca, puni nam kujtejneri. Da imadem svinja odranijo bi bar koje zabadavad, al nemam, i obor mi prazan kugod državna kasa. 

Stao ja s biciglom pa lipo nazvo čoviku „Faljnis bać Grgo, jestel vridni?“ On me pogledo onako ispod onog njegovog zelenog šešira, privatijo se njegovog vilištanja, i to onog modernog, gvozdenog, gospockog, pa veli „ta šta ti Braniša divaniš? Di mož čovik danas bit vridan? Ni na jilu ne mož se napaštrit kad se nisi naradijo. Ne vdiš ti da više ni paor ne radi. Samo polivaje od ovog onog, svaka travka već imade svoju otrovu. Jeste da su njive čiste, al borme nemade više ni pripelica, ni fazana, o zecovima da ni ne divanimo! Velim ti, moj Braniša, propo svit! Propooo!“ 

Av jak! Bać Grgo nije baš dobre volje. Nimu do pripovitke. Iđem ja dalje i mislim: ta dobro i veli... 

Divane da svake godine iz države ode oko jedna varoš. Pa čeljadi moja jel to ne divani dosta? Al ni napolju nije baš bolje... I oni biže digod na stranu u drugi svit, pedik... Kadgod je bilo sramota selit, čeljadi moja. Divanilo se da arendaš što svalno menja salaš nije vridan, a ko je imo svoj nije ga se tijo odreć dogod ne mora. Sad postala moda seljakat se od mista do mista. Dobro veli bać Grgo. Nće valjat, a i di bi... Kad se keči čovik posli trist pet lita rada na sokak, a ne obezbidi mu se da mož ljucki provest starost, a nije više ni vridan bog zna šta privridit, neće valjat.

Pravi se slavlje na slavlje, vaki dani, naki dani. Troše se porezni novci na tuđ svit i kapom i šakom, a svom ništa. Dabome ne valja. To sam sam ostijo na svojoj koži i kraj mene nji ohoho! 

Dosta sam vam pripovido čeljadi moja. Kad bide kaki visti s klupice ja ću vam se javit, ne bojte se. Sad iđem lipo u moj Ivković šor, pa ću malko štogod mudrovat, ako bog da. Ako ne da, nek mu bude.

Ajd zbogom, do drukput!

0

Comments