Zlatko Ifković

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

„Dobra djela“ gradonačelnika

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1256
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

U ovo Vazmeno vrijeme, kada i nakon toliko godina od tog događaja obilježavamo i slavimo Isusovo uskrsnuće, nadali smo se da će doći do uskrsnuća dobrih odnosa unutar naše zajednice, koji će se temeljiti na iskrenoj suradnji. Umjesto da idemo naprijed, idemo unatrag. Svatko ima pravo na svoj stav u svezi položaja Hrvata u Srbiji, na stvaranja zajednice Hrvata u Srbiji i ostvarivanje kulturne autonomije cijele zajednice na teritoriju Srbije. Treba da predlažemo kako da se iz proračuna Hrvatskog nacionalnog vijeća dodjeljuju sredstva udrugama, za informiranje, za obrazovanje... Imamo pravo tražiti odgovornost zbog neupisa u poseban birački popis, ali nemamo pravo koristiti govor mržnje prema onom pripadniku hrvatske zajednice koji ima drugačiji stav od nas. Ako je pripadniku hrvatske zajednice uskraćeno pravo trebamo mu dati potporu, biti uz njega.

U ovom broju Hrvatskih novina možete pročitati tekstove više autora različitih stavova na temu zabrane korištenja prostora Gradske kuće. Nepobitne su činjenice da je gradonačelnik Subotice Jenő Maglai udrugi Hrvatska nezavisna lista kao organizatoru predavanja zabranio korištenje Plave dvorane u Gradskoj kući radi predavanja na temu „Republika Hrvatska u Europskoj uniji, utjecaj na očuvanje identiteta Hrvata u Srbiji“. 


Da li je negativno sve što poduzme drugi pripadnik hrvatske zajednice?
Moramo se vratiti u bližu povijest i prisjetiti se obraćanja gradonačelnika Jenőa Maglaija u Velikoj vijećnici Gradske kuće na skupu Bunjevaca nehrvata: „Nacionalna zajednica Bunjevaca drži do sebe, čuva svoje običaje, kulturu i identitet. Bunjevci su primer da kroz teška istorijska iskušenja narod sebe može da očuva i ojača ako je jedinstven i stalno neguje svest o samobitnosti“

Poslije ovakve poruke gradonačelnika Maglaija odluka da se Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata zabrani da u Velikoj vijećnici Gradske kuće održi predstavljanje dva hrvatska znanstvena djela o identitetu bunjevačkih Hrvata, pod izlikom da je politički skup, je smiješna. Međutim žalosno je da dio pripadnika hrvatske zajednice nije razumio da je gradonačelnik uskratio pravo hrvatskoj zajednici a ne samo hrvatskoj instituciji. Ovakvu odluku gradonačelnika su podržali Bunjevci nehrvati, što se moglo i očekivati. Ali iznenađuje potpora gradonačelniku za učinjeno „dobro djelo“ djela hrvatske zajednice koji su se svojim stavovima približiti političarima Bunjevaca nehrvata. Je li razlog tome što je negativno sve što poduzme drugi pripadnik hrvatske zajednice ili su u pitanju osobni interesi?

Osim toga, ista grupa Hrvata se ograđuje od postupaka pojedinih čelnika hrvatskih institucija koji su prigodom nedavnog predstavljanja zbornika radova i znanstvene monografije u Bunjevačkom kolu koji su na rukave okačili flor u znak prosvjeda protiv diskriminacije od strane Gradske uprave. 

No, ostaje činjenica da su svi, Hrvatska nezavisna lista, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, preblago reagirali na gradonačelnikove zabrane korištenje gradskih prostorija i da gradonačelnik  pravi razdor između hrvatskog i mađarskog naroda, koji su od 90-tih godina prošlog stoljeća obnovljeni i svake godine išli uzlaznom linijom, te promovira netoleranciju prema dijelu subotičkih Hrvata.

Izložba svetih slika u prostorijama Bunjevačke matice imala je veći značaj za neke vijećnike Hrvatskog nacionalnog vijeća od otvorenja novih prostorija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Nekim vijećnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća sa liste „Zajednička lista hrvatskih udruga – dr. Tomislav Stantić“ bio je važniji posjet Srpskom nacionalnom vijeću i njihovom predsjedniku Miloradu Pupovcu od proslave jednog praznika hrvatske zajednice, Sv. Josipa, i otvorenja novih prostorija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Vjerojatno su se morali temeljito pripremiti za posjet Srpskom nacionalnom vijeću! Ali iznenađuje činjenica da Srpsko nacionalno vijeće prima u posjet neke vijećnike Hrvatskog nacionalnog vijeća a ne izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Srbije. 

Možemo li biti bolje osobe?
Kada obilježavamo i slavimo Isusovo uskrsnuće trebamo se svi zapitati možemo li biti bolje osobe? Jesmo li osobe od riječi? Slijedimo li svojim djelima kršćanski svjetonazor? Jesmo li osobe koje iskazuju svoj kršćanski svjetonazor samo dok smo u ispovjedaonici? Jesu li naše namjere prema drugim ljudima poštene, jesmo li dobronamjerni? Stječemo li vrijednosti na štetu drugih?

Nikada nećete uspjeti pobjeći sami od sebe, od toga kakvi ste i od toga da ste činili štetu drugim ljudima. Nije se dovoljno ispovjediti, a onda nakon ispovijedi činiti iste grijehe jer vaš grijeh nitko ne može ispraviti osim vas samih koji ste počinili. 

To ovisi o vama i samo o vama! Morate jednom biti iskreni i uspostaviti unutarnji dijalog, koji će vas dovesti do preispitivanja prošlih a i sadašnjih postupaka.

0

Comments