XXII. Dani hrvatske knjige i riječi - Dani Balinta Vujkova u Subotici

Kultura
Typography

XXII. Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova održani su od 25. do 28. listopada 2023. godine.  XXII. Dani hrvatske knjige i riječi - Dani Balinta Vujkova riječi započeli su 25. listopada književnim salonom u Gradskoj knjižnici "Karko Bjelicki" u Somboru. 


U četvrtak 26. listopada u dvorani HKC Bunjevačko kolo je Narodna književnost u školi. Program je okupio oko 400 djece iz vrtića i osnovnih škola iz Subotice, Male Bosne, Đurđina, Tavankuta, Plavne i Vajske. Predstavljena je i školskim knjižnicama darovana najnovija, sedma po redu knjiga iz edicije "Izabrana djela Balinta Vujkova"
Multimedijalna večer je održana u petak, 27. listopada  u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici u okviru koje su dodijeljene književne nagrade. Hrvatska čitaonica ove godine nagradu za životno djelo na području književnosti dodjelila je prof. dr. sc. Sanji Vulić iz Zagreba.
Nagrada »Emerik Pavić« za najbolju knjigu tiskanu u 2022. godini, koju dodjeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, pripala je znanstvenoj monografiji "Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština, identitet« glavne urednice Marijete Rajković Ivete dok je nagrada "Antun Gustav Matoš" za najbolje pjesničko djelo u razdoblju 2020. – 2022. godine dodijeljena je knjizi "Vinjete Bola« Nevene Mlinko".