Hrvatske udruge iz Srbije: HAŠK Zrinjski IZ Subotice

HRVATSKE NOVINE
Typography

Udruga i Šahovski klub HAŠK „Zrinjski“ su za primjer u hrvatskoj zajedniciji koja je svojim radom izišla iz amaterizma uz malo sredstava i mogu biti ponosni na vlastite uspjehe kao i na svoju odlučnost kada su neki članovi udruge i iz hrvatske zajednice htjeli da se iz naziva ukloni hrvatsko ime tj. HAŠK. Nadamo se da će se naći sredstava za formiranje i rad šahovske škole, da mladi ne odlaze iz kluba.    

Iz godine u godinu Udruga i šahovski klub Zrinjski iz Subotice osnažuje svoju ulogu u hrvatskom nacionalnom korpusa, u Regionalnoj ligi Subotica osvojali su prvo mjesto, zapažene rezultate su ostvarli iu Sjevernobačkoj ligi.
Udruga HAŠK Zrinjski i šahovski klub djeluju i na prostorima matične države. Za sada su uspostavili odnose sa klubovima iz Osijeka, Vinkovaca i Đakova, Slatnika te bili domaćini momčadima iz Vinkovaca, Đakova, Osijeka i Slatnika.
ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice na kraju godine tradicionalno organizira šahovski turnir. Na šahovskom turniru koji su organizirali 8. prosinca u Domu DSHV su sudjelovali šahisti Kluba. Pobjednik šahovskog turnira je Janos Farkaš sa osvojeni 6 poena, drugo mjesto su podjelili Antal Hegeduš i Stipan Marjanušić,  Dragan Godar, Robert Mešter, Ištvan Kovač,  Mirko Mlinkov, Fernec Seleši je redosljed na tablici.
Šahisti  ŠK HAŠK Zrinjski sudjelovali su na Otvoreno prvenstvo Bačke Topole u šahu koje je održano u prosincu 2018., na kom su zapažene rezultate postigli Janos Farkaš Stipan Marjanušić,  Dragan Godar.
Novu sezonu 2019. godine odpočeli su sudjelovanjem na rapido turniru koji je posvećen Szegi Lajosu. koje je organizirao Omladinski Šahovski Klub „Szegi Lajos.“ u Bajši.
Planovi za Šahovski klub Zrinjski su za ovu sezonu da osvoje prvo mjesto i da se plasiraju u viši rang natjecanja u regionalnu ligu.
Šahovski klub je osnovan 2012. godine, a naredne godine je registriran kao Šahovski klub HAŠK Zrinjski i bez ikakvih neugodnosti nastupa pod tim imenom. Svibnja 2013. godine u Adi je odigran povijesni šahovski susret za ŠK Zrinjski iz Subotice, jer je u sklopu 1. kola lige Sjeverna Bačka ubilježen prvi službeni ligaški duel momčadi. Za klub u ovom povijesnom meču su nastupili šahisti Pinter, Kopilović, Mandić, Mlinko, Bukvić, Seleši, Ifković i, prema ligaškim pravilima, pionir, desetogodišnji Vukmano i kapetan Miković. Prvi poeon za HAŠK Zrinjski u tom susretu je osvojio Ifković, i to će ostati zabilježeno u povijesti kluba. 
 
Povijest Hrvatskog Amaterskog Športskog Kluba Zrinjski
U Subotici, u petak 6. svibnja u dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ je održana Skupština Hrvatskog Amaterskog Športskog Kluba Zrinjski, u nazočnosti 59 osnivača. U Srbiji, Vojvodini su osnovane 53 udruge sa hrvatskim predznakom, a HAŠK Zrinjski je prva udruga koja djeluje na razvoju sporta. Nastavlja tradiciju ŠK Zrinjski utemeljenog 1. siječnja 1932. godine.                                                      
„Današnjim danom ispisujemo novi list u životu hrvatske zajednice na ovim prostorima. Ponosimo se onim što su nam naši preci ostavili. Ali održati tradiciju nečega ne nosi sa sobom samo čast nego i odgovornost. Duh hrvatstva nije poklekao pod nedaćama vremena prostora na kome živimo. Želimo stoga da i naši potomci kako kroz druge djelatnosti tako i kroz rad ovoga kluba prime u naslijeđe i zdravim duhom nastave očuvanje tradicije svoga roda. Želimo odgajati zdravu mladež, slobodnog duha koji će svojim doprinosom u budućnosti osnažiti zajednicu Hrvata. Osobno ću se zalagati da maksimalno doprinesem što boljem radu kluba. Neka nas različitosti obogate, ali neka nas uvijek vode zajedničkom cilju!“
Pozivam i sve ljude dobre volje da pomognu klubu, a da bi tako mogli naš Zrinjski podići na razinu kakvu je nekada imao. Važno je naglasiti da će se u HAŠK Zrinjskom sustavno raditi sa mladom generacijom, pionirima i juniorima, da bi se natjecali, te sa svojim rezultatima pronosili slavu Zrinjskog. Kao prve smjernice u radu će biti da na prvoj sjednici Upravnog odbora formiramo nogometnu i konjičku sekciju, te potom šahovsku i pikado, te da izaberemo uprave tih sekcija. Neka nam je HAŠK Zrinjski vječan!“, su riječi izgovorene na obnoviteljskoj Skupštini.
Boje kluba je plavo bijela.
Na Skupštini je na prijedlog s. Eleonore Merković za zaštitnika „HAŠK Zrinjski“ izabran blaženi Ivan Pavao II. „Na temeljima Jugoslovenskog športskog kluba Zrinjski, osnivamo (reosnovamo) HAŠK Zrinjski, održati što je ostalo iz naše bogate povijesti i pokazati što su nam ostavili naši preci, a čime se mi trebamo ponositi i što želimo obnoviti za naše potomke.
Klub je utjemeljen 1. siječnja 1932. godine u gostioni Letić u blizini Bačkinog igrališta, pod imenom Šport Klub Zrinjski.
Začetnik i idejni tvorac koji je imao smjelosti za osnivanje je bio Luka Božaković. Samo ime Zrinjski je zadovoljilo ovdašnje Hrvate. Uprava, članstvo i sportisti su vaspitani u sportskom duhu, a posebice u hrvatskom nacionalnom duhu i svijesti. Napredak ŠK Zrinjski je bio takav da su polovicom 1934. godine imali dvije stotine članova, nogometni igrački kadar je mogao računati na pedesetak aktivnih igrača.
Ovom prigodom želimo zahvaliti prvoj Upravi:
predsjedniku: Ivanu Hatvaniu
dopredsjednicima: Joci Letiću i Antunu Kovačiću
tajniku: Antunu Stipiću
II.tajniku: Stevanu Gabriću
bilježniku: Tomi Nedeljkoviću
II. bilježniku: Lazi Svirčeviću
rizničaru: Lazi Stipiću
II. rizničaru: Luki Bačiću
referentima: Luki Božakoviću i Stjepanu Šarčeviću
kontrolorima: Ivi Šarčeviću i Tomi Marcikiću
liječnicima: dr. Ivanu Poljakoviću i dr. Đeni Pančiću
odvjetniku: Stjepanu Matijeviću.
Prva prikazna utakmica je odigrana SK Zrinjski–SK Poštari sa rezultatom 2:1 (izvor: Jugoslavenski dnevnik 14. 6. 1932.)
Prema dostupnim podacima točka na djelovanje  kluba je stavljena 1945. godine. Tada je nova narodna vlast zabranila svim kulturnim i sportskim udrugama sa nacionalnim predznakom obnovu rada.
 J.D.
Powered by WordPress.