XII. Etno kamp za djecu Hrvatske čitaonice

HRVATI U SRBIJI
Typography

Posebna misija Hrvatske čitaonice iz Subotice je u radu s djecom od najranije dobi i ove godine je organizirala Etno kamp za djecu, dvanaesti po redu na kom je sudjelovalo 125 djece, a koji je imao za temu Božić najradosniji kršćanski blagdan. Održao se od 26. do 30. kolovoza 2019. godine, u Domu DSHVa.   

 

Osim brojnih manualnih kreativnih radionica u kojima su djeca pravila Betlehemske štalice, anđele, ukrasa za bor, pjevali stare Božićne pjesme. Tijekom trajanja XII. Etno kampa u programu su bile i tradicionalne radionice: dramska radionica, tamburaška, recitatorska, pjevačka, plesna, duhovna, sa jednodnevnim izletom i posjetom Bikovu i salašu Gabrijele i Grge Tikvicki.
Posljednjeg dana kampa, u petak, 30. kolovoza, djeca su prirediti završnu priredbu na kojoj su pokazati što su sve naučili i radili tijekom tih pet dana. Istodobno je biti postavljena i prodajna izložba uradaka nastalih u kampu. 
Hrvatska čitaonica je kulturna udruga Hrvata osnovana u Subotici 12. veljače 2002. godine. Sjedište udruge je u Subotici, na adresi Ulica Bele Gabrića 21, u spomen kući Bele Gabrića. Udruga ima sljedeće sekcije: dramsku sekciju „Mala scena“, literarnu i recitatorsku, te znanstveno-istraživačku sekciju koja se bavi književnošću i jezikom.
Hrvatska čitaonica je utemeljena radi prikupljanja, čuvanja, praćenja i proučavanja knjiga, časopisa, novina, te suvremenih zbivanja u području književnosti i umjetnosti Hrvata u Vojvodini, kao i promicanja i objavljivanja narodno-kulturne i crkveno-duhovne baštine Hrvata u Republici Srbiji. Bavi se organiziranjem znanstvenih skupova, književnih večeri i javnih tribina, obilježavanjem obljetnica važnih osoba iz kulture.
Hrvatska čitaonica organizira manifestacije: „Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi“, Pokrajinski susret pučkih pjesnika „Lira naiva“, Pokrajinsku smotra recitatora na hrvatskom jeziku, „Književno prelo“ i Etno kamp za djecu
Mladež DSHV-a i ove godine organizirano na proštenju 
 
Powered by WordPress.