Obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji

HRVATI U SRBIJI
Typography

Donošenjem novog zakona o pravima i zaštiti nacionalnih manjina, hrvatskoj je nacionalnoj manjini konačno priznat status manjine u Srbiji i samim tim i pravo na školovanje na materinskom jeziku. Tako je školske 2002./2003. došlo do otvaranja prvih odjela na hrvatskom jeziku.  

Svi dobro znamo koliko je trebalo želje i upornosti učiteljicama prvih odjela na hrvatskom jeziku da bi se prošle zapreke naobrazbe na hrvatskom jeziku.

Tako je školske 2002/2003 došlo do otvaranja prvih odjela na hrvatskom jeziku. Te godine je upisano u prvi razred 56 učenika, u četiri osnovne škole: OŠ „Ivan Milutinović“ Subotica, OŠ „Matko Vuković“ Subotica, OŠ „Matija Gubec“ Tavankut i OŠ „Vladimir Nazor“ Đurđin.
Poznato je da je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji za djecu koji pohađaju na nastavu na hrvatskom jeziku obezbijedilo: kvalitetne udžbenike koje učenici dobijaju na dar, nezaboravna putovanja, osiguran prijevoz od kuće do škole, obitelji donosi značajne financijske olakšice, povlastice tijekom studija u Republiki Hrvatskoj, ali broj upisanih učenika unazad nekoliko godina ne dostiže broj kao školske 2002/2003, kada nisu bili obezbijeđeni uvjeti kao danas.
Tako je ove školske godine 2020/2021 u nastavu na hrvatskom jeziku u prvi razred upisano  27 učenika u tri osnovne škole: Ivan Milutinović (Subotica i Mala Bosna), Matko Vuković (Subotica) i Vladimir Nazor (Đurđin), što je manje u odnosu na školsku godinu 2019/2020 kada je upisan 31 učenik u nastavu na hrvatskom jeziku. 
Zabrinjava činjenica da u naselju Tavankutu (Naselje u kom živi najveći broj Hrvata u Subotici i okolici) drugu godinu zaredom nije upisan nijedan učenik u prvi razred nastava na hrvatskom jeziku a djeca su u vrtiću pohađali na hrvatskom nastavnom jeziku.
Cjelovita nastava na hrvatskom jeziku odvija se u osnovnim školama: OŠ „Ivan Milutinović“ Subotica, OŠ „Matko Vuković“ Subotica, OŠ „Matija Gubec“ Tavankut, OŠ „Vladimir Nazor“ Đurđin, OŠ "22.oktobar"  Monoštor i u Sonti kao izdvojeni odjel Osnovne glazbene škole “Stevan Hristić” iz Apatina i tri srednje škole u Subotici: Srednjoj medicinskoj školi, Politehničkoj školi i Gimnaziji "Svetozar Marković".
Nastava na hrvatskome se odvija i kroz pohađanje izbornog predmeta „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture” u 15 škola u 11 naselja u Vojvodini: Beregu, Bezdanu, Monoštoru, Sonti, Vajskoj, Plavni, Sotu, Srijemskoj Mitrovici, Tavankutu, Đurđinu, Starom Žedniku i Hrvatskom domu u Somboru
J. Dulić
 
Powered by WordPress.