„Krila zorina“ pobjednička pjesma HosanaFesta 2023.

Kultura
Typography

Osamnaesti Festival hrvatskih duhovnih pjesama "HosanaFest" 2023. pod sloganom "Rastimo u vjeri i množimo ljubav" održao se u nedjelju 8. listopada 2023. godine u dvorani Tehničke škole "Ivan Sarić" u Subotici.  

Glavna nagrada ovogodišnjeg HosanaFesta u Subotici pripala je Josipi Akšamović iz Đakova koja je izvela pjesmu „Krila zorina“. Tekst pjesme je prema Psalmu 139, glazbu potpisuje Marina Hojsak dok je obrada djelo Daniela Hojsaka.
Drugo mjesto osvojila je Marija Perković iz Njemačke (a podrijetlom također iz Đakova) s pjesmom „Tamo gdje si ti“ a treću Goran Pastor iz Subotice s pjesmom „Bože“.
Stručno povjerenstvo je za najbolju pjesmu u cijelosti proglasilo pjesmu „Dragi Bože“ koju je izvela Andrea Štajgmajer iz Plavne.
Za najbolje debitante proglašen je VIS »Andrijane« iz Splita koji se predstavio pjesmom „Sunce dobrote“, a nagradu za najbolji tekst dobio je Robert Vrgoč iz Švicarske za pjesmu „Nikad nije kasno da se obratiš“.
Na HosanaFestu po prvi put bio je prisutan i jedan biskup, novoimenovani subotički biskup mons. Ferenc Fazekas. On je izjavio da mu je bilo drago što je bio prisutan na ovakvom festivalu.
Cilj festivala je promicanje kršćanskih duhovnih vrijednosti i poticaj na stvaranje nove autorske duhovne popijevke, suvremenog glazbenog izričaja

Na 18. HosanaFestu su nastupili:
01. Darijo Šehić - Ti mi se dogodi (Novi Sad)
02. Marija Perković - Tamo gdje si Ti (Gingen/Njemačka)
03. Andrea Štajgmajer - Dragi Bože (Plavna)
04. "Andrijane" - Sunce dobrote (Split)
05. Lidija Ivković - Pogledaj me (Palić)
06. "Navjestitelji" - Mesija (Zagreb)
07. Natalija Horvat - Tko je Taj (Tavankut)
08. "Frama" - Putem istine (Posušje)
09. Sanja Peić - U Isusu je spas (Subotica)
10. Josipa Akšamović - Krila zorina (Đakovo)
11. "Izidor" - Više se ne bojim (Split)
12. Juraj Suđi - Spektar Božanske duge (Selenča)
13. Robert Vrgoč - Nikad nije kasno da se obratiš (Will/Švicarska)
14. "DomiNika" - Ne sumnjam u Tebe (Zagreb)
15. Goran Pastor - Bože (Subotica)