Izbor IV. saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća: Lista "Hrvati zajedno" prikupila dovoljan broj potpisa

Politika
Typography

U pripoćenju za javnost predsjednik DSHVa Tomislav Žigmanov naveo  je da je lista "Hrvati zajedno", koju predvodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) prikupila dovoljan broj potpisa za elektore da bi se pristupilo izboru IV. saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), koji će se održati 4. studenog u Beogradu.     

Na elektorskoj skupštini izabrat će se novi vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća. U novi IV. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća bira se dvadeset devet vijećnika. Nakon toga slijedi konstitutivna sjednica kako bi bili potvrđeni mandati svih 29 vijećnika i konstituiran nov saziv HNV.
Na prvoj redovnoj Sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća bira se predsjednik i četiri dopredsjednika, koje  Vijeće bira iz reda svojih članova, a oni se biraju na temelju teritorijalne zastupljenosti, i to po jedan iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice.
Na Vijeću se bira i Izvršni odbor HNVa koji priprema i provodi odluke Hrvatskog nacionalnog vijeća. Izvršni odbor ima, predsjednika, četiri člana, koji su zaduženi  za oblast kulture, obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika.
Kao što smo ranije procjenjivali da će se novi IV. saziv Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), izabrati pod uvjetom da lista "Hrvati zajedno" prikupi potpise za 60. elektora, jer svi ostali koji su prikupljali popise mogu prikupiti potpise za manji broj elektora.
 
Powered by WordPress.