Hrvatski demokratski forum: Priopćenje povodom obilježavanja u Kninu i Gruborima

HRVATI U SRBIJI
Typography

Hrvatski demokratski forum, sa sjedištem u Subotici, pozdravlja povijesnu odluku legitimnih predstavnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, da njihov predstavnik u Vladi Republike Hrvatske 5. kolovoza sudjeluje u središnjoj proslavi Dana pobjede u Kninu.  

Smatramo da ova gesta može biti prijelomna točka u odnosima hrvatskog i srpskog naroda, koji svoju budućnost mogu graditi jedino na osnovama istine, međusobnog povjerenja i suradnje. 

Danom pobjede slavi se pobjeda u Domovinskom ratu i povratak državnog suvereniteta nad cijelim teritorijem Republike Hrvatske i dobro je da, poslije 25 godina, toj proslavi svoj doprinos daju i građani Republike Hrvatske srpske narodnosti. Daljnji razvitak Hrvatske i raščišćavanje prijepornih detalja iz prošlosti zajednički je interes svih građana Republike Hrvatske bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjerujemo da je ovo veoma važan korak u tom smjeru.
HDF ujedno izražava punu potporu i gesti Vlade Republike Hrvatske, čiji će predstavnik sudjelovati na obilježavanju zločina nad srpskim civilima u Gruborima nakon akcije Oluja. Svaki rat sa sobom nosi i žrtve, koje zaslužuju i treba im iskazati pijetet. Svi građani Republike Hrvatske, ali i okolnih država umiješanih u ratna zbivanja 90-ih godina imaju pravo na istinu, s ciljem pomirenja i ponovnog suživota. Stoga svaku politizaciju ovih obilježavanja, od koga god dolazila, smatramo štetnom i u suštini uperenom protiv mira. U tom smislu osuđujemo i neodmjerene napise i izjave koje pojedini mediji i neki državni dužnosnici iz Republike Srbije ovih dana upućuju predstavniku srpske zajednice u Hrvatskoj koji je objavio da ide na obilježavanje u Knin. Takve su reakcije samo potvrda da je stanje i dalje rovito, a da promjene nabolje mogu donijeti samo politički hrabri i odgovorni političari.   
Uvjereni u zrelost i ispravnost odluka predvodnika hrvatske države i srpske manjine u Hrvatskoj, mi u HDF-u ćemo u okviru svojih mogućnosti nastaviti raditi na širenju ideje pomirenja na ovim prostorima, razvijajući dobre odnose s matičnom državom Republikom Hrvatskom i aktivno surađujući na konkretnim projektima s institucijama svoje države Republike Srbije.  
 
Zvonimir Perušić
Hrvatski demokratski forum
 
Powered by WordPress.