Održana 110. Dužijanca u Subotici

HRVATI U SRBIJI
Typography

Središnja proslava 110.  Dužijance održala se u u nedjelju 9. Kolovoza u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, Misu je predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić u koncelebraciji sa mons. dr. Andrijom Anišićem, predsjednikom UBH „Dužijanca“ i vlč. Ivicom Ivanković Radakom.  

Prigodnu propovijed održao je mons. Beretić te je rekao:
“Kad sam pozivao bandašice i bandaše, gledao sam njihove obitelji. Kod njih sam vidio radost veliku. Tako se raduje samo Božiću. A kad sam vidio mlade i odrasle s kolikom ljubavlju pripravljaju žito za vijence, za ovu svetkovinu, shvatio sam, to se ne može bez oduševljenja i bez ljubavi. 
Dali su svoje vrijeme, dali su srce za dužijancu. Ti su ljudi prava kruna bandašu Josipu Šarčeviću i bandašici Marijani Matković. Bio je tamo i bać Grgo. Sve su pripravili, da ponosno pronesu slavu dužijance ulicama bile Subotice. Toliko ljubavi i žara, a sada nema ni karuca, nema ni mladih u nošnji, neće biti ni povorke. Eto u tišinu i mir katedrale stat će dužijanca. Bog i nama dolazi u blagom vihoru. Dolazi u veselo srce, srce puno zahvalnosti i radosti”. 
 Proslave Dužijance su održane u župama u naseljima Žednik, Bajmak, Mala Bosna i Đurđin uz poštivanje svih mjera zaštite od virusa COVID-19.
Središnju proslavu 110.  Dužijance možete pogledati na https://youtu.be/YqlhMaaZWyY
 
Powered by WordPress.