Demokratski savez Hrvata u Vojvodini: O zločinima nad Hrvatima u Vojvodini je riječ

HRVATI U SRBIJI
Typography

Priopćenje Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) prenosimo u cjelosti: „Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u svojemu djelovanju nastavlja gajiti živo sjećanje na tragična događanja u Vojvodini s konca 20. stoljeća. Riječ je o organiziranom progonu vojvođanskih Hrvata iz njihova zavičaja – jednom od najtragičnijih razdoblja u novijoj povijesti Vojvodine, napose kada je riječ o stradanju Hrvata u Srijemu te jugozapadnoj i zapadnoj Bačkoj.    

Bilo je to ne samo vrijeme straha, nego i etnički motiviranog nasilja i ubojstava, koje se organizirano provodilo bez ikakvih povoda spram lojalnih građana hrvatske nacionalnosti, samo zato što su Hrvati. Tih se tragičnih događaja podsjećamo početka svakog svibnja, budući da je 6. svibnja u Hrtkovcima 1992. godine održan miting na kojemu je sudjelovao Vojislav Šešelj i pročitao imena sedamnaestero Hrvata kojima je javno poručeno da se sele. Istina, protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo još 1991. u Novom Slankamenu, no ovaj je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primjer. Podsjećamo da su Hrvati 1990-ih protjerivani i iz drugih vojvođanskih mjesta: Starog i Novog Slankamena, Golubinaca, Sota, Morovića, Erdevika, Kukujevaca, Gibarca, Šida, Vašice, Rume, Iriga, Beške, Maradika, Inđije, Zemuna, Novih Banovaca, Surčina, Srijemske Kamenice, Beočina, Čerevića, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Srijemske Mitrovice, Nikinaca, Platičeva, Martinaca, Bača, Plavne, Sonte, Stanišića… Procjenjuje se da je Vojvodinu moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata, a od izbjeglih se gotovo nitko nije vratio u rodni kraj. 
Zadaća je svih političkih i društveno relevantnih hrvatskih institucija i organizacija koje djeluju u Vojvodini i Republici Srbiji otrgnuti zaboravu strahote koje su 1990-ih godina vojvođanski Hrvati preživjeli. Jer, zajednica koja ne pamti i ne memorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanje na vlastite žrtve jest zajednica koja nema budućnost. Tim prije nam to mora biti zadaća, jer u politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji još uvijek izostaje tematiziranje i sukladno rješavanje pitanje protjerivanja Hrvata iz Vojvodine – pravosudna tijela nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obilježje a nema ni prigodnog memoriranja. Ovi se zločini, naime, prešućuju, na što ne smijemo pristati. Također ističemo da je za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno osuđen pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Haagu Vojislav Šešelj. 
Isti onaj koji je nakon toga nastavio svoje političko djelovanje, dijelom usmjereno ne samo na nijekanje činjenica zbog kojih je osuđen nego i aktivno djelovanje u mjestu u kojemu su se zločini i događali, kao što su Hrtkovci. Stoga najavljeno održavanje Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke za 4. svibnja u Hrtkovcima smatramo ne samo kao političku provokaciju nego kao nedopustivo djelovanje, koje bi mjerodavna tijela Republike Srbije trebala zabraniti. To kao pripadnici ranjene zajednice s razlogom očekujemo jer se isto može tumačiti i kao ruganje nevinim žrtvama.“ 
 
Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a 
 
Powered by WordPress.