Humanitarna predstava "Avaške godine“ po djelu Milovana Mikovića

HRVATI U SRBIJI
Typography

Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo je izveo poetski prikaz „Avaških godina“ Milovana Mikovića u nedjelju, 31. siječnja u velikoj dvorani Centra s početkom. 

 

Ova predstava je bila humanitarnog karaktera jer će novac od prodaje ulaznica biti doniran za pomoć nastradalima od potresa u Hrvatskoj.
Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko a izvode ga glumci književno-teatarskog kružoka: Zoltan Sič, Nataša Stipančević, Slađan Bošnjak, Darko Baštovanović, Katarina Ivković Ivandekić, Katarina Ivanković Radaković, Katarina Piuković, Nevena Mlinko, Vedran Peić, plesači: Marijan Romić, Marin Piuković i Danilo Milojević
autor teksta: Milovan Miković
dramatizacija i režija: Nevena Mlinko
scenografija: Kristijan Milanković
glazbeni odabir: Nela Skenderović
kostimografija i rekviziti: Ivan Piuković
rasvjeta: Marin Jaramazović
grafički dizajn: Marko Konkolj
Riječ redateljice o poetskom prikazu
Zbirka pjesama „Avaške godine“ koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. 
Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini.    
U snimki u trajanju od 22 minute na http://www.hnl.org.rs/nova/videos/2601-avaske-godine-po-djelu-milovana-mikovica možete pogledati „Avaške godine“ po djelu Milovana Mikovića koje je izvedeno na tribina "Kako je nastalo Bunjevačko kolo".
 
Milovan Miković prve pjesme stvara i objelodanjuje 1965., a pjesničke, prozne tekstove i kritiku objavljuje u književnoj periodici od 1967. godine. Prvu knjigu, pjesničku zbirku Ispitivanje izdaje objavio je 1989. godine, i od tada do danas je, sveukupno sa ponovljenim izdanjima, objavio 22 knjige.
Ispitivanje izdaje (zbirka pjesama), 1989.
Iza ne (zbirka pjesama), 1990.
Avaške godine- krhotine poeme u nastajanju (zbirka pjesama), 1991. (dva izd. 1992., 4. dop. izd. 1993., 5. dop. izd. 2005.)
Az árulás vizsgálata (zbirka pjesama), 1991.
Metež (zbirka pjesama), 1992.
Praznina (zbirka pjesama), 1993.
Koreni stvari (zbirka pjesama), 1996.
Grad je reč (eseji), 1996.
Život i smrt u gradu (eseji), 1999.
Iznad žita nebo (eseji), 2003.
Slušaj; zemlja, riječi, (poezija), 2007.
Razgovori s Antom Sekulićem, (zajedno s Andrijom Kopilovićem), 2008.
Roman u književnosti Hrvata u Vojvodini, (antologija, obuhvaćeni su hrvatski romanopisci u Vojvodini od 1875. godine), 2008.
Jedući srce žive zvijeri (pjesme), 2014.
Prah obiteljske srebrnine, (pjesme) 2015.
Otići nekamo. (roman), 2017.
Nocturno. (roman), 2018.
Motrišta, rasprave, ogledi, 2019.,
Među mnoštvom lica, 2019
Izvor: Wikipedia
 
Powered by WordPress.