Zlatko Ifković

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Poticaj i nada

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 934
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Mjesečnik Hrvatske novine svakodnevno su vam dostupne i na našim internetskim stranicama, na adresi www.hnl.org.rs. Na našem web siteu koji je preuređen i dopunjen sa novim sadržajima također su vam na raspolaganju i aktualne vijesti o djelovanju Hrvata u Srbiji, vijesti iz Subotice, Vojvodine, Hrvatske, Srbije. Mjesečnik Hrvatske novine je upisan u Registar medija u Agenciji za privredne registre i pripada mu pravo da se financira iz sredstava proračuna kao i drugi manjinski mediji. Trpjeli smo i trpimo što nam je uskraćeno to pravo. Unatoč tome redovito izlazimo svakog prvog u mjesecu. Zahvaljući uloženom trudu malog čovjeka su i opstale. 

 

Unutar hrvatske zajednice ima niz takvih primjera djelovanje malog čovjeka koji je sačuvao svoju udrugu. Kao primjer mogu da navedem sve one koji su u teškim uvjetima bili od početka devedesetih godina prošloga stoljeća uz Hrvatsko kulturnoprosvjetno društvo Matija Gubec Ruma i koji je proslavio 110. obljetnicu, potom zahvaljujući najviše radu Marinka Mikovića Hrvatsko akademsko športski klub Zrinjski Subotica 9. svibnja slavi 5. obljetnicu od obnavljanja, ali i primjer vijećnika Stanka Krstina koji je uz svakog pripadnika hrvatske zajednice pri tome ne gledajući je li on blizak njegovoj političkoj opciji ili nije... Ispričavam se onima koje nisam spomenio. Ovakvi primjeri neka vam budu nada i poticaj u budućem radu i zajedničkom djelovanju. 

 U narednom periodu nas očekuju lokalni i pokrajinski izbori što se može zaključiti i iz ponašanja političke elita koja je krenula u promidžbu i nastavlja nas bombardirati uvijek istim obećanjima. 

Sada svjedočimo da biračima serviraju nova obećanja o završetku Narodnog kazališta, razvoju turističkog resorta Palić oni čija stranka snosi najveću odgovornost za rušenje tog istog kazališta i propadanje Master projekta Palić. Obzirom da su oni koji su nam politički protivnici oni koji su birače iz izbora u izbore uvjeravali kako laž zapravo i nije laž, i kada su ih lagali uvjeravali birače da su im zapravo željeli sve najbolje. Svi oni koji imaju utjecaj i donose odluke u hrvatskoj zajednici trebaju biti svjesni toga i donijeti odluku koja nas neće voditi u nove podjele.

Hrvatska izborna lista
Došlo je vrijeme da hrvatska zajednica pokuša napraviti hrvatsku izbornu listu. Ne smije se zaboraviti da su ovi izbori u trenutku kada je pojačano djelovanje sa ciljem slabljenja političkog utjeca najjače hrvatske stranke. Sada  je vrijeme da jedni druge pogledamo u oči i kršćanski damo oprost za sve propuste i pogreške koje su učinjene i koje smo napravili na štetu pripadnika naše zajednice. Prostor za zajedničko djelovanje i ostvarivanja interesa zasigurno postoji, samo treba prevladati osobne animozitete, raditi zajednički na onome što je hrvatski nacionalni interes a to je da ostvarimo što veći broj zastupnika u općinskim, gradskim i pokrajinskoj skupštini. 

Vrijeme je počnu razgovori za formiranje hrvatske izborne liste, da se napraviti izborni program i pokušati formirati hrvatsku izbornu listu. Formiranje jedinstvene hrvatske liste, na koju bi bile uključene stranke, institucije i udruge koje okupljaju hrvatski narod, preduvjet je za bolji izborni rezultat što znači i veću zastupljenost i veći koalicioni potencijal. Srazmjerno jačini, veličini stranke ili udruge bi bio i određen broj mjesta na listi. Na ovakav način objedinjene stranke, udruge i ostale institucije s hrvatskom nacionalnom odrednicom treba da zajednički istupaju i u razgovorima pri formiranju poslijeizbornih koalicija. Pored toga time bi se poslala poruka da pripadnici hrvatske zajednice mogu zajednički i jedinstveno zastupati hrvatske nacionalne interese. Poslali bi i poruku i političkim protivnicima, a naročito onima koji na razne načine slabe i razjedinjuju hrvatsku zajednicu u Srbiji da nisu uspjeli.

Od izbora je 6. svibnja tri godine, a stranke na vlasti se ponašaju kao da su sada preuzele vlast. Jedan dio odbornika je dosadašnji mandat provodio torbareći od stranke do stranke što je dovelo do toga da sadašnji saziv gradskog parlamenta ne odgovara izbornoj volji građana od 6. svibnja 2012. godine. Srpska napredna stranka je imala osam odbornika sada ih ima osamnaest. Četiri vijećnika iz kluba vijećnika SPS-PUPS u Subotici prešla su u Pokret socijalista koji u gradskoj skupštini sad ima pet odbornika, a nakon izbora nisu imali nijednog. Nova vijest je da su u Socijalističku partiju prešla tri odbornika a do zaključenja novina se mogu dogoditi i nova prelijetanja, pa je tako malom broju ljudi poznato koliko koja stranka ima odbornika u gradskoj Skupštini.

Kako vladajuća koalicija funcionira pokazuje i glasovanje u Skupština grada Subotica kada nije usvojila odluku Gradskog vijeća i nije proglasila ništavnom svoju odluku iz 2007. godine o ustupanju državnog zemljišta crkvama i vjerskim zajednicama. Vrlo rijetko se dešava da vijećnice ne glasuju za prijedlog Gradskog vijeća i da su protiv presude Apelacijskog suda. Kakvu su poruku poslali građanima Subotice? Članovi vladajuće koalicije su suprotno glasovali što u demokratskim sustavima dovodi do vanrednih izbora. 

Skupština Grada Subotice nije glasovala za prijedlog Gradskog vijeća
Skupština Grada Subotice nije poništila odluku kojom je crkvama i vjerskim zajednicama ustupljeno 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Apelacijski sud u Novom Sadu nedavno je donio presudu da se sva zemlja koja je u državnom vlasništvu uključi u godišnji Program zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. 

Za donošenje ove odluke bilo je samo sedam vijećnika, 20 je bilo protiv, dok je suzdržano bilo njih 23. Interesantno da su suzdržani bili vijećnici Saveza vojvođanskih Mađara, upravo oni koji su ovu točku i stavili na skupštinski dnevni red.

Vijećnici Saveza vojvođanskih Mađara glasovali protiv svoga prijedloga
Prilikom glasovanja većina vijećnika vladajućeg Saveza vojvođanskih Mađara bila je suzdržana, dok je njihov koalicijski partner - Srpska napredna stranka bila protiv poništavanja ove odluke. Iz Srpske napredne stranke poslije glasovanja su tvrdili da su oni uvijek bili protiv ove odluke a da se koalicijski partner Savez vojvođanskih Mađara sa njima dogovorio da se odluka ne prihvati, a onda za vrijeme glasovanja bili suzdržani. Nedugo poslije odluke Skupštine grada igrokaz je upotpunio gradonačelnik Subotice Jenő Maglai koji je zatražio od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da ukine spornu Odluku iz 2007. godine po kojoj je 700 hektara državnog zemljišta u Subotici ustupljeno crkvama. 

Kao i uvijek  za sve je kriva prethodna vlast. 

Vjerojatno je prethodna vlast kriva što je gradonačelnik donio odluku suprotnu glasovanju u Skupštini grada i što je njegova koalicijska partnerica, inače koja se jedno vrijeme predstavljala „predsjednicom“ ogranka Matice hrvatske u Subotice, sklapala ugovore sa turističkom organizacijom bez natječaja. 

0

Comments