Uskrsni običaji srijemskih Hrvata

Znanost
Typography

LVIII. Znanstveni kolokvij ZKVH-a na teme „Uskrsni običaji srijemskih Hrvata“ i „Hodočašće Gospi tekijsko“j održan je u nedjelju, 24. veljače  2019. godine u vjeronaučnoj dvorani župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu.   

 

Marija Rojko je predstavila rezultate terenskog istraživanja na temu "Uskrsni običaji srijemskih Hrvata" provedenog na proljeće 2017. i 2018. godine na području Srijema u Zemunu, Nikincima, Srijemskoj Mitrovici, Golubincima, Petrovaradinu, Rumi i Hrtkovcima. Razdoblje kojim je obuhvaćeno istraživanje je od Pepelnice, preko korizme, Cvjetnice, Velikog tjedna, Uskrsa i dana koji se slave nakon uskrsne nedjelje. Istraživanje su provele  Marija Rojko, Matea Šostarić i Petra Benčec. 
Na LVIII. Znanstvenom kolokviju o temi „Velike Tekije-Hodočašće srijemskih Hrvata Snježnoj Gospi na Tekijama“ je govorila Ines Siuc u kojem je opisala hodočašće, prakse i procesije na samom hodočašću. Podatci su prikupljeni u Srijemskoj Mitrovici, Petrovaradinu  Novom Slankamenu, Rumi i Hrtkovcima i promatranjem na same hodočasničke dane u kolovozu.
Istraživanje je realizirano u suradnji Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
 
Powered by WordPress.