Trideset godina od osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini: Drugi predsjednik DSHV dipl. ing. Petar Kuntić

HRVATSKE NOVINE
Typography

Ostaće zabilježeno da je DSHV u svojoj 30. godišnjoj povijesti imao tri predsjednika koji su obnašali fukcije pod različitim povijesnim i političkim uvjetima, te se to mora uzeti u obzir kada se vrednuju rezultati koje su postigli, što možete pročitati u tri nastavka.   

 

Prvi predsjednik Bela Tonković je obnašao od osnutka do 2003.,  a poslije njega je dipl. inga. Petra Kuntića bio na funkciji  od 2003.-2015.,  2015. izabran je i treći predsjednik publicista i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.
Drugi period u djelovanju DSHVa je onaj od 2003. godine za vrijeme obnašanja funkcije  predsjednika Petra Kuntića, koji je bio na drugi način praćen u Srbiji. Na to je utjecalo i što su odnosi između dvije država normalizirali a od 2007. godine DSHV je sudjelovao u vlasti na svim razinama. 
Dipl. ing. Petar Kuntić na tu funkciju izabran nakon smjene prvog predsjednika DSHV-a Bele Tonkovića 2003. godine kada je izabran za privremenog predsjednika stranke, a za predsjednika 2004.. U DSHV učlanio se 1993. godine. 1994. godine na Skupštini DSHV- izabran je u Predsjedništvo stranke.
Na izborima 2007. izabran je za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i bio je sedam godina zastupnik. Za vrijeme svojih mandata zastupnika u Skuštini Srbije ostaće zabilježeno da nije podnio prijedlog zakona kojim bi bio unapređen položaj Hrvata u Republici Srbiji, a rijetko se za skupštinskom govornicom javljao za riječ. Obnašao je funkciju dogradonačelnik grada Subotice od 2005. godine.
DSHV je imao svoje vijećničke grupe u Skupštini grada Subotici, Somboru, Srijemskoj Mitrovici. Osnovane su podružnice i uredi DSHV-a u Somboru, Južnom Podunavlju i Srijemu. Prekomponiranjem vlasti 2013. u gradu Subotici DSHV je poslije dvadeset godina izgubiio mjesto dogradonačelnika. U nasljeđe je ostavio infrastrukturu Stranke s 26 Mjesnih organizacija.
Na izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće 2014., formirao je  hrvatsku listu „Hrvatska lista dr. Slaven Bačić“ i ostvario pobjedu. Dobili su potporu od 93 elektora, a protivnička lista Demokratske stranke  37.
U posjet DSHV-u dolazli su najviši dužnosnici: predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić bio je na obilježavanju 15. obljetnice sa predsjednikom Tadićom 2005., Hrvatski premijer Ivo Sanader 2006., predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić 2009., predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočio obilježavanju 20. obljetnice sa predsjednikom Tadićom 2010., a predsjednica Kolinde Grabar-Kitarović bila je u posjetu 2014..
Za vrijeme dvanaestogodišnjeg obnašanja funkcije predsjednika DSHVa Petra Kuntića bilo je i perioda kada je bilo manjka demokracije u stranci. Oni koji su imali drugačiji pogled na vođenje stranke bili su marginalizirani i isključeni iz života stranke. Što je dovelo do formiranja još dvije stranke od dotadašnjih članova DSHV-a: Hrvatske bunjevačko-šokačke stranke i Demokratske zajednice Hrvata. 
Nikako ili preblago se reagirali kada su uvođeni simboli Bunjevaca u institucije i bunjevačkog govora u škole. 
I.Z.
Powered by WordPress.