Informiranje na jezicima nacionalnih manjina je važan za Europski put Srbije

IZ SRBIJE
Typography

Model informiranja na jezicima nacionalnih manjina koji funkcionira u Republici Srbiji je, bez sumnje, jedan od elemenata koji daje pozitivan doprinos europskom putu naše zemlje, stav je panela "Da li i kako manjinski mediji utječu na proces eurointegracije", održanog  u okviru Druge Europska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima.       

Govoreći o tom modelu čija praktična primjena je, zbog njene nacionalne strukture, najvećim dijelom vezana za AP Vojvodinu, pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Đorđe Vukmirović je rekao da njega čini tri segmenta: listovi čiji osnivači su nacionalni savjeti nacionalnih manjina, Radio-Televizija Vojvodine (RTV) koja, kao regionalni javni medijski servis, program proizvodi i emitira na čak 15 manjinskih jezika, i regionalni i lokalni mediji čiji osnivači su privatne osobe ili organizacije civilog sektora.
"Za sunfinansiranje 22 lista čiji osnivači su nacionalna vijeća ove godine smo izdvojili oko 275 milijuna dinara ili pet posto više nego prošle godine, a slično povećanje može se očekuje iu 2019. U izravnom financiranju RTV ne sudjelujemo, jer to ne predviđa zakon, ali trenutna pokrajinska vlada upravo je započela izgradnju nove zgrade ove medijske kuće koja će biti dovršena iduće godine. Konačno, za projektno sufinanciranje manjinskih medija izdvajamo četiri puta više sredstava nego što je izdvajala prethodna administracija ", precizirao je Vukmirović.
Stav da je postojeći model informiranja na jezicima nacionalnih manjina koji se primjenjuje u Republici Srbiji dobar, potvrdila je i izvršna direktorica Asocijacije medija Dalila Ljubičić, naglasivši da je za njih vrlo važno i organiziranje unutar profesionalnih asocijacija preko kojih će lakše ostvariti i vlastite interese.
Sudionicima panela se, u video javljanju, obratio i zastupnik u Europskom parlamentu Andor Deli koji je naglasio da kvaliteta srpskih modela informiranja na manjinskim jezicima nedvosmileno potvrdđuje i njegova usporedba s modelima drugih zemalja, uključujući i zemlje Europske unije.
Dijeli je dodao da se, u europskim okvirima, vrlo blagonaklono gleda i na naš model osnivanja nacionalnih vijeća nacionalnih manjina kao način očuvanju njihovog nacionalnog identiteta.
Drugu europsku konferenciju o manjinskim i lokalnim medijima je, uz podršku Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Ministarstva kulture i informiranja i Grada Novog Sada, organizirala novosadska agencija "Medija pont".
 
Powered by WordPress.