Zlatko Ifković

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Zaštitite sebe i budite podrška drugima

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 247
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

U ovomu do kraja materijaliziranom svijetu sve se svodilo na dobru zaradu, uspješnost, izvrsnost. Sve to je bio jedan od uvjeta za sretan život koji svi smo priželjkivali. Danas se nadam da je to vrijeme iza nas, a da je vrijeme da pomažemo drugima. Ne izgovarajte se da nemožete biti uz one kojima je potrebna pomoć, da to ovisi o drugima! To ovisi o vama i samo o vama!  

 

Mi biramo šta ćemo postati. Ako uvijek naša djela nastaju iz ideala, iz srca a ne iz interesa, ako su naša djela dobra bez obzira na cijenu, mi smo „veliki“ ljudi. Ako pomažemo i dajemo onima kojima je pomoć potrebna, ako pružamo ruku prijateljstva, ne očekujući ništa zauzvrat, mi smo „veliki“ ljudi. Sada je vijeme da pokažemo da smo „veliki“ ljudi!

Pronađite priliku za isticanje pozitivnih priča, priča punih nade i pozitivnih slika

Zaštitite sebe i budite podrška drugima. Pomaganje drugima u vrijeme potrebe može pomoći osobi koja prima podršku kao i pomagaču. Na primjer, javljanje telefonom susjedima ili ljudima u vašoj zajednici koji će možda trebati dodatnu pomoć. Raditi zajedno kao jedna zajednica može pomoći stvaranju solidarnosti u zajedničkom rješavanju problema COVID-19.

Tražite činjenice, a ne glasine i dezinformacije. Prikupljajte informacije u redovitim intervalima s mrežnih stranica SZO i lokalnih zdravstvenih vlasti kako bismo vam pomogli razlikovati činjenice od glasina. Činjenice mogu pomoći u smanjenju strahova

Jesmo li osobe od riječi? 

Prate li nam djela kršćanske svjetonazore? Jesmo li osobe koje provode kršćanske svjetonazore samo dok smo u ispovjedaonici? Jesu li naše namjere prema drugim ljudima poštene, jesmo li dobronamjerni? Stječemo li vrijednosti na štetu drugih?

Iskrenost življenja vjere proporcionalna je stupnju istinoljubivosti i (samo)kritičnosti u odnosu na principe na koje se čovjek poziva. Stoga, nemojmo samo osuđivati, nego pogledajmo unutar sebe i zapitajmo se što to meni unutar mene smeta, zbog čega se osuđujem, prosuđujem. Preispitivanjem sebe postat ćete svjesni sebe i svojih postupaka, osjećaja i misli. Hoćemo li poduzeti konkretne korake za iscjeljenje svoga duha, za liječenje svoje savjesti, intelekta i srca? 

Priznamo li da bezgriješnih nema, zašto onda neki izbjegavaju razgovor sa samim sobom? Jer čovjekov grijeh nitko ne može ispraviti osim čovjeka koji ga je počinio. Morate jednom biti iskreni i uspostaviti unutarnji dijalog, koji će vas dovesti do preispitivanja prošlih a i sadašnjih postupaka.

Ne izgovarajte se da nemožete biti bolji čovjek, da to ovisi o drugima! To ovisi o vama i samo o vama!

Biti bolji čovjek se postaje ako uvijek naša djela nastaju iz ideala, iz srca a ne iz interesa, ako su naša djela dobra bez obzira na cijenu. Ako pomažemo i dajemo onima kojima je pomoć potrebna, ako pružamo ruku prijateljstva, ne očekujući ništa zauzvrat. Ako ne ponižavamo druge, ako živimo mirne i čiste savjesti. Ako znamo tko smo i koliko vrjedimo, i živimo u miru sa svijetom oko sebe. Ako smo, skromni, velikog srca, znamo da 

 

0

Comments