Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu vraćena je hrvatskoj zajednici

HRVATI U SRBIJI
Typography

Rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu nakon 75 godina vraćena je hrvatskoj zajednici. To je dio kuće koji će koristiti novoosnovana Zaklada „Spomen dom bana Josipa Jelačića.“  

Predsjednica Hrvatskog nacionalnoga vijeća u Srbiji (HNV) Jasna Vojnić ključeve kuće uručila je upravitelju Zaklade Goranu Kauriću i poručila kako je riječ o povijesnom događaju. „Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu ponovno je vraćena hrvatskoj zajednici... Proces njezina otkupa i ponovnog vraćanja u posjed bio je mukotrpan i trajao je 17 godina, kada je pokrenuta ta inicijativa“, izjavila je Jasna Vojnić  poslije svečanosti i konferencije za novinare u prizemlju kuće.
Ona je zahvalila državnim tijelima Srbije jer su izdvojila 600.000 eura za otkup većeg dijela objekta, koji će biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada ali i cijelog Srijema.
„Imamo naznake da će i vojvođanska vlada sudjelovati u obnovi kuće. Vjerujemo stoga da će ona biti ne samo središte okupljanja mjesnih Hrvata, već i poveznica srpskog i hrvatskog naroda kao i dvije države“, dodala je predsjednica HNV-a.
Kaurić je izjavio da će njihova prva zadaća biti obnova kuće koja „izvana izgleda lijepo, ali je iznutra u lošem stanju i nefunkcionalna“.
„Da ona bude pravi predstavnik hrvatske zajednice, naše kulture, tradicije i povijesti“, naveo je Kaurić.
Na povijesno značenje objekta u Petrovaradinu, izgrađenog 1745, ukazuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.
Rodna kuća bana Jeličića nalazi se u središtu Petrovaradina. Radi se dijelu objekta površine preko 300 četvorni metara s podrumom, prizemljem, a u kom se rodio ban Josip Jelačić. 
Zvanično otvarenje kuće u planu je za 16. listopad ove godine.  Taj datum se slavi kao jedan od četiriju  praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Tog dana u Petrovaradinu je 1801. godine rođen ban Josip Jelačić.
 
Powered by WordPress.