Održana "Preprekova jesen" manifestacija Hrvata iz Novog Sada

Kultura
Typography

I ove jeseni, osmi puta po redu, Hrvati Novog Sada okupljeni u HKUPD "Stanislav Preprek" organizirirali su 28. listopada manifestaciju "Preprekova jesen"

i obilježili 18. obljetnicu postojanja HKPUD "Stanislav Preprek".  

Promovirana je Zbirka kratkih priča "Preprekova jesen" i dodeljene su nagrade.
Dobitnice, druge nagrade je Ruža Silađev s pričom  "Uvrijedih zbog mora", dobitnica treće nagrade je Jagoda Prebeg s pričom "Facebook muke jedne bake".
Prvonagrađenu priču Marijane Balog Parazajde "Gore je uvijek sunčano" čitala je  Ana-Marija Kaluđerović.
Manifestaciji su  u ime Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan Republike .Hrvatske  nazočili  Mirjana Vatavuk i Oliver Duspara.

Obrazloženje žirija "Preprekove jeseni 2023.“

Žiri koji je ove godine odlučivao o najboljoj priči Preprekove jeseni radio je u sastavu: Maja Gračan Livada, pjesnikinja iz Rume i članica Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, Franjo Nagulov, pisac i književni kritičar iz Vinkovaca, te dr. Dragana V. Todoreskov, spisateljica  i književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen. U uži izbor žiri je uvrstio šest pripovijedaka, i to, po abecednom redu prezimena njihovih autora i autorica:
Gore je uvijek sunčano Marijane Balog Parazajda (Križevci);
Engleski doručak Branke Dačević (Novi Sad);
Nevolje s kišobranom Miljenke Koštro (Vir kod Posušja);
Facebook muke jedne bake Jagode Prebeg iz Rijeke;
Uvrijedih zbog mora Ruže Silađev iz Sonte;
Zakonska mjerila Jelene Stanojčić iz Zagreba.
U najuži izbor Žiri je uvrstio tri pripovijetke: Gore je uvijek sunčano Marijane Balog Parazajda, Uvrijedih zbog mora Ruže Silađev, te Facebook muke jedne bake Jagode Prebeg.
Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pripovijetka Gore je uvijek sunčano Marijane Balog Parazajda, drugu Uvrijedih zbog mora Ruže Silađev, a treću Facebook muke jedne bake Jagode Prebeg.
Ono što spaja sve tri priče jesu obiteljske teme, u kojima se iznimno snašla M. Balog Parazajda opisujući incestuozni odnos. Djevojčica, kojoj nitko ne vjeruje, prinuđena je napustiti roditeljski dom i nositi se kako zna i umije sa ogromnim stresom. Atmosfera koja odlikuje priču sukladna je temi, a misli glavne junakinje turobne su i teške. M. Balog Parazajda slika jedan patrijarhalni sustav u ruralnoj sredini od kojega se nastoji osloboditi, a koji ostavlja teške posljedice po mentalno zdravlje glavne junakinje.
S druge strane, djevojčica koju opisuje R. Silađev vrijedna je i spremna pomoći svojoj obitelji koja živi u teškim uvjetima. Njena nada da bi mogla otići na ljetovanje raspršuje se, te se u njoj kupi bijes, ali osjećaj odgovornosti i obiteljskoga jedinstva na koncu pobjeđuje, te ona, kao naratorka distancirana desetljećima, i dalje osjeća grižnju savjesti. Ono što plijeni čitateljsku pozornost kod ove autorice je šokački govor, ovoga puta rabljen samo u dijalozima.
Facebook muke jedne bake također donosi trauma, ovoga puta starije pripadnice obitelji koja ju odbacuje, tj. ne dozvoljava joj pristup niti u stvarnom niti u viralnom svijetu. Njena ispovijest dio je priče u kojoj čitateljstvo saznaje za humana djela koja starica čini za sve one ugrožene sunarodnjake kako bi kompenzirala vlastite boli.
Nagrade će biti uručene u listopadu 2023. godine, na promociji zbornika Preprekova jesen 2023. i tradicionalnoj manifestaciji istoga naziva.
Žiri u sastavu:
Maja Gračan Livada
     Franjo Nagulov
     dr. Dragana V. Todoreskov (predsjednica)