Dani hrvatske kulture 2023. u Somboru

Kultura
Typography

Dani hrvatske kulture u organizaciji UG „Urbani Šokci“ iz Sombora se održani su 17. studenog u prostorijama Gradske kuće u Somboru.  Predstavljena je monografija Udruge pod nazivom "Urbani šokci u zrnju godina".

U programu su sudjelovali učenici odjela tambure iz Monoštora, ,,Kraljice Bodroga" ,,Bodroški bećari", KUD-a Hrvata ,,Bodrog" iz Monoštora, folklorna skupina HKUD-a  ,,Vladimir Nazor" iz Sombora i glumci Dramskog studija ,,Sanjari" iz Sombora. 
UG „Urbani Šokci“ je osnovana kao udruga Hrvata 2008. godine u cilju njegovanja nacionalnih i kulturnih običaja bačkih Hrvata, posebice Šokaca, očuvanju njihove baštine, specifičnog šokačkog govora - ikavice, hrvatskog književnog jezika, književnosti i kulture.
Ciljevi se realiziraju organiziranjem tematskih okruglih stolova o životu i radu Šokaca, prikupljanjem povijesne građe o poreklu, doseljavanjima na ove prostore, prebivalištima i baštini te publiciranje radova o tim aktivnostima.
Članovi udruge se zalažu za objavljivanje radova na hrvatskom standardnom jeziku i na šokačkoj ikavici, za promoviranje radova i ličnosti u sredstvima javnog informiranja; angažiraju se na stvaranju specifične video, tonske i druge dokumentacije o Šokcima na ovim prostorima.