Redovita skupština Katoličkog društva „Ivan Antunović“ i dodjela nagrada „Ivan Antunović“ za 2020.

HRVATI U SRBIJI
Typography

Redovita godišnja skupština Katoličkog društva „Ivan Antunović“ održana je 10. rujna u pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici.  

Predsjednik Društva, vlč. dr. Ivica Ivanković Radak molitvom je započeo sjednicu Skupštine, koja je u prvom djelu raspravljala o Izvješću o radu Društva za 2019. godinu te Planu i programu za 2020., kao i o Financijskom izvješću za prethodnu godinu, koji su na koncu jednoglasno usvojeni. Skupština je također donijela Pravilnik o radu Katoličkog lista Zvonik.

U okviru sjednice skupštine dodijeljene su Nagrade Ivan Antunović. 
Tijekom prethodnih godina ovo vrijedno priznanje utemeljeno 1991., nekadašnjeg naziva Antušova nagrada, dodjeljivano je na Književnoj večeri Društva u okviru Dužijance, koja ove godine nije održana, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama u kolovozu.
Nagrada se svake godine dodjeljuje zaslužnom pojedincu iz hrvatske zajednice, jednoj hrvatskoj instituciji, udruzi ili neformalnoj zajedničkoj inicijativi te jednoj brojnoj obitelji.
Katoličko društvo „Ivan Antunović“ je na sjednici Vijeća, 17. lipnja 2020. donijelo odluku o dodjeli nagrade „Ivan Antunović“ zaslužnom pojedincu  Ruži Silađev iz Sonte. „Ruža Silađev živi i djeluje u Sonti, aktivna je na vjerskom i društvenom području u hrvatskoj zajednici. Piše kratku prozu, pjesme, dječje pripovijetke i dramske tekstove“, ističe se u tekstu obrazloženja. „Osim pisanja, posjeduje talent i u slikanju, a omiljeni motivi su joj Šokci, šokačke obitelji i šokački običaji. Njezine prve dvije knjige, Divani iz Sonte i Šokica pripovida, ubrajaju se u djela sakupljene hrvatske narodne baštine“ navedeno je prigodom dodjele Nagrade.
Nagrada koja se dodjeljuje hrvatskoj instituciji ili udruzi ovom prigodom dodijeljena je Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ koji ove godine slavi jubilej – 50 godina neprekinutog djelovanja. U obrazloženju Nagrade stoji i kratak povijesni prikaz rada tijekom 50 godina, gdje se govori o počecima, kako je skupina subotičkih hrvatskih intelektualaca, potkraj 1969. uočila potrebu za osnivanjem institucije čiji bi cilj bio stalni rad na prikupljanju, proučavanju, njegovanju i promicanju kulturne baštine Hrvata te osiguravanju uvjeta za nove oblike i sadržaje kulturnoga stvaralaštva“. Tijekom godina HKC „Bunjevačko kolo“ imao je značajnoga udjela u organiziranju Velikoga prela i Dužijance. Danas HKC „Bunjevačko kolo“ okuplja preko tristo članova u pet odjela: folklorno-muzičkom, dramskom, likovnom, odjelu za manifestacije i klubu. „Bunjevačko kolo veliki naglasak stavlja na odgoju mlađih naraštaja, njihovom uključivanju u zajednicu i prenošenju tradicijskih vrijednosti“, kazao je predsjednik vlč. dr. Ivanković Radak dodjeljujući nagradu, koju je u ime Hrvatskog kulturnog centra primio Lazar Cvijin, predsjednik „Bunjevačkog kola“.
Nagrada za brojnu obitelj dodijeljena je obitelji Josipa i Adriane Kujundžić iz Župe Uskrsnuća Isusova u Subotici. „Vjerski život je jedno od temeljnih nadahnuća u njihovom obiteljskom životu“, ističe se u obrazloženju Nagrade, „a djeca su aktivna u svojoj župi, pohađaju nastavu u školi na hrvatskom jeziku, te su uključena u mnoge druge aktivnosti“. U obitelji je rođeno šestoro djece, od kojih je najmlađe došlo na svijet prije nekoliko dana.
Domaća javnost, a osobito vjernici katolici s osobitim zanimanjem prate dodjelu ove Nagrade koja podupire i ističe temeljne vrijednosti za koje se Katoličkog društvo Ivan Antunović zalaže u svojem djelovanju – promicanje kršćanskih vrijednosti u društvu i sredini u kojoj živimo.
Dodjelu nagrade se podržali: Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Subotica i Hrvatski Caritas.
 
 (Klara Dulić Ševčić) 
 
Powered by WordPress.