Održana manifestacija "Šokci i baština 2023." u Beregu s odaslanom porukom zajedništva

Kultura
Typography

Zajednička manifestacija šokačkih udruga "Šokci i baština" održala se u petak, 20. listopada 2023. godine u Domu kulture u Beregu.  

 
U programu su nastupili HKPD Silvije Strahimir Kranjčević - Bereg, KUDH Bodrog - Monoštor, HKUPD Matoš - Plavna, KPZH Šokadija – Sonta.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić je istakla da nigdje kao kod vas nema toliki postotak pripadnika naše zajednice: „Svi mi svjedoci smo kako je Matica u Subotici nakon što je izgrađena postala veliko okupljalište djece, mladih, starijih, različitih pripadnika naše zajednice i pripadnika svih drugih zajednica! Nismo mogli ni zamisliti koliki je magnet Matica postala za sve one kojima je do dobrobiti naše zajednice stalo. To je ono što vidimo i u našem Podunavlju. Kuća monoštorske župe, uz Hrvatski dom u Somboru, pastoralnu dvoranu u Plavnoj i Šokačke kuće u Sonti, Beregu i Vajskoj, projekt je kojem ćemo se prioritetno posvetiti. Male Matice moraju izniknuti u svakom mjestu gdje želimo šušur, sigurnost i preporod. Kuća monoštorske župe biti će ne samo centar Monoštora, nego mjesto gdje će svako moći naći svoj komadić neba. Nije Bunjevcima više dano s piskom iz Tavankuta. Zelenilo podunavskih šuma, tišina rijeke, miris pečene ribe, toplina vjetra... svaki čovjek željan je takvog mira. A vi to možete osigurati. Nigdje doli kod vas nema toliki postotak pripadnika naše zajednice. Nigdje doli kod vas običaji se nisu toliko infiltrirali u svakog čovjeka. Mnoga blaga zakopana su upravo ovdje“..
Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov je naglasio da glasujmo za one koji čine da se perspektive hrvatskoga naroda u Srbiji: „Činjenica da smo ostvarili naš politički cilj i da u dijelu političke participacije danas sudjelujemo u procesu donošenja odluka na nacionalnoj i pokrajinkoj razini jeste ono priznanje koje smo dobili nakon višegodišnje dosljedne borbe u zalaganju za ravnopravnost i jednakost Hrvata.
Na toj liniji našeg zalaganja ostajemo i dalje sa našim partnerima iz Hrvatske i Srbije, sa Hrvaticama i Hrvatima iz Republike Srbije koji prepoznaju u nama autentičnog i dosljednog zalagatelja za dobro i napredak hrvatskoga naroda ovdje, i to očekujemo i u procesima i danima koji su pred nama. Predsjednica HNV-a, koja uspješno vodi značajan dio procesa unutar hrvatske zajednice je rekla: najvjerojatnije 17. prosinca/decembra bit će izbori na nekoliko razina u Republici Srbiji. Budimo svjesni i odgovorni toga dana. Glasujmo za one koji čine da se perspektive hrvatskoga naroda u Srbiji, u svakoj lokalnoj zajednici, drže velikima. Da ostanemo tu gdje smo, gdje su bili naši preci, gdje smo baštinili veliko kulturno bogatstvo koje hoćemo očuvati i ostvariti puninu naše integracije“.