Proštenje u marijanskom svetištu Bunarić kod Subotice

HRVATI U SRBIJI
Typography

U nedjelju 25. kolovoza, svečanom euharistijom je proslava 126. Obljetnice marijanskog svetišta Bunarić pokraj Subotice. U nedjelju, prva, hodočasnička misa je u 6 i 30, potom je svečana misa na mađarskom jeziku u 8 sati, a u 10 sati je liturgija na hrvatskom jeziku.    

 
 U ovom marijanskom svetištu proštenje je svake godine posljednje nedjelje u kolovozu, a od četvrtka do subote se održava trodnevna priprava. Ona se završava bdijenjem uoči proštenja u kojemu je Služba pokore, molitva svete krunica, sveta misa, a mnogi ostaju i cijele noći u molitvi.
Ravnatelj svetišta dr. Marinko Stantić, župnik župe Marija Majka u Subotici, ove godine je kao gosta pozvao hvarskog biskupa, mons. Petra Palića koji je uz domaćeg biskupa mons. Ivana Penzeša sudjelovao i u subotnjim obredima. Hodočasnici na Bunarić sudjeluju u bdijenju uoči Proštenja u kojem je procesija sa svijećama oko cijelog svetišta. Povorka s vjernicima je krenula od Gospine kapelice, na čelu s križem kojega nosi bogoslov, potom idu vjernici hodočasnici, djeca u bjelini, biskup i Gospin lik koga nose krizmanici. Hodočasnicima u povorci, ali i Gospi, put osvjetljavaju mladi s bakljama.
Na dan nedjelje, prva, hodočasnička misa je u 6 i 30, potom je svečana misa na mađarskom jeziku u 8 sati koju je predvodio subotički biskup mos. Ivan Penzeš, a u 10 sati  na hrvatskom jeziku, koju je predvodio i na kojoj je propovijedao ovogodišnji gost,  hvarski biskup, mons. Petar Palić. 
Bunarićko proštenje je tradicionalno rimokatoličko misno slavlje bačkih Hrvata u Vojvodini.  Posvećeno je Mariji Majci Božjoj od suza, a slavi ga se na marijanskom svetištu na Bunariću, na kojem hodočaste i pravoslavci. Pravoslavci imaju naziv - kapela Uspejnja Majke Božje na Vodici.
Po predaji, puk je počeo dolaziti na Bunarić kad se pročulo da je jedna slijepa žena, umivši se na tom izvoru, progledala. Već 1893. se postavilo križ, a 1996. i kapela. U početku se mise održavalo na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku.
Liturgijsko štovanje na Bunariću je uveo biskup Lajčo Budanović.
Zbog rastućeg zanimanja vjernika za ovo mjesto, Blaško Rajić je ishodio od gradskih vlasti zemljište.
Otkad je biskup Matija Zvekanović 1968. donio kopiju Gospe od Siracuse, u njenu čast se održava proštenje.
 
Powered by WordPress.