Nova knjiga „Dužijanca s nama i u nama“ autora Laze Vojnića Hajduka

Znanost
Typography

U četvrtak 4. travanja u subotičkoj Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga „Dužijanca s nama i u nama“ autora Laze Vojnića Hajduka.     

Knjigu su predstavili Zlatko Romić, novinar i publicist, mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH “Dužijanca” te autor knjige Lazo Vojnić Hajduk. Voditeljica večer bila je Ljiljana Dulić, dopredsjednica UBH „Dužijanca“.
U ovoj knjizi nalaze se plodovi autorova istraživanja, njegovih promišljanja, a najviše je plodova njegova osobnog i timskog rada za napredak Dužijance. Autor bilježi na studiozan način sve relevantne činjenice iz povijesti Dužijance počevši od one obiteljske pa sve do ove najnovije koju organizira UBH „Dužijanca“. Posebna vrijednost ove knjige je i u tome što je pisana iz iskustva te se može reći kako ju je pisao svjedok mnogih događaja koji su u njoj opisani.
Mons. dr. Andrija Anišić, u ime nakladnika - Udruge bunjevačkih Hrvata na predstavljanju je rekao:
 "Pred sam svršetak Godine jubileja dovršena je ova Lazina knjiga. Lazu svi dobro poznajemo. Od svega onoga što piše u njegovoj biografiji, na kraju ove knjige, ističem da je Lazo jedini od pojedinaca, dobitnik statue risara, koju mu je Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ na svečanaoj akademiji u povodu jubileja Dužijance dodijelila prošle godine uz obrazloženje; „za neprocjenjiv doprinos u organiziranju i napretku Dužijance“. On je, smijemo slobodno reći, doista dao neprocjenjiv doprinos našoj Dužijanci i zato nam je drago što imamo danas u rukama njegovu knjigu Dužijanca s nama i u nama, koja iznosi na vidjelo dio toga blaga.. 
Ova njegova knjiga jest još jedan dragocjeni rudnik podataka o Dužijanci iz kojeg će, vjerujemo, budući naraštaji crpiti podatke za svoja istraživanja, za svoje uratke o Dužijanci i njezinim bogatim sadržajima, ali i dobiti nadahnuća za nove i svoje doprinose za opstanak, organiziranje i napredak naše Dužijance. U ovoj knjizi nalaze se plodovi Lazinog istraživanja, njegovih promišljanja, a najviše je plodova njegovog osobnog i timskog rada za napredak Dužijance. Svi koji poznajemo Lazu i svi koji smo zajedno s njim radili i radimo u Dužijanci, lako ćemo prepoznati ono što je stvarno njegovo u ovoj knjizi. To je već duboko utkano u sve ono što Dužijanca danas jest. Premda su neki imali, a možda i danas imaju, drugačije mišljenje i stavove o nekim segmentima Dužijance, ipak će svatko dobronamjeran morati priznati da je njegov rad dragocjen, prepoznatljiv i ugrađen u našu Dužijancu.
O Dužijanci je puno toga rečeno i pisano. Objavljeni su brojni članci i publikacije kao i nekoliko knjiga. Snimljeni dokumentarni filmovi. Sve je to vrijedno i dragocjeno. No, ova knjiga je ipak u nečemu posebna. Posebna je jer bilježi na studiozan način sve relevantne činjenice iz povijesti Dužijance počevši od one Obiteljske pa sve do ove najnovije koju organizira UBH „Dužijanca“. Osobita vrijednost ove knjige je i u tome što je pisana „iz iskustva“ te se može reći da ju je pisao svjedok mnogih događaja koji su u njoj opisani.
Drago mi je što je naša Udruga, uz pomoć dobročinitelja, smogla snage objaviti ovakvu jednu knjigu, koja će svim prijateljima Dužijance osvijetliti njezinu prošlost i biti putokaz u njenu budućnost, jer se samo ono što se dobro poznaje može pravo voljeti i poštivati.
Lazo, hvala Ti na ovom daru našoj Udruzi, svim prijateljima Dužijance i svim bunjevačkim Hrvatima kojima je Dužijanca prirasla srcu."
J.D.
 
Powered by WordPress.