Praznik hrvatske zajednice u Srbiji - blagdan sv. Josipa: Iskazano zajedništvo

HRVATI U SRBIJI
Typography

Hrvatska zajednica prema odluci HNVa slavi četiri službena blagdana. Blagdan svetog Josipa, jedan od četiriju praznika Hrvata u Srbiji, proslavljen je 19. ožujka svetom misom u   crkvi svetog Petra i Pavla u Monoštoru, a potom je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji (HNV) održalo svečani prijem u Domu kulture.     

Proslavi su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota, generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji Velimir Pleša, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, pomoćnik gradonačelnice Sombora za oblast međunarodne suradnje Ivan Šimunov, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić..
Monoštor je prvo mjesto izvan Subotice gde je organizirana cjelovita nastava na hrvatskom jeziku, istakla je predsednica HNVa Jasna Vojnić
 „Ovo je prvi puta da HNV blagdan sv. Josipa obilježava izvan Subotice, a to što je odabran Monoštor ima svoju simboliku, jer je Monoštor prvo mjesto izvan Subotice gdje je organizirana cjelovita nastava na hrvatskom jeziku. Još je jedna simbolika ovog praznika. Riječ Josip na hebrejskom znači ‘neka Bog nadoda’. A nama je to vodilja da se potrudimo raditi što bolje možemo. Monoštor je dobar primjer za to. Imamo hrvatsku udrugu koja uspješno radi, cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, polovica monoštorskih đaka pohađa izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. I mi smo sigurni da će, kada oni ulože tolike napore, nadodati HNV, a i Bog će nadodati“, rekla je Jasna Vojnić. 
Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota ovom prigodom rekao je da sa zadovoljstvom primjetio određene pomake koji su se zbili, ali da su mjesta gdje žive pripadnici hrvatske zajednice pred velikim izazovom: "Bitno je da imamo stalni dijalog između dvije države, stalni dijalog između hrvatske zajednice i Beograda sa jedne strane, lokalnih vlasti, kao što je kvalitetan slučaj u Somboru, sa druge strane, a takođe i dijalog sa Zagrebom, a na kraju, dodao bi, dijalog među vama samima. To je put do uspjeha.
Sela i mjesta gde žive pripadnici hrvatske nacionalne zajednice danas su pred velikim izazovom, jer smo svjedoci velikog iseljavanja. Zato je važno da dođemo u male sredine, iskažemo zajedništvo, da pokažemo da ti ljudi nisu zaboravljeni, da ih ohrabrimo u ovim teškim vremenim".  
Gradonačelnica Sombora je čestitala praznik hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji i izrazila zadovoljstvo što se proslava održava baš u Bačkom Monoštoru, godinu dana nakon održavanja sjednice međuvladinog Mješovitog odbora Republike Srbije i Republike Hrvatske.
 „Zadovoljstvo mi je što danas posle godinu dana možemo da uživamo u svemu onome što Bački Monoštor jeste, jedno od najlepših naseljenih mesta na teritoriji grada Sombora sa razvijenom kulturom, tradicijom, svešću o zaštiti životne sredine, jednim posebnim odnosom lokalne zajednice prema onome gde živi i šta jeste. I drugi, ako žele da se sačuvaju i ako žele da se razvijaju, treba da budu kao Monoštorci, zbog toga što su primer dobre prakse. Drago mi je što sarađuju sa gradom Đakovom sa kojim dele već neko vreme zajednička iskustva i nadam se da će će se to nastaviti i u buduće, kako kada je u pitanju hrvatska zajednica u Bačkom Monoštoru, Bačkom Bregu, tako i na čitavoj teritoriji grada Sombora, da svi živimo što bolje i lepše“ rekla je gradonačelnica Golubović. 
Uskoro snimku sa Praznik hrvatske zajednice - blagdan sv. Josipa možete vidjeti ovdje na portalu.
Z.I.             
 
Powered by WordPress.