Upis u prvi razred osnovne škole: Izaberimo svoje! – obrazujmo djecu na hrvatskome

HRVATI U SRBIJI
Typography

Upis djeteta u prvi razred osnovne škole vrši roditelj ili zakonski zastupnik i započinje 1. travnja 2020., ali će zbog izvanrednog stanja u zemlji biti realiziran nešto drugačije nego do sada.  

Naime roditelji i drugi zakonski zastupnici upisuju djecu na način da stupe u kontakt sa školom u koju žele upisati svoje dijete pozivanjem gore navedenih telefona ili preko nove usluge »Iskazivanje interesiranja za upis u osnovnu školu« na Portalu eUprava koja će biti dostupna na hrvatskom jeziku od narednog tjedna (6. travnja, 2020.)

Zašto izabrati obrazovanje na hrvatskom jeziku?

Poštovani roditelji, od školske 2002./03. u prosvjetnom sustavu Republike Srbije odvija se nastava i na hrvatskom jeziku. Pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku država jamči Ustavom, a dodatno je uređeno zakonima.
 
Zašto izabrati obrazovanje na hrvatskom jeziku?
1. Čuvamo identitet: Jezici su mnogo više od načina komunikacije. Jezik odražava kulturu i nasljeđe naroda kojemu se pripada.
2. Ostvarujemo ravnopravnost: Nastava na hrvatskome je legalna u punom kapacitetu, odvija se prema planovima i programima Republike Srbije. Postoji prohodnost unutar obrazovnog sustava za sve razine: nakon završene osnovne škole postoji mogućnost upisa u sve srednje škole (na hrvatskom i srpskom jeziku) te prelaska iz hrvatskog odjela u srpski i obrnuto.
3. Kvaliteta nastave: Posebna pozornost posvećuje se kvaliteti nastave, čega je najbolji pokazatelj veliki broj prestižnih nagrada na općinskim, okružnim i republičkim natjecanjima naših učenika.
4. Odgoj kao u obitelji: Odgoj djece u hrvatskim odjelima je usmjeren identičnim vrijednostima koje njegujemo u okviru obitelji, uz obrise katoličkog nauka i vjere.
5. Zajedništvo sa svima: Vrijednosti koje se njeguju u okviru hrvatskih odjela su zajedništvo djece, koje se ostvaruje u brojnim aktivnostima s djecom u nastavi na hrvatskom jeziku cijele Vojvodine, kao i zajedništvo i sudjelovanje obitelji u njima.
6. Bogati programi podrške: Hrvatsko nacionalno vijeće, krovna institucija hrvatske zajednice u Republici Srbiji, osigurala je niz pogodnosti:
a. besplatne udžbenike, bon za kupnju školskog pribora,
b. brojne programe izvannastavnih aktivnosti (ljetovanja, studijska putovanja, ekskurzije u Republiku Hrvatsku tijekom cijele godine),
c. sudjelovanje na natjecanjima u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj.
7. Postoji kontinuitet: Obrazovanje na hrvatskom dostupno je na svim razinama, od predškolskog odgoja i obrazovanja do visokog obrazovanja.
8. Studij. Maturanti se mogu upisati na sve fakultete u Republici Srbiji, a postoje i posebni poticaji za upis studenata u Republici Hrvatskoj (stipendije, smještaj u studentske domove, kvote za upis određenih studijskih profila...).
 
Stoga, dragi roditelji, hrabro upišite svoju djecu i tako ostvarite svoja prava!
 
Upisom djece u nastavu na hrvatskome svjedočimo da nam je stalo do našega imena i nacionalnog identiteta. Upisom djece u nastavu na hrvatskome očitujemo odgovornost kada je u pitanju naša budućnost. Upisom djece u nastavu na hrvatskome vodimo brigu o budućnosti vlastite djece. Nastava na hrvatskome u Srbiji je kvalitetna nastava čiji učenici osvajaju prestižne nagrade na svim natjecanjima, kvalitetna nastava koju izvode stručni i pozivu posvećeni nastavnici, kvalitetna nastava koju prate brojni dodatni izvannastavni sadržaji, kvalitetna nastava koja odrastanje vašeg djeteta čini lijepim i ugodnim, kvalitetna nastava koju je do sada već upisalo više od 1500 djece.
 
 
Powered by WordPress.