Obljetnica u znaku poboljšanja odnosa

HRVATI U SRBIJI
Typography

Priopćenje predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasne Vojnić u povodu obilježavanja obljetnice Oluje. "I ove godine obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja" u Republici Hrvatskoj izaziva brojne komentare i povećanu medijsku pozornost srbijanskih medija, no mora se konstatirati kako je sveukupna klima u javnosti posve drugačija.  

Naime, najava dopredsjednika Vlade Republike Hrvatske iz redova srpske manjine Borisa Miloševića da će nazočiti proslavi u Kninu i spremnost najviših dužnosnika Vlade RH da posjete mjesta stradanja srpske manjine, očito pokazuju kako se dijalogom i razumijevanjem mogu unaprijediti sveukupni hrvatsko-srpski odnosi te da se, unatoč različitim tumačenjima povijesti, mogu pronaći zajedničke sastavnice međusobnoga sporazumijevanja. Čvrstog smo uvjerenja da je ovo još jedan značajan korak u politici dijaloga i pomirenja koju vodi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Kao predstavnici hrvatske manjine u Republici Srbiji očekujemo da će se i ovdje pronaći dovoljno političke volje i spremnosti za poštivanje i memoriranje i žrtava našega naroda tijekom ratnih 90-ih godina na prostoru Srbije. Razumijevanje, otvorenost za dijalog i kompromise moraju biti zalogom budućnosti u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima i Hrvatsko nacionalno vijeće će, kao i do sada, tim i takvim politikama nastojati davati konstruktivne prinose."
Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji
 
Powered by WordPress.