Dodijeljena priznanja najuspješnijim učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku u Srbiji

HRVATI U SRBIJI
Typography

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji je proslavilo 13. lipnja praznik hrvatske zajednice - Dan Ivana Antunovića u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. 

 

Dan Ivana Antunovića – narodnog preporoditelja, jedan je od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, koji se vezuje za prosvjetu i obrazovanje na hrvatskom jeziku, budući da je biskup Antunović za života nesebično, duhovno i materijalno, pomagao školovanje mnogih učenika. 
 
 U okviru proslave održana je i svečana  Akademija na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku u Srbiji.  Tri učenika bili su nominirani za učenika generacije: Matea Rudinski, Ivan Huska i Anamarija Kuntić a glavna  nagrada „Crvena kravata“ za učenika generacije koji su osnovnoškolsko obrazovanje završili na hrvatskome jeziku pripala je Matea Rudinski, učenici OŠ „Matko Vuković“ iz Subotice. Pohvaljeno je i dvoje nastavnika mentora: Mirjana Crnković mag.educ.hrvatskog jezika i književnosti i mag.educ. filozofije, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti u OŠ „Matko Vuković i Zlatko Neorčić, profesor biologije u OŠ „Matko Vuković“.
Proslavi Dana Ivana Antunovića nazočili su: Dario Magdić, obnašatelj dužnosti zamjenika državnog tajnika u Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ivan Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije , Velimir Pleša, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, dužnosnici grada Subotice, institucije i udruge hrvatska zajednice iz Srbiji.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji (HNV), Jasna Vojnić zahvalila se svima koji su se odazvali na ovaj poseban dan za hrvatsku zajednicu, Dan Ivana Antunovića, prosvetitelja koji je čvrsto vjerovao u važnost obrazovanja. Ona je posebno pohvalila sve nastavnike, učenike koji pohađaju nastavu na hrvatskom nastavnom jeziku u osnovnim i srednjim školama, a koji su postigli zapažene rezultate i čiji je uspjeh, uspjeh cijele zajednice.
„Hvala vam što se odazvali na ovaj poseban dan za hrvatsku zajednicu, Dan Ivana Antunovića, prosvetitelja koji je čvrsto vjerovao u važnost obrazovanja, kao i mi. Hvala vam što ste svojim prisustvom pokazali da vjerujete u ovu djecu koja će primiti nagrade i da vjerujete u našu budućnost koja će izići iz tih malih sjemena. Danas govorimo o talentima kojih ima u našoj zajednici jako puno i različiti su. Vaš je uspjeh, uspjeh i cijele zajednice“, rekla je Vojnić.
 „Hrvatsko nacionalno vijeće nastavlja rad koji je Antunović započeo te u suradnji sa školama, institucijama Republike Srbije i Republike Hrvatske intenzivno radi na jačanju obrazovne komponente Hrvata u Srbiji širenjem mreže škola koje provode nastavu na hrvatskom jeziku kao i očuvanju nacionalnog identiteta, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske jest i bit će i nadalje potpora u svim nastojanjima Hrvata u Srbiji.“ , između ostalog je rekao Dario Magdić, obnašatelj dužnosti zamjenika državnog tajnika u Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Snimku svečane  Akademije i dodijele priznanja najuspješnijim učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku u Srbiji možete pogledati  ovdje na https://youtu.be/7bSxCouMztA
 
I.Z.
 
Powered by WordPress.