Praznik hrvatske zajednice u Srbiji - blagdan sv. Josipa

HRVATI U SRBIJI
Typography

Hrvatski je sabor 10. lipnja 1687. godine izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda. Kroz stoljeća Crkva u Hrvata se njemu utjecala kao svome zaštitniku i njegovom je zagovoru preporučala svoje obitelji i cijeli narod.  

Njemu su povjeravane sve obitelji hrvatskog naroda da zajedničkom dnevnom molitvom ispune svoje poslanje i budu blagoslovljene ljubavlju, slogom, mirom i novim životom.

Danas, 333 godine kasnije, ova odluka je još uvijek na snazi! Hrvatima u Srbiji, odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća, blagdan sv. Josipa je jedan od četiri praznika. Iako je naizgled sve otkazano, nije otkazana spremnost da budemo od pomoći jedni drugima u ovim vremenima, nije otkazan mir i povjerenje da će sve izaći na dobro, nije otkazana mogućnost da presložimo prioritete, nije otkazano vrijeme da očistimo srca nam od razočaranja, nije otkazana zadaća da promišljamo o našoj budućnosti, nije otkazana obveza da učvrstimo zajedništvo našeg naroda, nije otkazana vjera da su ovo posebno darovana nam i blagoslovljena vremena i za nas i za cijeli naš narod. 
Uz čestitke za ovaj blagdan, želim da u tom duhu i ovaj Dan zajednice proslavimo skupa.
 
Jasna Vojnić, predsjednica
 
Powered by WordPress.