Zlatko Ifković

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

"Prava žena“, autora Marice Žanetić Malenice najbolja priča Preprekove jeseni

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 342
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Žiri koji je ove godine odlučivao o najboljoj priči Preprekove jeseni radio je u sastavu: velečasni Marko Kljajić, književnik, Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen. U uži izbor žiri je uvrstio tri pripovijetke, i to: Mara se pokliznula na život Vesne Andrejić Mišković iz Slavonskog Broda, Čarolija Nade Vukašinović iz Zagreba i Prava žena Marice Žanetić Malenice iz Splita. 

 

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pripovijetka Prava žena Marice Žanetić Malenice, drugu nagradu Čarolija Nade Vukašinović, a treću priča Vesne Andrejić Mišković Mara se pokliznula na život.

Prava žena tematizira suvremeni muško-ženski odnošaj u kojem se ona koja „nije prava žena“ osjeća prevarenom. Zašto je to tako? Muškarac kojeg želi pobliže upoznati nije na istoj razini emancipacije, te ženu shvaća na tradicionalan način, „sa kuhačom i metlom u rukama“. Njoj je takva podjela uloga neprihvatljiva i strana, te se priča završava neminovnim razilaženjem. Marica Žanetić Malenica piše u trećem licu, no veoma dobro ulazi u psihu svoje neimenovane junakinje, zrele i odlučne žene koja hrabro odbija živjeti život sa onim sa kojim ne dijeli svjetonazore. Pritom, virtualni svijet internet komunikacije suprotstavljen je u ovoj priči stvarnom svijetu, te se suvremeni čitatelji, osobito oni koji poznanstva sklapaju putem društvenih mreža, mogu u njoj lako pronaći.

Čarolija je emotivna priča pisana u prvome licu, o posjeti rodnoj kući u slavonskom selu. Kuća je osamljena, u njoj već godinama nema nikoga, a ono što djevojčici Tonki predstavlja radost i čaroliju, u njezinoj majci izaziva sjetu. Vješto kombinirajući sadašnje i prošlo vrijeme, pri čemu sjećanja kroz slikovite opise kuće, dvora, okolice, njive, voćnjaka, starih običaja itd., izazivaju nostalgiju, Nada Vukašinović je uspjela natjerati čitatelje na razmišljanje o aktualnoj temi napuštanja sela i seoskoga načina života, zemlje koju „ne možeš tek tako ostaviti“, kako autorica bilježi.

Pripovijetka Mara se pokliznula na život, sa druge strane, aktualna je na svoj način. Ona također govori o napuštanju rodnoga mjesta, ali prije svega pripovijeda o životu u inozemstvu, u Njemačkoj. Osamljena i razočarana u obiteljsku zajednicu, Mara vraća u sjećanje sve patnje koje je ostavila za sobom. Dok Marica Žanetić Malenica piše o samosvjesnoj ženi koja zna što želi od veze i života, a Nada Vukašinović prikazuje snažne dojmove protagonistice i njenu svijest o promjenama u društvu, Vesna Andrejić Mišković slika ženu koja, uslijed ekonomskih i obiteljskih problema, bježi tražeći mjesto pod suncem za sebe.

Nagrade će biti uručene u listopadu 2020. godine, na promociji zbornika Preprekova jesen 2020. i tradicionalnoj manifestaciji istoga naziva.

 

U Novom Sadu, 19. rujna 2020.

Žiri u sastavu:

Ana Marija Kaluđerović

Marko Kljajić

dr Dragana V. Todoreskov (predsjednica)

 

0

Comments