Kraljice na blagdan Duhova u Tavankutu

HRVATI U SRBIJI
Typography

Uz blagdan silaska Duha svetoga ili blagdan koji vjernici nazivaju Dove, bunjevački su Hrvati vezali običaj Kraljice. Kraljice, na sam blagdan, obučene u narodnu nošnju i kraljičke krune, koje simboliziraju proljeće, donose blagoslov obiteljima. Mještani Tavankuta sjećaju se kako u prošlosti nije bilo obitelji koja nije željela primiti kraljice u svoj dom, a koje su u ophod selom išle na prvi i drugi dan Duhova.    

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ u suradnji s mjesnom župom Srca Isusova godinama kontinuirano njeguje ovaj običaj. Tako su kraljice i u nedjelju 9 lipnja, na blagdan Duhova, sudjelovale na svetoj misi te župljane pozdravile ljeljanjem nakon mise ispred crkve, a u popodnevnim satima ophodile su pojedine obitelji. 
Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ kroz odjel za očuvanje bunjevačkih običaja te kroz projekt Tradicija koja živi, pored drugih običaja kroz godinu, nastoji održati živim i običaj Kraljica, koji se vezuje uz blagdan Duhova. Ova praksa datira još iz šezdesetih godina prošloga stoljeća, kada su pokretačice održavanja ovog običaja bile Anica Balažević i Marga Stipić, koje su okupljale djevojčice, podučavale ih kraljičkim pismama i izrađivale za njih prigodne krune. Današnji članovi s ponosom održavaju ovaj običaj, a Darko Prćić, voditelj folklorne grupe potiče mlade da u njemu aktivno sudjeluju.
Foto: HKPD„Matija Gubec“  
Izvor: HKPD„Matija Gubec“  
 
Powered by WordPress.