Promocija upisa djece u nastavu na hrvatskom jeziku

HRVATI U SRBIJI
Typography

Danas svjedočimo kako su prevladane mnoge prepreke i kako je podignut kvalitet nastave na hrvatskom jeziku u Republiki Srbiji. Svi oni koji još nisu odlučili upisati djecu na nastavu na hrvatskom jeziku u Srbiji imaju mogućnost, jer je obezbijeđeno kvalitetno obrazovanje na hrvatskom jeziku.   

 

Donošenjem novog zakona o pravima i zaštiti nacionalnih manjina, hrvatskoj je nacionalnoj manjini konačno priznat status manjine u Srbiji i samim tim i pravo na školovanje na materinskom jeziku. Tako je školske 2002./2003. došlo do otvaranja prvih odjela na hrvatskom jeziku. 
Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji organiziralo je 15. travnja u prostorijama HKC “Bunjevačko kolo”  prigodan program za predškolce i njihove roditelje  s ciljem informiranja u svezi s upisom u prvi razred na hrvatskom jeziku. U programu su sudjelovala djeca iz hrvatskih vrtića iz Subotice i Tavankuta i učenici iz nižih razreda osnovnih škola gdje postoji cjelovita nastava na hrvatskom jeziku.
Na početku programa nazočnima se obratio narodni zastupnik u Skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov, koji je istakao da je odgoj u hrvatskim odjelima usmjeren identičnim vrijednostima koje njegujemo u obitelji: “Posebno se njeguje zajedništvo. Vidjet će svatko to tko odluči i učini. Nakona završenog ciklusa na hrvatskom jeziku ostvareni su posebni  poticaji za upis studenata na studije u Republiku Hrvatsku, stipendija, smještaj u studeskim domovima, posebne upisne kvote. Nismo sami, zahvaljujući uspješnoj i plodonosnoj suradnji sa Republikom Hrvatskom.“, rekao je između ostalog Žigmanov i pozvao roditelje da iskoriste svoje pravo i upišu svoju djecu na nastavu na hrvatskom jeziku, 
Da upišu svoju djecu u hrvatske odjele prisutne roditelje pozvala je i predsjednica udruge „Naša djeca“ Nevenka Tumbas „Već 17 put savjetujemo roditelje da upišu svoju djecu u hrvatske odjele, a to sve činimo zato što vam i vašoj djeci želimo sve najbolje, najbolje kao pripadnicama nacionalne manjine, a to su odjeli na hrvatskom materinskom jeziku. Djeca u tim odjelima osjećaju su sretno i zadovoljno. Djeca iz hrvatskih odjela postižu izvaredne rezultate.“
Predsjednica Odbora za obrazovanje HNVa Margareta Uršal predstavila je cjelovitu nastava na hrvatskom jeziku i istakla: „ U vrtiću ima 119 djece i uvijek se traži mjesto više iz razloga što su uvjeti rada dobri, jer je kvaliteta rada sa djecom na visokoj razini. Ulagati u obrazovanje je ulaganje u budućnost.“ 
Poznato je da je nemerljiv doprinos hrvatskoj zajednici udruge „Naša djeca“ od ponovnog uspostavljanja nastave na hrvatskom jezika do danas. Uvijek i svakom prigodom tijekom svih ovih godina vršili su promidžbu nastave na hrvatskom jeziku. Za ovu promociju su nam snimili i prikazali film „Dnevnik Naše djece“.
Tijekom programa pozitivna iskustva posvjedočile su Marina Ivanković Radaković, majka troje djece koja se školuju na hrvatskom jeziku i Vedrana Cvijin o svojem školovanju na hrvatskom jeziku. 
Uskoro ovdje možete pogledati snimku s promocije upisa djece u nastavu na hrvatskom jeziku u Subotici.
I.Z.
 
Powered by WordPress.