Ris pod maskama 2020.

HRVATI U SRBIJI
Typography

U srijedu, 15.07.2020.godine, na njivi pored crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu naši marni risari i risaruše oprobali su svoje kose na parcelama koje su bile pripremljene za manifestaciju Takmičenje risara.  

Marija Kujundžić, članica Organizacijskog odbora Dužijance, uložila je napor i okupila risare i risaruše da pokose žito, žene da pripreme i iznesu risarski ručak-doručak i mašinare da na staroj vršalici sa risarima ovršu žito. Hvala joj što je sve ovo bilo izvanredno organizovano!
Na ovom risu bilo je sve ono što se i inače događa na Takmičenju risara, osim dočeka gostiju i brojne publike. Domaćini ovoga risa bili su Pavle Kujundžić i Suzana Matković. Sudjelovalo je 10 risarskih parova. Bilo je i pletenje uža i risarski ručak (slanina, luk, domaći kruv i kiselna), risarska pogodba, sam ris čiji je početak ove godine označio zvonom, umjesto gradonačelnika, msgr. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH „Dužijanca“. Bilo je i pravljenje krstina, voženje pokošenog žita na „salaš“ i vršidba starom vršalicom.
Sve je završilo risarskom užnom uz taranu, koja je nedavno napravljena na radionici „Pravljenja tarane“ i s divenicom koju smo napravili na zimus održanom tradicionalnom „risarskom disnotoru“.
Zahvaljujemo i svima koji su svojim radom doprinijeli da se sve ovo organizira i zabilježi fotoaparatom i kamerom. Hvala ženama koje su pekle kruv, koje su pravile kiselnu i na kraju nas iznenadile pravom bunjevačkom pogačom. Hvala Franji Prćiću koji je skuvo taranu s divenicom…
Smisao ovog „risa pod maskama“ ili „covid-risa“ je bilo snimanje i fotografiranje za buduće generacije. Naime, željeli smo zabilježiti kako je moguće i nužno raditi „ris“ odnosno ovrći žito u svakoj prilici odnosno neprilici koju može donijeti pojedina situacija u svijetu ili u našoj zemlji. Ni ove godine naši marni seljaci, usprkos virusu, nisu ostavili naše njive neobrađene, niti su odgodili žetvu za vrijeme kad prestane epidemija ili pandemija. Tako su i naši nesuđeni „risari-takmičari“ poštujući sve mjere zaštite od širenja virusa održali ovaj nesvakidašnji ris. Hvala im na želji, na trudu i na ljubavi prema našem divnom običaju „Takmičenje risara“ koje se ove godine trebalo održati 53. put. Ostat će zapisano da ono nije održano, ali da je „ris obavljen“, žito pokošeno i ovršeno. Dakle, i u vrijeme pandemije naši marni zemljoradnici su osigurali kruh svagdašnji sebi i mnogima. Dobri Bog, gospodar neba i zemlje, nagradio ih svojim milostima i obdario svojim blagoslovom. (vlč. A.A.)
Izvor: UBH Dužijanca
 
Powered by WordPress.