Na manifestaciji „Srijemci Srijemu“ 2019. prezentirana hrvatska kulturna baština

HRVATI U SRBIJI
Typography

Ovogodišnja zajednička manifestacija hrvatskih srijemskih udruga kulture pod nazivom „Srijemci Srijemu“  održana je sedmi put po redu, u subotu, 18. svibnja, u  Gradskom kazalištu Dobrica Milutinović u Srijemskoj Mitrovici,    

Manifestacija „Srijemci Srijemu“ do sada je održana u Srijemskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Novom Sadu, Staroj Pazov, Zemunu i još jednom je potvrdila da je ideja pokrenuta prije sedam godina s ciljem povezivanja srijemskih udruga i prezentiranjem hrvatske kulturne baštine ispunila očekivanja.        
U programu su uz domaćina – HKC „Srijem - Hrvatski dom“ iz Srijemske Mitrovice nastupili članovi srijemskih udruga: Društvo hrvatske mladeži Zemuna, Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić, HKPD Stjepan Radić iz Novog Slankamena, Hrvatska čitaonica „Fischer“ iz Surčina, HKD „Šid“ iz Šida, HKPD „Tomislav“ iz Golubinaca, HKPD „Matija Gubec“ iz Rume i HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina. Kao gosti nastupili su članovi HKPDa Đurđin iz Đurđina.
Predsjednica HNVa Jasna Vojnić je prilikom obraćanja istakla da su Srijem Srijemcima ostavili neizbrisive tragove u povijesti.
„Srijemci Srijemu su do sada ostavili mnogo toga: knjige, pjesme, nošnje, mladost, živote, neizbrisive tragove u povijesti. Mnogi su i sebe cijelog dali. Srijemci Srijemu još uvijek sebe daju. I pored svih okolnosti u mnogima postoji čvrsta želja i vjera da vrijedi ovo što radimo. Šestu godinu za redom okupljamo se na ovoj manifestaciji kako bi smo osjetili snagu zajedništva. Kako bi jedne druge potaknuli i kako bi obogatili sve druge s kojima živimo. Srijemci Srijemu još puno toga imaju dati.
 Bilo bi dobro da ovu današnju energiju, iskoristimo i da na taj način i Hrvatski dom u Srijemskoj Mitrovici bude vraćen i da spomen dom bana Jelačića, zablista. Da imamo više djece u obrazovanju, da više čitamo Hrvatsku riječ, da udruge kulture imaju svoje prostore i da HNV ima više područnih ureda, više mjesta koja bi bila naše stecište i gdje bi se mogli okupljati. Bilo bi dobro i da uskoro ne nazočimo samo na manifestaciji Srijemci Srijemu, nego da se okupimo zajedno i vratimo ono što će i nama svima i po nas biti puno dragocjenije. A to je Srijem Srijemcima“, kazala je Vojnić.
Manifestaciji „Srijemci Srijemu“ 2019. su nazočili: mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup sa svećenicima, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić sa suradnicima, gradonačelnik Srijemske Mitrovice Vladimir Sanader.
 
Domaćin ovogodišnje manifestacije Hrvatski kulturni centar „Srijem“ - Hrvatski dom - Srijemska Mitrovica osnovan je 1997. godine kako bi nastavio tradiciju svih hrvatskih kulturnih društava u Srijemskoj Mitrovici, čiji je rad zabranjen poslije Drugog svjetskog rata.
HKPD "Stjepan Radić" iz Novog Slankamena je najstarija hrvatska kulturna udruga u Vojvodini, osnovano je 1902. Sjedište mu se nalazi u zgradi Hrvatskog doma. Zadaća društva je očuvanje je kulturne tradicije i običaja Hrvata u Srijemu a 3. kolovoza 2002. priređena je velika proslava uz svečanu akademiju i bogat kulturno-umjetnički program, kako bi se obilježili stotu obljetnicu postojanja.
Hrvatsko Kulturno Prosvetno društvo "Matija Gubec" iz Rume, je jedno od najstarijih društava sa hrvatskom nacionalnom odrednicom i u Vojvodini. Osnovano je 1903. godine, i do danas radi bez prekida.
Na spomendan sv. Katarine, 25. studenoga 2003. godine, u svečanoj auli rezidencije srijemskoga biskupa, održana je Osnivačka skupština Društva kojom je obnovljen rad HKPDa „Jelačić“ Petrovaradin. Na skupštini je usvojen Statut društva, izabrani su prvi članovi Upravnoga i Nadzornog odbora, a za predsjednika je imenovan Petar Barbek.
Društvo hrvatske mladeži Zemuna utemeljeno je 25. veljače 2007. godine. Društvo organizira  proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u Beogradu koje počinju sv. misom za Domovinu, a nastavljaju se prigodnim programom.
Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina je osnovana 2016.. Prvotni cilj udruge je da njeguju kulturnu baštinu Hrvata u Srijemu. Osim čitaonice, osnovana je tada i glazbena sekcija.
Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić odpočela je s radom 13. siječnja 2003. u prostorijama župne crkve u Zemunu s fondom od 3000 knjiga.
Hrvatsko kulturno društvo „Šid“ osnovano je 11. lipnja 2010. godine, radi, njegovanja kulturne tradicije Hrvata.
Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo „Tomislav“ iz Golubinaca je osnovano je 2002. Godine. Djelatnost udruge je razvijanje i njegovanje kulture, kulturne tradicije i običaja Hrvata.
N. R.
 
Powered by WordPress.